Pogačar je bil aktiven tudi v zadnji etapi. Foto: EPA
Pogačar je bil aktiven tudi v zadnji etapi. Foto: EPA

UAE Emirates si je sicer želel še pete etapne zmage, v rahlem zaključnem vzponu je namreč Tadej Pogačar kot pomočnik delal za Alessandra Covija, ki pa je moral v zaključku priznati premoč Oscarju Fraileju.

Od Oture do mesta Alhaurín de la Torre v okolici Malage je bilo 184 km vožnje, po razgibani uvodni polovici, je po zaključni ravnici bil znova ciljni klanček: kilometer s povprečnim naklonom 4,6 odstotka.

Pogačar se je prav vsak dan pojavil na odru za zmagovalce. Foto: EPA
Pogačar se je prav vsak dan pojavil na odru za zmagovalce. Foto: EPA

Iz prvotnega bega dneva, ki ga je sestavljalo sedem kolesarjev, je dolgo vztrajal Belgijec Dries De Bondt (Alpecin Deceuninck), ki pa je bil ujet dobrih pet kilometrov pred ciljem. Takrat so se spredaj začeli gnesti sprinterski vlaki, ki so potem obračunali v dokaj zahtevnem zaključku.

"Cel teden smo dobro dirkali, zelo sem zadovoljen tako s svojo formo kot formo celotne ekipe," je Pogačar začel krajši pogovor za organizatorja dirke. Na vprašanje, ali je presenečen nad formo, se je zasmejal: "Malce sem presenečen nad izidi, a vedel sem, da je moja forma dobra. Ta teden sem se počutil zelo dobro, upam, da bo tako tudi v prihodnjih dneh." Na naslednje vprašanje, kaj bo njegova dirka, se je le zasmejal: "Bomo videli."

Na ceste čez dva tedna
Pogačar bo v akciji spet čez dva tedna. Prijavljen je sicer za Strade Bianche (4. marec), kjer brani zmago, bolj verjetno pa je, da bo to dirko izpustil in se dan pozneje pojavil na startu etapne dirke Pariz−Nica.

Pogačar osvojil 12. etapno dirko v karieri
Pogačar nad odličnim začetkom sezone malce presenečen

69. Dirka po Andaluziji

5., zadnja, etapa

Končni vrstni red

Algarve: Slavje Ineosa, a ne Pidcocka

Na jugu Portugalske se je s kronometrom zaključila etapna Dirka po Algarvu. Na razgibani 24,4 km dolgi vožnji na čas je slavil Švicar Stefan Küng (Groupama FDJ), ki je za štiri sekunde prehitel Francoza Remija Cavagno.

Tretji je bil Filippo Ganna (+0:10), četrti pa Daniel Martinez (+0:16), ki sta na koncu tudi osvojila Algarve za ekipo Ineos Grenadiers, pri čemer je bil skupno Kolumbijec za pičli dve sekundi boljši od Italijana. Tretja skupna etapna zmaga za Martineza, ki je slavil na Dofineji 2020 in Baskiji 2022. Tretji skupno je bil Belgijec Ilan van Wilder (Soudal QuickStep).

Pred zadnjim dnem je bil v rumeni majici tretji kolesar grenadirjev. Tom Pidcock si je med vožnjo privoščil izlet s ceste, a kot svetovni prvak v ciklokrosu in olimpijski prvak v gorskem kolesarstvu je Britanec mojstrsko obvladal kronometrsko kolo in jo odnesel brez padca.

V Valenciji Špela Kern skupno enajsta

Ženske so končale štiridnevno Dirko po Valencii, kjer je bila najboljša Justine Ghekiere. 26-letna Belgijka je do zmage prišla s pobegom v zadnji etapi in z odbitnimi sekundami za 2. mesto, s katerimi je za sekundo prehitela ekipno kolegico pri Soudal QuickStepu Južnoafričanko Ashleigh Moolman. Presenetljivo je bila skupno šele četrta Annemiek van Vlueten, lani zmagovalka ženskega Toura, Gira in Vuelte.

Edina Slovenka na dirki je bila Špela Kern, ki je osvojila skupno 11. mesto, s čimer je izvrstno odprla sezono, v kateri vozi za francosko ekipo Cofidis, s katero se ji obeta tudi nastop na ženski Dirki po Franciji. Pred dvema letoma je bila sicer Špela Kern v Valenciji že sedma.