Domen Novak v družbi Rafala Majke in Tadeja Pogačarja na zmagovalnem odru 28. Dirke po Sloveniji s sinom Borom, čigar rojstvo je pretehtalo, da po lanski slabi sezoni ni sklenil profesionalne kolesarske kariere. Foto: www.alesfevzer.com
Domen Novak v družbi Rafala Majke in Tadeja Pogačarja na zmagovalnem odru 28. Dirke po Sloveniji s sinom Borom, čigar rojstvo je pretehtalo, da po lanski slabi sezoni ni sklenil profesionalne kolesarske kariere. Foto: www.alesfevzer.com

Drugi največji uspeh kariere je Domnu Novaku prineslo najvišjo uvrstitev na UCI-lestvici, kjer je zdaj s 176 točkami na 385. mestu. Več točk kot za zmagovalne stopničke boja za zeleno (90) je osvojil zgolj leta 2019, ko je v Radovljici postal državni prvak v cestni vožnji.

V glavi vseskozi imel tretje mesto

"Zelo zadovoljen. Tretje mesto sem imel v glavi že od vsega začetka. Vedel sem, da bi lahko bil dober za tretje mesto. Po pričakovanjih," je po prigaranih stopničkah v Novem mestu dejal Domen Novak, ki je sedmič kolesaril na Dirki po Sloveniji. Po osvojeni beli majici za najboljšega mladega kolesarja leta 2015, ko je bil skupno sicer 16., je zdaj prišel do najboljšega dosežka.

"Pogrešal sem pravo gorsko etapo, kar bi za kolesarje, ki odhajajo na Tour, res dobra popotnica," je Novak še pojasnil, zakaj si želi, da bi tudi Dirka po Sloveniji imela resnejšo gorsko etapo z več višinskih metrov kot 2500 v 4. etapi s ciljem na Veliki Planini. Foto: Organizator/Photo Mario Stiehl

Predtem je v petih letih kolesarjenja za ekipo Bahrain na skupno razvrstitev vozil le na Dirki po Hrvaški: leta 2018 je bil deseti, leta 2019 pa peti. Zdaj pa je v domačem Novem mestu stopil na zmagovalni oder, kjer sta mu družbo delala na 28. Dirki po Sloveniji premočna Rafal Majka in nesporni zmagovalec Tadej Pogačar.

Upal na večjo podporo ekipe

"Izreden občutek, da sem na odru skupaj s Pogačarjem in Majko. Prezadovoljen sem.
Nisem ravno super zadovoljen z ekipno predstavo. Prvi dan sem lahko končal z vodilnima, nato pa sem se moral boriti za sekunde. Ekipa se je odločila tako, sam sem se odločil pa tako," je po koncu povedal Novak, ki je v zadnjih dveh dneh pri branjenju mesta na odru upal na več pomoči. Zadnji dan mu je na Trški Gori ob izjemni podpori navijačev uspelo zadržati 10 sekund prednosti pred četrtim Vincenzem Albanesejem.

Kljub utrujenosti na seznamu rezerv za Francijo

"Zadnje tri dni se je utrujenost kar se je stopnjevalo. Zdržim še do državnega prvenstva in nato na malo daljši premor," je pripovedoval 26-letnik iz Dolenje vasi pri Otočcu, za katerim je naporna prva polovica sezone. Po odlično oddelanem delu na Dirki po Italiji, kjer je bil tudi drugi v kraljevski 20. etapi s ciljem na Marmoladi, ima Novak za seboj kar 51 tekmovalnih dni. Kljub temu je pri Bahrain Victoriousu na seznamu rezerv za prihajajočo Dirko po Franciji.

"Včasih se tako naredi, da tudi ne prideš do etapne zmage. Vsak dan smo se borili in poskušali, a žal so bile takšne etape, ki nam niso bile čisto naklonjene," je še o neuspešnem lovu, da bi bahrajnci prišli do etapne zmage, medtem ko so njihovi tekmeci emirati odnesli kar štiri od petih etap, tri majice in prvi dve mesti.

Bodo
Bodo "bahrajnci" v nedeljo upravičili vlogo favorita za ohranitev majice državnega prvaka v njihovi ekipi? Foto: Sportida

Mohorič v nedeljo brani naslov prvaka

Novak se je z Girom in slovenskim Tourom zavihtel med prvo osmerico Slovencev, katerih UCI-točke se upoštevajo v seštevku za reprezentančno lestvico. Slovenija med državami ostaja na drugem mestu.

Glavnino točk prispevajo prvi trije slovenski zvezdniki: vodilni Tadej Pogačar, drugouvrščeni Primož Roglič in šesti Matej Mohorič. Slednji bo v nedeljo v Mariboru branil naslov državnega prvaka, pri čemer bo ekipa Bahrain Victorious s štirimi kolesarji svetovne serije v vlogi favoritov, saj na dirki ne bo vodilnih dveh kolesarjev sveta.

Prenos DP-ja v kolesarstvu na MMC TV

V nedeljo, 26. junija, bomo na MMC TV prenašali cestno dirko za državno prvenstvo. Več TUKAJ.

Po DP-ju pa boste tri tedne v juliju, točneje od 1. do 24., lahko uživali v spremljanju prenosov na TV SLO 2/MMC-ju!