Maximilian Schachmann je na Dirki po Baskiji z odličnim kronometrom (tretja zmaga sezone) prvi oblekel rumeno majico. Foto: EPA
Maximilian Schachmann je na Dirki po Baskiji z odličnim kronometrom (tretja zmaga sezone) prvi oblekel rumeno majico. Foto: EPA

Schachmann (Bora–Hansgrohe) je za 9 sekund premagal Daniela Martineza, sledijo pa trije kolesarji, ki bodo v igri za končno zmago: Michal Kwiatkowski (+0:10), Julian Alaphilippe (+0:12) in Adam Yates (+0:16).

Mladi slovenski up Tadej Pogačar je osvojil 18. mesto (+0:43), za deseterico je zaostal le 12 sekund. Ob njegovem nastopu so bile ceste še mokre, ko so bili na štartu favoriti, pa je bilo suho.

V prvem delu je bila trasa povsem ravninska, sledil je kratek, a izjemno zahteven vzpon, na katerega so nekateri kolesarji komaj "prilezli", saj je bil naklon do 20-odstoten. Večina je za klanec zamenjala kolo. V zadnjih treh kilometrih je šlo navzdol.

"Brez besed sem. Pogosto sem bil že med najboljšimi na kronometrih, toda zmage še nimam. To je posebna zmaga zame. Bilo je izjemno naporno in ne vem, kako mi je uspelo ob vseh teh močnih kolesarjih, kot je Kwiatkowski," je povedal 25-letni Schachmann.

Od Slovencev na dirki, ki se bo končala v soboto, nastopata še Luka Pibernik in Grega Bole.

1. etapa, kronometer, Zumarraga, 11,2 km:        
  1. M. SCHACHMANN    NEM        17:10 
  2. D. MARTINEZ      KOL        +0:09 
  3. M. KWIATKOWSKI   POL         0:10 
  4. J. ALAPHILIPPE   FRA         0:12 
  5. A. YATES          VB         0:16 
 ...                                   
  9. G. THOMAS         VB         0:30 
 18. T. POGAČAR       SLO         0:43 
106. L. PIBERNIK      SLO         1:45 
141. G. BOLE          SLO         2:26