Sezono 2020 je Tadej Pogačar odprl 5. februarja na Dirki po Valencii in tam dobil 2. in 4. etapo ter slavil še skupno. Zdaj bo 22-letni slovenski šampion štartal še teden dni prej na Majorki, kjer pa mu ne bo treba nastopiti vsak dan, saj gre za serijo štirih enodnevnih dirk. Foto: EPA
Sezono 2020 je Tadej Pogačar odprl 5. februarja na Dirki po Valencii in tam dobil 2. in 4. etapo ter slavil še skupno. Zdaj bo 22-letni slovenski šampion štartal še teden dni prej na Majorki, kjer pa mu ne bo treba nastopiti vsak dan, saj gre za serijo štirih enodnevnih dirk. Foto: EPA

Prireditelji iz Palme de Mallorce, ki bodo med 28. in 31. januarjem pripravili jubilejni 30. Izziv Majorke, so objavili, da bo prvič na njihovi seriji štirih zaporednih enodnevnih dirk nastopil Tadej Pogačar.

Nastop zmagovalca Tour de Francea 2020 je potrdil vodja ekipe UAE Emirates Joxean Fernandez Matxin, ki je napovedal prihod močne zasedbe na dirkah na Balearih, a pri tem poimensko navedel le Slovenca Pogačarja, za katerega bo to prva dirka v sezoni 2021, v kateri bo branil naslov zmagovalca Dirke po Franciji. Pogi je sezono sklenil s 3. mestom na kolesarskem spomeniku Liege-Bastogne-Liege, ki se je odvil 4. oktobra.

Štiri ločene zaporedne dirke
Izziv Majorke sicer sestavljajo štiri ločene dirke, kolesarjem ni potrebno nastopiti na vseh štirih, običajno sta dve namenjeni šprinterjem, dve pa hribolazcem. Na začetku leta 2020 je tako obe šprinterski dirki dobil Italijan Matteo Moschetti, vmes pa sta bila najboljša Emanuel Buchmann in Marc Soler.

Napovedani tudi vsi aduti Movistarja
Ob Pogačarju so prireditelji izpostavili ravno Solerja in preostale glavne adute Movistarja, ki bodo že tradicionalno začeli sezono na Majorki. Med drugim tudi starosta kolesarske karavane Alejandro Valverde, Enric Mas in nova okrepitev najstarejše elitne kolesarske ekipe Kolumbijec Miguel Angel Lopez.

Sorodna novica Pogačar za MMC: "Brez kolesa ne vem, kaj bi počel sam s sabo"

Pripravljalni tabori in dirke v Španiji
Preteklo sanjsko sezono je Pogačar začel na etapni Dirki po Valencii na začetku februarja, letos pa bo mladi Komendčan začel dirkati še teden dni prej. Običajno UAE Emirates kot tudi večina drugih ekip svetovne serije opravijo prve zimske priprave v Španiji: decembra 2019 so se zbrali v Benidormu, leto poprej v Tarragoni.

Zaradi potovalnih omejitev v času pandemije se pričakuje izjemno močna zasedba ravno na uvodnih dirkah v Španiji. Pred Izzivom Majorke bo tako 24. januarja že nova dirke VN Valencie, v februarju bodo sledile tradicionalne dirke po Murcii, klasika Almerie in Dirka po Andaluziji.

Prvi cilj ekipe – osvojiti domači tour
Ni skrivnost, kar je Pogi ne nazadnje potrdil v MMC-jevem podkastu Številke, da je ekipa UEA Emirates osredotočena na dva vrhunca vsakokratne kolesarske sezone. Prvi cilj je domača Dirka po Združenih arabskih emiratih, kjer je bil v končani sezoni Pogačar skupno drugi, ob tem pa je dobil 5. etapo, še zadnjo preden se je čez noč prekinilo tekmovanje zaradi izbruha pandemije koronavirusne bolezni 19.

Po odpovedi avstralskih dirk svetovne serije zaradi potovalnih omejitev in stroškov ob drugem valu pandemije bo ravno Dirka po Emiratih prva preizkušnja svetovne serije za sezono 2021: Abu Dabi bo prizorišče enotedenske dirke med 21. in 27. februarjem.

Novo preimenovanje: Sunweb postal DSM

Potem ko je ekipa iz Južne Afrike z dogovorom tik pred zdajci obdržala prvoligaški kolesarski status in bo z daleč najbolj skromnim proračunom še naprej del elitne svetovne serije pod imenom Qhubeko Assos, je prišlo med skupino 19 ekip World Toura do novega preimenovanja.

Ekipa Sunweb, registrirana v Nemčiji, a z močnim nizozemskim poreklom, se bo po novem imenovala ekipa DSM, po nizozemski multinacionalki, ki je postala glavni pokrovitelj.