Franco Pellizotti je odlično odvozil Dirko po Italiji, kjer je le za dve sekundi zgrešil tretje mesto. Foto: EPA
Franco Pellizotti je odlično odvozil Dirko po Italiji, kjer je le za dve sekundi zgrešil tretje mesto. Foto: EPA
Tomaž Nose
Tomaž Nose je dokazal svojo nedolžnost, a trenutno še ni pripravljen za največje napore. Foto: RTV SLO
Jure Golčer
Jure Golčer je leta 2004 samo za nekaj sekund izgubil obračun z Mitjo Mahoričem. Foto: EPA

Dvakratni zaporedni zmagovalec slovenske pentlje se je po dopinški aferi in izbojevani sodni zmagi v Lozani začasno umaknil s tekmovanj. Prvo ime štiridnevne prireditve bo tako Italijan Franco Pellizotti, četrtouvrščeni z letošnje Dirke po Italiji in zmagovalec prestižnega gorskega kronometra na Kronplatz. V moštvu Liquigas se bo predstavil tudi Gorazd Štangelj.

Špilak in Golčer znova doma
Med tujimi imeni pozornost pritegneta še Andrea Noe in Vladimir Mihojlević. Za moštvo Lampreja bo dirkal Simon Špilak, pri LPR Brakes pa bo prvo ime odlični slovenski gorski kolesar Jure Golčer. Oba slovenska legionarja bosta skušala izkoristiti poznavanje domačih cest, zaradi sponzorjev pa naj bi dobila tudi več moštvene podpore in svobode.

Na dirki štiri slovenska moštva
"Bolj kot na skupni seštevek pa računamo na posamezne etape, v katerih bo naš adut Gregor Bole," je dejal trener Adrie Mobila Milan Eržen, katerega prvi adut naj bi bil Hrvat Robert Kišerlovski. Perutnina Ptuj še naprej stavi na dvakratnega kralja slovenskih cest Mitjo Mahoriča, pri Radenski KD Finančni točki naj bi imel glavno besedo Robert Vrečer, kranjska Sava stavi predvsem v šprintih na Ina Alda Ilešiča.

Kolesarji prvič na morje
Dirka Po Sloveniji letos ne bo prestopila meje domovine (lani je obiskala Italijo, Avstrijo in Hrvaško), prvič pa bo potekala tudi po Obali. Start druge etape bo v Piranu, cilj v Kopru, vmes pa bo proga potekala tudi po Krasu. Dan prej bodo kolesarji vozili etapo od Ljubljane (Prešernov trg) prek Ribnice v Postojno, kraljevska etapa bo potekala od Škofje Loke do Krvavca, v zadnji, četrti etapi pa bodo ljubitelji tega športa kolesarje pozdravili med Celjem in Novim mestom. Skupno bodo morali kolesarji prevoziti 633 kilometrov.

15. Dirka po Sloveniji, spored:
1. etapa, sreda:
Ljubljana-Postojna (161 km)

2. etapa, četrtek:
Piran-Koper (179 km)

3. etapa, petek:
Škofja Loka-Krvavec (153 km)

4. etapa, sobota:
Celje-Novo mesto (157 km)

T. G.