Nairo Quintana je zaradi afere s tramadolom ostal brez pogodbe z bretonsko ekipo Arkeo Samsic, in to le nekaj dni po podaljšanju sodelovanja. Foto: EPA
Nairo Quintana je zaradi afere s tramadolom ostal brez pogodbe z bretonsko ekipo Arkeo Samsic, in to le nekaj dni po podaljšanju sodelovanja. Foto: EPA

V ponedeljek so se v Kolumbiji in nato po vsem kolesarskem svetu razširile govorice, da se bo Nairo Quintana športno upokojil, ker ne more nadaljevati kariere na najvišji ravni. 32-letnik je trenutno brez kluba, lani pa je po jemanju prepovedanih protibolečinskega zdravila tramadol ostal brez šestega mesta v skupni razvrstitvi Dirke po Franciji. Zatem je ekipa Arkea Samsic kljub nedavnemu podaljšanju pogodbe to prekinila ravno iz tega vzroka.

Na Wadinem seznamu šele z letom 2024

Tramadol je ena najbolj uporabljenih in tudi zlorabljenih zdravil v športu. Marca 2019 ga je Mednarodna kolesarska zveza po večletnih debatah prepovedala, zatem pa je UCI dolgo lobiral pri drugih zvezah, da bi kot nedovoljeno sredstvo prišel tudi na seznam Svetovne protidopinške agencije. Wada je pod pritiskom zlasti vzdržljivostnih športov lani le popustila, a bo tramadol prepovedan v svetu športa šele s 1. januarjem 2024.

Quintana je bil ob Giru 2014 in Vuelti 2016 še dvakrat drugi na Dirki po Franciji (2013 in 2015), ob tem pa je zmagal še na štirih od sedmih klasičnih enotedenskih dirkah: Po Baskiji 2013, Od Tirenskega do Jadranskega morja 2015 in 2017, Po Kataloniji 2016 in Po Romandiji 2016. Foto: EPA
Quintana je bil ob Giru 2014 in Vuelti 2016 še dvakrat drugi na Dirki po Franciji (2013 in 2015), ob tem pa je zmagal še na štirih od sedmih klasičnih enotedenskih dirkah: Po Baskiji 2013, Od Tirenskega do Jadranskega morja 2015 in 2017, Po Kataloniji 2016 in Po Romandiji 2016. Foto: EPA

ASO ga ne želi na svojih dirkah

Četudi bi Quintana vzel tramadol, kar Kolumbijec zanika, ga tako UCI ne more kaznovati s prepovedjo nastopanja, le z odvzemom izidov in točk za nazaj. Vseeno je Nairoman, sicer zmagovalec Dirke po Španiji (2016) in Italiji (2014), v nemilosti kolesarskega sveta.

Neuradno krožijo glasne govorice, da nobena ekipa, ki bi podpisala s Quintano, ne bo dobila vabila ASO-ja, najvplivnejšega prireditelja in lastnika kolesarskih dirk, tudi Dirke po Franciji in spomenikov Liege-Bastogne-Liege in Pariz-Roubaix.

Želi na velike dirke po svetu

Vse od prekinitve pogodbe z Arkeo Samsic tako zmagovalec 51 dirk v karieri neuspešno išče novega delodajalca. Potem ko je v nasprotju z Miguelom Angelom Lopezom, zavrnil ponudbo najmočnejše kolumbijske celinske ekipe Medellin, so se razširila ugibanja, da se bo Quintana kar upokojil.

"Znova si želim nastopati in čutiti bolečino v nogah, želim pa spet občutiti slast zmag in dati vse od sebe," je dejal na novinarski konferenci v Bogoti. Zahvalil se je vsem domačim ekipam, ki so mu ponudile mesto v ekipi, a je prepričan, da lahko delodajalca najde med največjimi moštvi. "Zanima me zgolj dirkanje pod kolumbijsko zastavo na velikih dirkah po svetu," je ob tem dodal 32-letnik.

Bo februarja res našel ekipo?

"Vedno sem spoštoval ferplej. Ne bom odnehal, če naprej bom kolesaril, razen če se bo telo uprlo," je Quintana posredno komentiral govorice, da velja neuradna prepoved podpisa pogodbe z njim. Pred številnimi kolumbijskimi novinarji je zatrdil, da se bo februarja odpravil v Evropo, kjer se bo skušal dogovoriti z ekipo, ki bi mu omogočala nastopanje na vsaj nekaterih dirkah svetovne serije.

Ko je prireditelj RCS Sport podelil vabila, so se pojavila namigovanja, da bo italijanska ekipa Corratec, ki bo prvič dirkala na Grand Touru, podpisala s Quintano, a so to vodje ekipe hitro zanikali.

V Argentini zmage za Benneta, Jakobsena, Simmonsa in Gavirio

Medtem v Južni Ameriki poteka zelo močna etapna dirka Po San Juanu. Gre za enotedensko dirko po omenjeni argentinski pokrajini pod Andi, kjer sezono začenjajo svetovni prvak Remco Evenepoel, povratnik Egan Bernal, svetovni rekorder v vožnji na eno uro Filippo Ganna, še vedno superzvezdnik Peter Sagan in drugi. Dirka tudi "Superman" Lopez za celinsko ekipo Medellin.

Prve tri etape so prinesle etape po okusu sprinterjev, a pri tem ni manjkalo kaosa in ne ravno standardnih zaključkov s sprinterskimi vlakci. Uvodno etapo je po kaosu v samem mestu San Juan dobil Irec Sam Bennett (Bora HansGrohe). V 2. etapi se je sprint najbolje posrečil Fabiu Jakobsenu (Soudal QuickStep). V 3. etapi je na dirkališču sprinterje presenetil Quin Simmons (Trek Segafredo), ki velja tudi za enega favorita za skupno zmago. V 4. etapi je na svoj račun prišel kolumbijski sprinter Fernando Gaviria (Movistar).

Na papirju se pričakuje, da bo odločitev o skupnem zmagovalcu padla na 5. etapi z vzponom na Alto Colorado (18,4 km s 4,4 % na 2623 m). Zmago iz zadnje predkoronske izvedbe v začetku leta 2020 brani Evenepoel.