Za 30-letnico iz Lepe Njive je to prva letošnja uvrstitev na oder za zmagovalke. Nazadnje je na drugo stopničko na tekmah najvišje ravni stopila septembra lani v Les Getsu.

Čeprav po petkovih kvalifikacijah in polfinalu ni kazalo tako, je bil današnji finale zelo tesen. Prve tri je namreč ločilo le dobrih devet desetink.

Monika Hrastnik. Foto: Organizator/Grega Stopar
Monika Hrastnik. Foto: Organizator/Grega Stopar

Hrastnik, osma v kvalifikacijah in polfinalu, je bila pri prvem vmesnem času zelo hitra, največ časa pa je izgubila v drugem od štirih delov trase in na koncu s časom 4:32,412 zasedla končno tretje mesto. V boju za zmago je bila Seagrave za le 0,32 sekunde hitrejša od Cabirou.

Za Britanko je bila to 22. zmaga v karieri in druge stopničke to sezono po preizkušnji v Fort Williamu. Pred tem je 29-letnica v svetovnem pokalu nazadnje slavila zmago v Mariboru leta 2019, nato pa imela kopico težav s poškodbami.

V skupnem seštevku je še naprej vodilna Avstrijka Valentina Höll (1175 točk), danes zgolj peta. Seagrave (946) je na drugem, Cabirou (937) pa na tretjem mestu. Hrastnik je napredovala na deveto mesto, zbrala pa je 431 točk.

Najboljša slovenska tekmovalka v spustu je bila to sezono v Fort Williamu deseta, v Bielsko-Biali je z 11. mestom izpadla v polfinalu, pred tednom dni v Leogangu pa je bila šesta.

Moško preizkušnjo je dobil Francoz Amaury Pierron. Z izjemno predstavo je za skoraj pet sekund ugnal Američana Dakotaha Nortona, še sekundo več je zaostal Kanadčan Finn Iles. Slovencev ni bilo na startu, že v kvalifikacijah je namreč po 84. mestu izpadel Luka Berginc.

V skupnem seštevku še naprej prepričljivo vodi Francoz Loic Bruni s 1223 točkami. Drugi je Iles (947 točk), tretji pa Avstralec Troy Brosnan (873).

Naslednja postaja svetovnega pokala bo čez tri tedne francoski Les Gets.
V nedeljo bodo v Val di Soleju še preizkušnje v olimpijskem krosu. Ženska preizkušnja se bo začela ob 11.15, na startu pa bosta dve Slovenki, Tanja Žakelj in Vita Movrin, ki se borita za eno mesto na olimpijskih igrah v Parizu. Pri moških, dirko bodo začeli ob 14. uri, Slovencev ni.