Takole sta trčila Fabio Jakobsen in Dylan . Foto: EPA
Takole sta trčila Fabio Jakobsen in Dylan . Foto: EPA

24-letni Nizozemec je po Groenewegnovi spremembi smeri v hitrem zaključku sprinta v Katovicah v prvi etapi dirke po Poljski padel v ograjo pri hitrosti 80 km/h ter si hudo poškodoval obraz. Nekaj časa je bil tudi v smrtni nevarnosti.

Tožbo vložili na poljskem sodišču

Belgijski kolesarski strokovnjak je že avgusta po nesreči dejal, da moštvo ne bo odstopilo od tožbe, to pa je zdaj potrdil v intervjuju za belgijski časopis Het Laatste Niews. Lefevere je dejal, da so v sodelovanju z zavarovalniško družbo Europ Assistance vložili tožbo na poljskem sodišču.

Sorodna novica Groenewegen kaznovan s prepovedjo 9 mesecev nastopanja

"Ne vemo, kdaj bo postopek stekel. Kot pri vseh pravnih zadevah moramo na to gledati dolgoročno," je dejal in dodal, da ima nesrečni Jakobsen, ki je prejšnji teden začel štirimesečno okrevanje po rekonstrukciji čeljusti, v tem času pa ga čaka še ena operacija v letu 2021, možnost tudi za tožbo na nizozemskem sodišču. Je pa Lefevere jasno poudaril, da je odločitev v rokah 24-letnega sprinterja in da moštvo nanj ne bo pritiskalo.

Na odločitev UCI-ja moštvo ni vplivalo

Obenem je pristavil, da belgijsko moštvo ni imelo besede niti pri suspenzu, ki ga je pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) prejel Groenewegen. 27-letni član Jumba Visme, za katero tekmuje tudi slovenski as Primož Roglič, je dobil devetmesečno prepoved nastopanja na dirkah UCI-ja, ki se bo iztekla 7. maja 2021. "O tem ne bi rad več govoril. Ne zato, ker bi se bal reakcije javnosti, ampak ker je bilo tega dovolj. Že tako kot moštvo nismo imeli besede ali vpliva na odločitev UCI-ja," je še povedal Lefevere.

Moštvo Deceuninck Quick-Step je bilo kljub odsotnosti Jakobsena najuspešnejša ekipa v profesionalnem kolesarstvu v letu 2020 z 39 zmagami. V tem seštevku sta sledili ekipa Tadeja Pogačarja UAE Team Emirates (33 zmag) in Rogličeva Jumbo Visma (23 zmag).