Hrastnikova se je izjemno znašla v blatu in se veselila brona

Ženska preizkušnja v spustu je v Leogangu v bližini Salzburga potekala v zares zahtevnih razmerah. Na vrhu proge je snežilo, zaradi obilnega deževja pa je bilo na tehnično zahtevnih delih in v gozdnem predelu ogromno blata, zaradi česar so številne tekmovalke obtičale ali padle.

Monika Hrastnik je zaostala le za svetovno prvakinjo Švicarko Camille Balanche in srebrno Francozinjo Myriam Nicol, ki je sicer branila mavrično majico.

Katastrofalne razmere in loterija v blatu
"Skoraj brez besed. Nisem pričakovala, da se bo odvilo tako. Zelo sem vesela za prvo medaljo Slovenije v spustu na svetovnih prvenstvih,"
je bila nad razpletom kar šokirana 26-letna Štajerka, ki sicer vozi za primorski kolesarski klub Črn Trn. "Razmere so bile katastrofalne. Neprestano je deževalo, v finalu je na vrhu še snežilo. Prvi del proge sem odpeljala v redu, spodnji del pa je bila loterija. Bilo je veliko blata, ki se je oprijemalo gum. Veliko spolzkih kanalov. Če nisi padel, si naredil dober čas," je tekmo v spustu na robu regularnih razmer opisala nosilka bronaste medalje.

Skoraj brez besed. Nisem pričakovala, da se bo odvilo tako. Zelo sem vesela za prvo medaljo Slovenije v spustu na svetovnih prvenstvih.

Monika Hrastnik

"Dobra popotnica za Maribor, kjer upam, da bo dobro vreme," je Monika Hrastnik pogled že usmerila naprej, saj konec prihodnjega tedna Maribor gosti dve tekmi svetovnega pokala v spustu.

Prvi naslov za Švicarke
Hrastnikova je morala po koncu svoje vožnje, v kateri je enkrat za nekaj časa končala na tleh, čakati na tekmice, ki so imele še precej več težav. Hrastnikova je v cilj prišla druga s časom 5:25,392, kar je bilo skoraj 14 sekund počasneje od prve favoritinje Nicolove.

Ta je padla in izgubila precej časa, vožnja brez napak pa je uspela Balanchevi, ki je na koncu s časom 5:08.426 za tri sekunde prehitela Francozinjo in osvojila naslov svetovne prvakinje, prvi tovrstni za Švico.

Prvo odličje za slovenske članice
26-letnica z Lepe Njive pri Mozirju je poskrbela za slovensko medaljo na prvenstvu v Leogangu. SP v gorskem kolesarstvu se končuje z moško preizkušnjo v spustu. Odličje za Moniko Hrastar je prvo med članicami na svetovnih prvenstvih za Slovenke, ob tem pa še prvo v eni izmed dveh temeljnih disciplin gorskega kolesarstva. Spust in (olimpijski) kros sta namreč na sporedu UCI-jevih tekmovanj za mavrične majice že od prvega svetovnega prvenstva v Durangu v ZDA leta 1990.

Tretja medalja SP-jev za Slovenijo
Za Slovenijo sta predtem edini članski medalji osvojila Miha Halzer leta 2012 prav tako v Leogangu, ko je bil srebrn v krosu na izločanje, in Mitja Ergaver, ki je leta 2016 v Val di Solu postal svetovni prvak v disciplini 4kros.

Žabjek na polovici v igri za medalje
Pri moških je svetovni prvak v kolesarskem spustu postal Britanec Reece Wilson. Drugi je bil Avstrijec David Trummer z zaostankom treh sekund, tretji pa je bil Francoz Remi Thirion s šestimi sekundami zaostanka. Najboljši Slovenec je bil po padcu v tehnično zahtevnem in spolzkem delu Jure Žabjek na 19. mestu.

Petindvajsetletni Ljubljančan je bil po nekaj več kot polovici steze v sijajnem položaju. Na tretjem vmesnem času je bil le štiri desetinke za svetovnim prvakom Wilsonom, potem pa je v zahtevnem gozdnem delu, polnem pasti, blata ter spolzkih korenin padel ter zaostal več kot 12 sekund. V cilj se je pripeljal slabih 18 sekund za svetovnim prvakom.

Od preostalih Slovencev je bil Aleš Virtič na koncu 54., Luka Berginc pa 67. med 82 spustaši. Dirka je potekala v zelo spremenljivem vremenu. Na vrhu je večino časa snežilo in deževalo, nekaterim pa je v spodnjem delu proge posijalo celo sonce.