Nairo Quitana na Touru ni bil v najboljši formi, na Vuelti pa je bil na vzponih razred zase. Foto: EPA
Nairo Quitana na Touru ni bil v najboljši formi, na Vuelti pa je bil na vzponih razred zase. Foto: EPA
Pierre Latour
Pierre Latour se je veselil prestižne zmage na zahtevni gorski etapi. Foto: EPA
Chris Froome
Chris Froome je na koncu lahko zadovoljen z drugim mestom. Blestel je na petkovem kronometru. Foto: Reuters
Froome zaploskal Quintani za zmago na Vuelti

V predzadnji etapi so bili na sporedu štirje vzponi druge kategorije, sledil pa je ciljni vzpon na prelaz Aitana, ki je bil dolg kar 21 km s povprečnim naklonom 5,9 odstotka.

Francoz Pierre Latour je bil najhitrejši na 193,2 km dolgi preizkušnji. Drugi je bil Kolumbijec Darwin Atapuma, tretji pa Italijan Fabio Felline.

Atapuma se je na čelo dirke prebil pet kilometrov od cilja, ko je ujel še zadnjega ubežnika Španca Luisa Leona Sancheza. Kolumbijcu sta lahko sledila le Latour in Mathias Frank, a je Švicar prvi omagal. Latour in Atapuma sta pospeševala, ko je v zadnjem kilometru že vse kazalo, da bo Kolumbijec dobil etapo, a se je Francoz vrnil in ga prehitel.

V ozadju je Froome dolgo čakal. Pet kilometrov pred ciljem je le napadel, a mu je Quintana takoj odgovoril. Mirno je sledil velikemu tekmecu za skupno zmago, odgovoril na vsako pospeševanje, v zadnjih metrih pa napadel še sam in Froomu ni preostalo nič drugega, kot da mu zaploska ob prečkanju ciljne črte. Quintana ima pred parado šampionov v Madridu minuto in 23 sekund prednosti pred Britancem.
"Na zadnjem klancu mi je šlo vse po načrtih. Ekipa mi je res pomagala, vzpon je bil zelo zahteven in v takih trenutkih potrebuješ pomoč moštvenih kolegov," je bil zadovoljen Quintana, ki se veseli druge zmage na velikih tritedenskih dirkah. Najboljši je bil tudi na Dirki po Italiji pred dvema letoma.

Chaves na tretjem mestu prehitel Contadorja
Največ je pridobil Esteban Chaves, ki se je od skupine favoritov odpeljal 70 km pred ciljem in s samostojno vožnjo pridobival sekunde. Alberto Contador, ki je imel pred Kolumbijcem minuto in 11 sekund prednosti, je izgubil kar minuto in 24 sekund proti tekmecu za tretje mesto. Španec, ki je veljal za favorita Vuelte, je tako ostal pod zmagovalnim odrom.

Saganu velika nagrada Quebeca
Peter Sagan je zmagovalec enodnevne kolesarske preizkušnje v Kanadi, ki spada na spored dirk elitne svetovne serije World Tour, za veliko nagrado Quebeca. Svetovni prvak je s šprinterskim vložkom sklenil dirko ter se veselil prve zmage na tej kanadski preizkušnji, dolgi 201,6 kilometra. Drugo mesto je pripadlo olimpijskemu prvaku iz Ria Belgijcu Gregu Van Avermaetu, tretji je bil Francoz Anthony Roux.

Na startu so bili tudi štirje Slovenci. Kolesarja Lampreja Jan Polanc in Matej Mohorič sta v skladu s svojima vlogama v italijanskem moštvu pristala na 65. mestu (+ 2:24) in 85. mestu (+ 2:52). Simon Špilak (Katjuša) in Luka Pibernik (Lampre-Merida) preizkušnje nista končala.

"Čutil sem, da mi na zadnjih dveh vzponih ni treba iti na vso moč, glede na to, kako težko je na koncu. Zadnji kilometer smo imeli za nameček še veter v prsi, Rigoberto je poskusil podobno kot lani, ampak danes se je razpletlo nekoliko drugače. Zadnji kilometer je bil zelo hiter, glede na to, da je bilo za nami 200 kilometrov poti. Videl sem Rigoberta, kako je napadel. Pa sem si mislil, da mu bom sledil in da bo mogoče dovolj za drugo mesto, na koncu pa je izgubil hitrost, ker je bilo tako težko. Roux je začel s sprintom, zraven sem bil tudi jaz. Bilo je neverjetno," je pojasnil Sagan.

20. etapa, 
Benidorm-Alto de Aitana, 193 km:       
 1. P.-R. LATOUR        FRA    5:19:41 
 2. D. ATAPUMA          KOL      +0:02 
 3. F. FELLINE          ITA       0:17 
 4. M. FRANK            ŠVI       0:40 
 5. R. GESINK           NIZ       1:03 
 6. B. DE CLERCQ        BEL       1:28 
 7. R. MOLARD           FRA       2:02 
 8. L. CALMEJANE        FRA       3:01 
 9. E. CHAVES           KOL       3:17 
10. N. QUINTANA         KOL       4:03 
11. C. FROOME            VB       4:05 
12. A. TALANSKY         ZDA       4:34 
13. A. CONTADOR         ŠPA       4:41

Skupni vrstni red po 20. etapi:                          
 1. N. QUINTANA         KOL   80:42:36 
 2. C. FROOME            VB      +1:23 
 3. E. CHAVES           KOL       4:08 
 4. A. CONTADOR         ŠPA       4:21 
 5. A. TALANSKY         ZDA       7:43 
 6. S. YATES             VB       8:33 
 7. D. DE LA CRUZ       ŠPA      11:18 
 8. D. MORENO           ŠPA      13:04 
 9. D. FORMOLO          ITA      13:17 
10. G. BENNETT          AVS      14:07 
Froome zaploskal Quintani za zmago na Vuelti