Tadej Pogačar si želi vedno novih izzivov in v 2024 je to boj na zmago na dveh tritedenskih dirkah. Maja Giro in julija Tour so potrdili tudi ekipni šefi na čelu z Matxinom in Gianettijem. Foto: Val 202/Igor Tominec
Tadej Pogačar si želi vedno novih izzivov in v 2024 je to boj na zmago na dveh tritedenskih dirkah. Maja Giro in julija Tour so potrdili tudi ekipni šefi na čelu z Matxinom in Gianettijem. Foto: Val 202/Igor Tominec

V pripravljalni bazi ekipe UAE Emirates na španski sredozemski obali je slovenski sedmi sili povedal, da je že dolgo želel tekmovati na dveh tritedenskih dirkah v eni sezoni, da bo skušal na koncu Dirke po Itailiji ostati na visoki ravni, da bo imel dobro odskočno desko za zahteven začetek Dirke po Franciji, da bi lahko imel UAE Emirates izjemno močno ekipo s štirimi kapetani na Touru, da je trasa svetovnega prvenstva pisana na kožo slovenski reprezentanci in da bo morda glavni slovenski adut na olimpijskih igrah Matej Mohorič.


Kako je prišlo do odločitve za nastop na Dirki po Italiji oziroma za dvojček Giro – Tour?
Giro sem si želel peljati že od nekdaj. Imam zelo lepe spomine na to dirko iz mladih dni. Najbolj se spominjam zmage Luke Mezgeca v Trstu. Takrat sem bil na prizorišču in vse od takrat obstaja želja nastopiti na tej dirki. Je pa bila v zadnjih letih seveda na srečo ali na žalost v ospredju Dirka po Franciji. To je bila prioriteta, saj smo šli vedno na zmago. Mislim, da je končno čas za dva grand toura v sezoni, da bo sprememba in nov izziv. Pa da vidimo, kako bo šlo.

Kako bo ta dodatek Gira, ki ga še nikoli niste imeli v koledarju dirk vplival na potek sezone oziroma na priprave za Tour?
Zelo dobro bo treba načrtovati priprave. Giro bo treba odpeljati vrhunsko in ostati na visoki ravni tudi v zadnjih dneh. Nato pa že po nekaj dneh preklopiti na Tour. Pet, šest dni bo časa za počitek, nato pa spet višinske priprave, kjer ne bom potreboval veliko, saj bom imel dobro osnovo z Gira. Na Tour ne morem priti v slabi formi, saj so že na začetku težke etape, ki pa se jih po mojem mnenju da zelo dobro izpeljati. Bomo videli, kako bo šlo.

Ali o dvojčku dirk Giro – Tour razmišljate kot Marco Pantani, ki je nazadnje dobil obe v eni sezoni leta 1998?
Premlad sem, da bi se spomnil katere koli Pantanijeve dirke. Poznam pa kolesarsko zgodovino in vem, da je velik junak v Italiji, pa tudi drugje po svetu. Zanimiva je njegova zgodba o osvojenem dvojčku Giro – Tour. Si pa vsak kolesar za skupno razvrstitev želi imeti v svoji zbirki vse tri tritedenske dirke. Da pa dobiš dve v eni sezoni, je zelo težko predvideti.

Počasi je dozorevala želja, da bi odpeljali dve tritedenski dirki v sezoni. Očitno je to zahtevalo nekaj časa in ste zdaj tudi psihološko pripravljeni?
Že dve leti sem imel željo po Touru nastopiti še na španski Vuelti. Vendar se ni izšlo. V moštvu imamo tudi druge odlične kolesarje za tritedenske dirke in nikoli nisem želel nekomu prekrižati načrtov. Mislim, da je letos odlično, da smo se s skupaj z ekipo odločili za dve tritedenski dirki. Da ne bo vprašanj ali pomislekov. Zdaj bomo sledili temu načrtu, in če bo vse po sreči, bo super.

Sorodna novica Prvič Giro ali tretjič Tour? Pogačar: "Svetovno prvenstvo!"

Ni pa v kolesarstvu vse Dirka po Franciji ali Dirka po Italiji, izredno pomemben cilj sezone za vas bo svetovno prvenstvo …
Za svetovno prvenstvo v Švici se lahko slovenska reprezentanca zelo dobro pripravi. Odvisno, kdo vse bo zraven, ampak mislim, da bomo v najmočnejši postavi, ker je trasa res pisana na kožo slovenski reprezentanci. To še ne pomeni, da lahko kar pričakujemo medaljo, še posebej zlato, ampak lahko pa pričakujemo, da bomo v boju za najvišja mesta. Upamo na najboljše.

Kaj pa olimpijske igre?
Za olimpijske bomo pa še videli. Matej Mohorič pravi, da bo tam zelo dober.

Z novo sezono vas bo po trenerski plati prevzel novi strokovnjak Javier Sola. Kaj to prinaša v vaše treninge?
Z novim trenerjem je veliko boljša komunikacija, kar zadeva treninge in načrte vse tja do Toura. Všeč mi je, da imam načrte sestavljene do poletja. Kar pa zadeva filozofijo treninga, vse ostaja enako.

Načrtovani Pogačarjev program dirk

2. marec: Strade Bianche (Siena)
16. marec: spomenik Milano–Sanremo
18.-24. marec: etapna dirka Po Kataloniji
21. april: spomenik Liège–Bastogne–Liège
4.–26. maj: Dirka po Italiji
29. junij–21. julij: Dirka po Franciji
3. avgust: cestna dirka na olimpijskih igrah – Pariz 2024
13. september: VN Québeca
15. september: VN Montréala
24. september: cestna dirka za svetovno prvenstvo – Zürich 2024
12. oktober: spomenik Lombardija
skupaj 56 tekmovalnih dni

Kar nekaj dirk v sezoni boste izpeljali s slovenskim pomočnikom Domnom Novakom. Kako gledate na vajino sodelovanje v Emiratih?
Domna so letos v ekipi preizkusili do skrajnih meja sposobnosti. In res se je dokazal. Je izjemen sotekmovalec, eden boljših "vlečnih konjev" v ekipi. Za svoje kolege v ekipi se "prekolje" do konca. Želel sem si, da čim več dirkava skupaj. Dobrodošlo je tudi to, da imaš nekoga, ki mu lahko v slovenščini malo pojamraš ali pa rečeš kakšno čez koga drugega v ekipi. Vesel sem, da so ga vzeli, da se je dokazal. Njegova vrednost je precej zrasla v zadnjem letu.

Ob vsem tem programu vas očitno na slovenskih cestah v novi sezoni ne bomo videli?
Ta bo pa kar težka. Za zdaj tega ni v načrtu, ampak mogoče pa vendarle. Zagotovo pa se bom slej ko prej vrnil na državno prvenstvo, pa na Dirko po Sloveniji. Upam, da Slovenija dobi še kakšno dirko. Morda kakšno klasiko. To bi bilo vrhunsko.

Na Tour bo vaše moštvo odšlo praktično s štirimi kapetani. Poleg vas bodo zraven še Adam Yates, Joao Almeida in Juan Ayuso. Na tak način se je v bistvu Jumbo pred časom lotil vaše prevlade. Ali je to zdaj protinapad?
Almeida in Ayuso sta zagotovo sposobna dirkati za sam vrh na Giru in na Vuelti. Yates je bil tretji na Touru. Res imamo močno zasedbo, ampak se še nismo pogovarjali o taktiki na Touru. Mislim, da je zgodba bolj ali manj jasna vsem kolesarjem v naši ekipi.

Na Dirki po Franciji naj bi naslednje poletje nastopili prav vsi največji mojstri tritedenskih dirk. Kaže, da bo prišlo do obračuna velike četverice.
Če bo res tako, kot se govori – Remco, Primož, Jonas in jaz – pa še marsikdo drug, potem bo to izjemna dirka. Če ne bo nesreč, se bo ta Tour res lepo zapisal v zgodovino.

Ali je dobrodošlo, da se Tour konča v Nici, na vašem domačem terenu?
Mislim, da vsi kolesarji dobro poznajo tisto območje, saj so tam preživeli že veliko časa. Tudi dirka Pariz–Nica je že šla po istih klancih. Mislim, da bo lep zaključek Dirke po Franciji in dobrodošla sprememba od Elizejskih poljan. Mislim, da so se dobro odločili, da so spremenili dinamiko, privabili zraven nove ljudi, zadnji trije dnevi bodo kar pestri.

Urnik dirk za 2024 je spet sestavljen z mislijo na večetapne dirke. Vendar zmage na klasikah kažejo, da si kdaj pa kdaj zaželite tudi drugačnega programa?
Težja ko je dirka, bolj si jo želim v svojem programu. Sem tak tip kolesarja in v taki ekipi, da me prijavljajo na enotedenske in tritedenske dirke ter na najtežje klasike. So pa po zmagi na Dirki po Flandriji videli, da lahko kdaj preizkusim tudi kaj drugega. Želje so velike. Milano–San Remo je ena od dirk, na kateri bom najtežje napadel za zmago. Vendar poskusiti ni greh. Pred mano je še dolga kariera, in imam čas sem ter tja preizkusiti kakšno novo stvar.

Sorodna novica Tadej Pogačar na Giru 2024!

Ampak naskok na tretji Tour bo očitno kar še nekaj časa ostal rdeča nit vaše kariere?
Ko enkrat zmagaš na Dirki po Franciji, se težko odmakneš od vloge kolesarja za skupno razvrstitev in rečeš, da bi vozil na etapne zmage, ko pa vsi vedo, da je na voljo tista velika nagrada. Včasih bi si tudi sam zaželel iti na tritedensko dirko po nekaj etapnih zmag, zraven pa na klasike. Mislim, da bom še kar dolgo "tolkel te grand toure", proti koncu kariere pa bomo verjetno malo spremenili idejo.

Kako pa se razlikujejo priprave na klasike in na tritedenske dirke?
Treningi so nekoliko drugačni. Bolj intenzivni, daljši, pa z več počitka med posameznimi dnevi. Več je hitrosti, in ker delaš bolj intenzivne stvari, pridobiš nekaj mišične mase. Potem pa za tritedenske dirke na višinskih pripravah in dolgih klancih izgubiš kakšna dva kilograma. Telo samo ve, da lažji ko si, lažje greš gor.

Včasih bi si tudi sam zaželel iti na tritedensko dirko po nekaj etapnih zmag, zraven pa na klasike. Mislim, da bom še kar dolgo "tolkel te grand toure", proti koncu kariere pa bomo verjetno malo spremenili idejo.

Pogačar

Ali ste v letu, ki se izteka, kdaj imeli občutek, da je bilo pa vendarle v programu preveč dirk? Ker ste bili na koncu z močmi na Touru, na svetovnem prvenstvu …
Po Liegu je bilo res naporno obdobje. Mogoče sem si preveč želel na Tour, mogoče bi ga bilo bolje izpustiti. Ampak skupno drugo mesto, dve etapni zmagi, bela majica – mislim, da je bilo vredno potrpeti. Je pa bil kar zalogaj letos. Po svetovnem prvenstvu se je to kar poznalo.

Zvečer bo znan športnik leta 2023 v Sloveniji. Konkurenca je izjemna. Koliko spremljate nastope tistih, ki se poleg vas potegujejo za ta naslov?
Moram priznati, da je kar težko spremljati vse tekme in športne dogodke. Je pa to, kar imamo v Sloveniji, fenomenalno. Povsod, kamor prideš, te vprašajo, od kod si, in ko rečeš, da iz Slovenije, vsi vedo, da imamo izjemne športnike. Lahko sem ponosen, da sem del teh športnikov, in vsi Slovenci smo lahko ponosni na svoje športnike.

Tadej Pogačar: Končno prišel čas za dva Grand Toura v eni sezoni