Vincenzo Nibali je na Giru pomagal Ivanu Bassu, tokrat pa je bil v vlogi kapetana v ekipi Liquigasa. Foto: EPA
Vincenzo Nibali je na Giru pomagal Ivanu Bassu, tokrat pa je bil v vlogi kapetana v ekipi Liquigasa. Foto: EPA
Nibaliju Dirka po Sloveniji

Zadnja etapa je potekala po predvidevanjih. Gledalci so na mokrih dolenjskih cestah videli pobeg dveh tujih kolesarjev, ki pa je bil že vnaprej obsojen na neuspeh. Interesi šprinterskih ekip na čelu z Adrio Mobilom, ki je na osrednjem novomeškem trgu želela ponoviti lansko zmago Marka Kumpa, so bili preveliki, da bi bil pobeg lahko uspešen. V sklepnem dejanju se ni izteklo po slovenskih željah, saj sta bila na prvih dveh mestih tujca, poleg Chicchija še Poljak Jaroslaw Marycz.
Osma zmaga za tuje kolesarje
Nibali, kolesar Liquigasa, je imel ob koncu v skupnem seštevku 47 sekund prednosti pred Giovannijem Viscontijem. Tretje mesto je zasedel Danec Chris Anker. S tem so razmerje zmag med domačimi in tujimi kolesarji znižali na minimalni zaostanek 8:9. Italijani so se zmage veselili šele drugič, prvi njihov zmagovalec je bil leta 1996 Lorenzo Di Silvestro. S tem so se izenačili z Rusijo, ki ima na slovenski pentlji prav tako dve zmagi, po eno jih imajo Nemčija, Zimbabve, Poljska in Danska.
Nibali bo vse moči usmeril v Vuelto
"Zares sem zadovoljen s skupno zmago in nastopom v Sloveniji. Uspešno sem vozil že na letošnjem Giru. Vesel sem, da je rojak in moštveni kolega Francesco Chicchi dobil etapno zmago," je v cilju dejal skupni zmagovalec. "Vesel sem, da sem Italiji privozil zmago. Na tej dirki sem bil že drugi, zdaj pa sem še mesto boljši. Vesel sem, da sem zadržal formo z Gira, ki mi bo pomagala tudi na italijanskem državnem prvenstvu. V formi pa je tudi vsa ekipa, kar je dokazala z zmago v zadnji etapi. Na Touru ne bom nastopil, po počitku pa se bom začel pripravljati na Vuelto," je še dodal Nibali.

Domači kolesarji so razočarali, saj je bil najboljši Gašper Švab (Sava) šele na osmem mestu. Tako tretjič v zgodovini ni nobenemu Slovencu uspelo priti na stopničke.
"Sam in naša ekipa sva izpolnila vse cilje, ki smo si jih zadali pred dirko. Želeli smo med deseterico in to nam je tudi uspelo, za nameček pa sem bil še najboljši Slovenec. Konkurenca je bila močnejša kot v prejšnjih letih, zato osmo mesto lahko primerjam z lanskim petim. Na dirko sem prišel v dobri formi, prepričan o sebi, saj sem bil že na prejšnjih dirkah konkurenčen najboljšim kolesarjem slovenskih ekip. Zadnja etapa je bila predvsem psihično zahtevna, saj smo morali paziti, da se na spolzkih cestah ne bi zgodilo kaj nepričakovanega. A ekipa je delovala odlično," je bil zadovoljen Švab. Prav tako so bili pohvaljeni tudi moštveni kolegi, ki so po zaslugi Blaža Furdija (11. mesto) osvojili belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Slovenci so bili uspešni v posamičnih etapah, dobili so dve od štirih, obe pa je osvojil Grega Bole, ki si je prislužil tudi modro majico najboljšega po točkah. Pikčasto majico najboljšega hribolazca je osvojil Francoz Stephane Rosetto (Vacansoleil), med ekipami je zmagal danski Saxo Bank.

4. etapa,
Brežice-Novo mesto, 157 km

1. F. CHICCHI ITA 3:46:48
2. J. MARYCZ POL
3. B. BOŽIČ SLO
4. M. KUMP SLO vsi
5. G. BOLE SLO
6. M. VAN STAYEN BEL
7. F. BAGIO ITA
8. M. MORI ITA isti
9. M. STARE SLO
10. R. HONIG NIZ
...
14. J. TRATNIK SLO
15. A. BAJC SLO čas
18. L. MEZGEC SLO





Končni vrstni red:

1. V. NIBALI ITA 16:18:22
2. G. VISCONTI ITA +0:41
3. C.-A. SÖRENSEN DAN 0:51
4. A. NOE ITA 0:55
5. J.-S. TUNARROSA KOL isti čas
6. A. LUND DAN 1:08
7. M. GARCIA ŠPA isti čas
8. G. ŠVAB SLO 1:58
9. G. BOLE SLO 2:06
10. M. MAHORIČ SLO 2:08
11. B. FURDI SLO 2:26
...
17. T. NOSE SLO 3:15
18. V. KERKEZ SLO 3:37
19. L. MEZGEC SLO 3:46
22. K. KOREN SLO 3:58

Zmagovalci Dirke po Sloveniji:
1993 Boris Premužič (Slo)
1994 Tobias Steinhauser (Nem)
1995 Valter Bonča (Slo)
1996 Lorenzo di Silverstro (Ita)
1998 Branko Filip (Slo)
1999 Tim Jones (Zim)
2000 Martin Derganc (Slo)
2001 Faat Zakirov (Rus)
2002 Jevgenij Petrov (Rus)
2003 Mitja Mahorič (Slo)
2004 Mitja Mahorič (Slo)
2005 Przemyslav Niemiec (Pol)
2006 Jure Golčer (Slo)
2007 Tomaž Nose (Slo)
2008 Jure Golčer (Slo)
2009 Jakob Fuglsang (Dan)
2010 Vincenzo Nibali (Ita)
Nibaliju Dirka po Sloveniji