Stefano Garzelli je še vedno sposoben velikih podvigov, kar je letos dokazal z dvema etapnima zmagama na italijanskem krogu. Foto: EPA
Stefano Garzelli je še vedno sposoben velikih podvigov, kar je letos dokazal z dvema etapnima zmagama na italijanskem krogu. Foto: EPA
Prizor z druge etape Dirke po Sloveniji 2006
Takole je bilo lani na Dirki po Sloveniji 2006, ko si je Tomaž Nose na Sveto goro že priboril prednost in jo dan pozneje na vzponu na Vršič še povečal. Foto: RTV SLO
Noseta čaka težko delo

Na 14. izvedbi dirke sodeluje 15 ekip, med katerimi sta tudi ekipi ProToura Lampre in Liquigas. Z udeležbo Stefana Garzellija (Acqua & Sapone), ki je leta 2000 dobil kolesarsko Dirko po Italiji, ima slovenski krog še dodaten čar.

Štangelj po letu 2001 spet do etapne zmage?
Garzelli bo poskušal dobiti drugo etapo s ciljem na Ljubljanski grad, kar si želi še edini slovenski predstavnik na letošnjem Giru Gorazd Štangelj, ki na novo zmago med profesionalci čaka že šest let. V njegovi ekipi Lampre sta tudi Danilo Napolitano in veteran Fabio Baldato, ki se lahko pohvali z 41 profesionalnimi zmagami.

Nose spet med kandidati za zmago
Za Liquigas dirkata Enrico Gasparoto (letos je na začetku nosil roza majico) in Andrea Noe, ne pa tudi Matej Mugerli, ki je te dni na dirki Dauphine Libere. Slovenija v dvoboju s tujci vodi s 7:6, potem ko je lani zmagal Tomaž Nose (Adria Mobil). Nose je tudi letos v ožjem krogu favoritov, a ptujska Perutnina, ki je v Nemčiji prejšnji teden potrdila dobro formo, ima svojo računico. Tudi z Mitjem Mahoričem, edinim, ki je Dirko po Sloveniji dobil dvakrat.

Tudi tokrat bo odločal Vršič
Pri Radenski Powerbaru stavijo na Kristjana Fajta, medtem ko imajo še največ težav pri Savi. Gregor Bole je kljub bolezn stisnil zobe, kapetan v pomoč pa bo letos zelo dobri Vladimir Kerkez. Med slovensko jato bomo pogrešali tudi Jureta Zrimška. Ne pozabimo na Jureta Golčerja, ki je odličen v vožnji v klanec, in Boruta Božiča, ki blesti v šprinterskih zaključkih. Za skupno zmago bo seveda odločilen petkov vzpon na Vršič.

Spored etap
1. etapa, torek:

Ljubljana-Zagreb, 182 km

(12.50 Prešernov trg, 13.07 Škofljica, 13.15 Pijava Gorica GC, 13.55 Ribnica LC, 14.17 Kočevje, 15.07 Soteska, 15.28 Novo mesto, 15.50 Šentjernej, 16.00 Kostanjevica LC, 16.24 Čatež LC, 16.37 Slovenska vas, 16.43 Samobor, 17.13 Zagreb)
Časovni načrt velja ob povprečni hitrosti 42 kilometrov na uro.

2. etapa, sreda:

Šentjernej-Ljubljana, 163 km

3. etapa, četrtek:
Medvode-Beljak, 168 km

4. etapa, petek:
Kranjska Gora-Trbiž-Vršič, 160 km

5. etapa, sobota:
Grosuplje-Novo mesto, 162 km

C. R.

Noseta čaka težko delo