Roglič in Evenepoel sta bila v ciljnem sprintu razred zase, na koncu je bil nekoliko močnejši Slovenec. Foto: EPA
Roglič in Evenepoel sta bila v ciljnem sprintu razred zase, na koncu je bil nekoliko močnejši Slovenec. Foto: EPA

Na etapi s precej krajšimi klanci je na koncu odločal sprint manjše skupine kolesarjev. Evenepoel (Soudal Quick Step) je zaostal za približno polovico kolesa, tretji pa je bil Ide Schelling (Bora Hansgrohe). Egan Bernal in Richard Carapaz že po prvi etapi za Rogličem zaostajata za 20 sekund.

Pot do končne zmage bo še zelo dolga
"Hitra etapa in tehničen zaključek z vsemi ovinki.
Moštveni kolegi so opravili veliko delo, v zaključku sem imel dobre noge. Veliko navijačev je bilo ob trasi. Užival sem. Do končne zmage je še dolga pot, pred menoj je še šest supertežkih etap," je po 70. zmagi kariere povedal Roglič, ki je sprint (etapa se je po 165 kilometrih dirkanja končala v mestu Sant Feliu de Guíxols) začel kar zgodaj, 300 metrov pred ciljem, vendar odbil protinapad Evenepoela, ki je Rogliča poskušal prehiteti po levi.

Evenepoel in Roglič po etapi. Foto: EPA
Evenepoel in Roglič po etapi. Foto: EPA

Belgijec čutil posledice treningov na Tenerifu
Evenepoel, ki ni dirkal od zmage na Dirki po Združenih arabskih emiratih, je poudaril, da se na začetku etape ni dobro počutil, na koncu pa je bilo drugače: "Vse napore višinskega treninga sem še čutil, a na koncu sem se počutil dobro, kar je dober znak za preostanek tedna. Prvič sem sprintal proti Primožu, imela sva enako hitrost, vendar bi moral prej začeti akcijo. A na koncu vedno lahko najdeš kakšen izgovor," je povedal svetovni prvak.

Resen padec 5 km pred ciljem
Pred zaključno akcijo je bil zasavski orel ves čas v dobrem položaju, "leadout" mu je pripravil Koen Bouwman. V skupnem seštevku Evenepoel za Rogličem zaostaja za štiri sekunde. Etapo je zaznamoval tudi padec dobrih pet kilometrov pred ciljem. Na tleh so bili zmagovalec Katalonije 2021 Adam Yates (UAE), Michael Storer (Groupama-FDJ), Kristian Sbaragli (Alpecin-Deceuninck) in Dario Cataldo (Trek-Segafredo), nekateri pošteno potolčeni.

Veliko višinskih metrov in trikrat cilj v klanec
Na enotedenski dirki bo v ospredju dvoboj prvih favoritov Gira d'Italie 2023 Primoža Rogliča in Remca Evenepoela. Od sedmih etap se bodo tri končale na vzponu. Gre za njun prvi in edini neposredni obračun pred italijanskim krogom. Roglič se je po poškodbi v karavano nepričakovano vrnil že na Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Tam je potrdil odlično pripravljenost in s tremi etapnimi zmagami dobil tudi celotno dirko. Tudi Evenepoel je sezono začel bolje od pričakovanj, z zmago na Dirki po ZAE. Njegove testne vožnje na klancih kažejo rekordne čase.

Najbolj napeto bo v 2., 3. in 5. etapi
Roglič v Kataloniji nastopa drugič (prvič po letu 2016), Evenepoel prvič. Vrhunsko zasedbo v Španiji dopolnjujejo Adam Yates, Joao Almeida, Mikel Landa, Jai Hindley, Sepp Kuss, Richard Carapaz, Egan Bernal ... Na dirki ni etape s kronometrom, tako da bo odločitev padla najverjetneje na ciljnih vzponih v drugi, tretji in peti etapi. Tudi zadnja hribovita bo precej zahtevna, a tradicionalno na končni vrstni red ne vpliva.

Roglič v dolgem sprintu ugnal Evenepoela za 70. zmago v karieri

V torek na dvatisočak
Že v torkovi drugi etapi se bodo kolesarji na ciljnem vzponu povzpeli na dvatisočak. Zaključni klanec bo dolg 11,1 kilometra s povprečnim naklonom 7,6 odstotka. Tretja etapa prinaša dva klanca prve kategorije in enega ekstra kategorije. Na meniju je 4000 višinskih metrov. Peta etapa vsebuje najtežji zaključni vzpon – 8,4 kilometra s povprečnim naklonom devet odstotkov. Dirka po Kataloniji je za Tourom in Girom tretja najstarejša v koledarju. Na sporedu je od leta 1911. Lani je zmagal Sergio Higuita pred Carapazom in Almeido.

Že prva etapa je bila precej nazobčana. Foto: Organizator
Že prva etapa je bila precej nazobčana. Foto: Organizator
Evenepoel bo skušal napasti Rogliča na daljšem ciljnem vzponu v torek

Results powered by FirstCycling.com