Po lanski izgubljeni sezoni se je Anže Ravbar pri 18 letih vrnil v reprezentanco in ob slovesu postal evropski prvak, ki ima zdaj za nagrado priložnost, da se poda v tujino, kjer bi lahko nadaljeval obetavni razvoj. Foto: MMC RTV SLO
Po lanski izgubljeni sezoni se je Anže Ravbar pri 18 letih vrnil v reprezentanco in ob slovesu postal evropski prvak, ki ima zdaj za nagrado priložnost, da se poda v tujino, kjer bi lahko nadaljeval obetavni razvoj. Foto: MMC RTV SLO

Prvič je Slovenija na cestni dirki evropskega prvenstva v kolesarstvu osvojila dve medalji, zgodovinski podvig sta spisala zlati Anže Ravbar in bronasti Žak Eržen, ki sta kronala delo celotne ekipe in uresničila načrt selektorja ter izpolnila vizijo Mateja Mohoriča.

Slovenski šampion s svojo Fundacijo Mateja Mohoriča namreč namensko sodeluje s Kolesarsko zvezo Slovenije, pri čemer so njena sredstva namenjena za čim bolj kakovosten dirkalni program najboljših slovenskih mladincev. Program, ki že prinaša sadove.

Ravbar po zlatu na EP-ju: Vedel sem, da smo najmočnejša ekipa

Vztrajal kljub letu težav s kolenom

"Neverjetno, nisem si prav predstavljal, da imam možnost tudi za zmago, a zadal sem si cilj in ga uresničil. Zdaj gremo naprej," je zadržano začel novi evropski prvak v cestni vožnji. 18-letni novomeški kolesar Adrie Mobil ima za seboj namreč precej neprijetno zdravstveno težavo.

"Lani nisem začel niti ene dirke za reprezentanco, vse leto me je bolelo koleno, zdaj spomladi sem končno to saniral in sem nazaj. Stopnjeval sem, čez vse leto sem dirkal in zdaj na koncu mi je uspelo. Mislim, da sem najbolj zaslužen sam, ker nisem nikoli odnehal," se je tiho, a odločno pohvalil kar sam.

Kolesarim že od leta 2015. Navdušila sta me brat, ki je treniral, zdaj ne več, in seveda oče. Pri dečkih se je videlo, da znam kolesariti, imam dobro tehniko, saj zato sem tudi zmagal zdaj na evropskem prvenstvu, ker se znam spuščati v dolino, znam voziti po kockah in s kolesom za ciklokros. Drugače sem čisto klasičen fant, ki rad kolesarim, malo manj rad hodim v šolo, drugače pa najraje preživljam čas z bližnjimi, ker me vsi podpirajo pri tem.

Anže Ravbar se predstavi

Oči se zaiskrijo na makadamu, blatu, kockah

Anže Ravbar se je lani zaradi mišičnega neravnovesja ubadal z bolečinami v levem kolenu, kar je odpravil v fitnesu z razvojem drugih mišic. V reprezentančnem dresu je letos prvič opozoril nase konec aprila: najprej na etapni dirki Eroica z 12. mestom in nato še s 4. mestom na enodnevni istoimenski dirki. Po domače: na mladinski Strade Bianche po istih makadamskih cestah, kjer poteka šesti kolesarski spomenik.

"Prvič sem vozil, čemur se lahko reče Strade bianche za mladince. Dirka me je res navdušila, najboljša v tej sezoni zame. Res bi jo še rad vozil tudi v starejših kategorijah. Tega sploh ne morem opisati, ampak to je drugače kakor cestna dirka, ne vidiš pet metrov pred seboj, ker se tako kadi, polna usta peska ... Vrhunsko," je z iskricami v očeh Ravbar pripovedoval, s kakšnim užitkom je prvič zares dirkal po makadamu. Prav različne podlage so njegova močna točka.

Makadamkar oz. gravel kolo je njegov zvesti pripomoček na treningih, da se preseka rutina na cesti, hkrati pa pozimi gre z največjim veseljem na kolo za ciklokros. Prav na božičnem ciklokrosu v Ljubljani 2021 je prvič pritegnil pozornost, ko je zasedel četrto mesto za Pogačarjem, Mezgecem in Govekarjem. Mogoče se že to zimo poda celo v meko ciklokrosa – Belgijo, je izdal po koncu torkove novinarske konference, ki jo je Kolesarska zveza Slovenije pripravila za mlada medalista.

Anže Ravbar prvi in Žak Eržen tretji. Enak vrstni red kot na EP-ju v Drentheju je bil zanimivo tudi v zadnji, 4., etapi Alpe Adria v Celovcu sredi avgusta. Foto: MMC RTV SLO
Anže Ravbar prvi in Žak Eržen tretji. Enak vrstni red kot na EP-ju v Drentheju je bil zanimivo tudi v zadnji, 4., etapi Alpe Adria v Celovcu sredi avgusta. Foto: MMC RTV SLO

Dirka kot iz učbenika

Slovenski mladinci pod vodstvom Naceta Korošca so spomladi na klasikah izvrstno začeli in osvajali stopničke, poleti na etapnih dirkah jim je malce pošla sapa, a jeseni so si za cilj zadali SP in EP. V Glasgowu so želeli nadzirati razvoj dirke, a jim je ušla na koncu zmagovita skupina, vseeno pa je bil Žak Eržen na koncu deveti.

Na evropskem prvenstvu v Drentheju, na razgibani progi po hribih na nekdanjem smetišču in podlagi, začinjeni s pravimi severnimi kockami, so Slovenci trdno nadzirali dirko od samega začetka do zmagovitega konca.

"Izvrstno odpeljana dirka, kot iz učbenika. Osebno mislim, da je bilo to plod dela zadnjih dveh let. Vseh, ki so pomagali in sodelovali z mladinsko reprezentanco. Pogovarjali smo se, da moramo kronati nekako to sezono, manjkala nam je le zmaga. Presrečen sem, da je to fantom in ekipi uspelo na velikem odru," je bil na uspeh ponosen Nace Korošec, ki je v Drenthe popeljal naslednjo ekipo: Marcel Gladek, Jaka Marolt (71.), Jakob Omrzel (33.), Erazem Valjavec (27.) in seveda oba dobitnika medalj.

Pred lansko sezono so se sredstva močno povečala, tukaj gre moja osebna zahvala Kolesarski zvezi Slovenije in seveda fundaciji Mateja Mohoriča, ki nas prav tako podpira in s temi dodatnimi sredstvi smo lahko močno popolnili program, nastopili na večini močnih dirk oziroma najmočnejših dirk za to kategorijo. Fantje so se s temi močnimi kilometri v tujini na težkih dirkah res zgradili. Tako osebno kot celotna ekipa in nekje se je moralo to pokazati.

Nace Korošec, selektor mladincev

Valjavec oba pripeljal v idealno izhodišče

"V prvem begu je bil Jakob Omrzel, kar je bila voda na naš mlin. V drugem Erazem Valjavec, ki je, potem ko je bil ujet, še odločilno pripomogel in pripeljal oba fanta v idealen položaj," je razvoj dirke mladincev povzel Korošec.

"Dirkalo se je že od starta na vso moč. Najprej smo imeli v begu Jakoba, nato še Erazma. Imeli smo rezervni načrt, če se ga ujame, sva bila tukaj jaz pa Žak za sprint. V predzadnjem krogu se je res to zgodilo. Erazem se je, potem ko so ga ujeli, podredil nama in naju pripeljal tako rekoč na čelo skupine na tretje in četrto mesto pred kockami in potem sva midva samo dokončala vse ekipno delo," je Ravbar opisal taktično dirko.

Edini z uspešnim napadom na kockah

V zaključku je bil zahteven odsek s kockami, a s tega predzadnjega vzpona do cilja na vseh preostalih dirkah EP-ja v Drentheju ni uspelo zmagati nikomur. Edini z uspešnim napadom na najprivlačnejšem in najtežjem odseku kroga je bil prav Ravbar, ki se je uskladil z Erženom.

"Že med dirko sem se odločil, da bom naredil ta podvig in napadel kilometer pred ciljem. Potem sem bil pa še v dobrem položaju pred tem odsekom s kockami in sem lahko to res izvedel," je pojasnil Ravbar zmagovito potezo, s katero si je pripeljal prednost pred vsemi. Za njim je Eržen šel v boj za preostali medalji in osvojil bronasto odličje.

Anže Ravbar je sin Bogdana Ravbarja, kolesarja tedanje Krke Novo mesto, za katero je osvojil VN Kranja 1995, leta 1996 pa je bil državni prvak na cestni dirki. Foto: MMC RTV SLO
Anže Ravbar je sin Bogdana Ravbarja, kolesarja tedanje Krke Novo mesto, za katero je osvojil VN Kranja 1995, leta 1996 pa je bil državni prvak na cestni dirki. Foto: MMC RTV SLO

Ostati doma ali v tujino?

Anže Ravbar in Žak Eržen sta se na najlepši mogoči način poslovila od mladincev in se podajata med člane. Eržen (krajši pogovor z njim bo objavljen v sredo) se iz Adrie Mobil seli v razvojno ekipo Friuli, nato pa že naprej v svetovno serijo k ekipi Bahrain Victorious. Kaj pa novi evropski prvak?

"Zdaj imam nekaj ponudb, ampak se še nisem odločil, se bom pa v prihodnjih tednih ali dneh. Da, tujina po vsej verjetnosti. Ali pa Adria, bomo videli. Zdaj je takšen trend in se mu moraš prilagoditi," je Ravbar pojasnil, zakaj je tujina za mlade kolesarje tako vabljiva, saj jih tam v uradnih razvojnih ekipah svetovne serije čaka vrhunska podpora.

In v kakšnega kolesarje se želi razviti oziroma kako bi se kolesarsko sam opisal? "Osebno še nisem dovolj različnih dirk dirkal, a mislim, da sem se v drugem letu pri mladincih našel. Všeč so mi klasike, rad vozim ciklokros, rad sprintam, rad grem na klance."