Radoslav Rogina si je na Vršiču utrl pot k skupni zmagi na Dirki po Sloveniji. Foto: Aleš Fevžer
Radoslav Rogina si je na Vršiču utrl pot k skupni zmagi na Dirki po Sloveniji. Foto: Aleš Fevžer
Jan Polanc
21-letni Jan Polanc se je znova izkazal z odličnim kolesarjenjem. Foto: MMC RTV SLO
Polanc novi up slovenskega kolesarstva
Ekipa Adrie Mobila zrežirala zmago Rogine

Dolga leta najboljši slovenski kolesar Tadej Valjavec je zasedel četrto mesto z minuto in osmimi sekundami zaostanka.
Dobro razporedil moči
34-letni Rogina, član novomeške ekipe Adria Mobil, je zdaj tudi vodilni v skupnem seštevku dirke. Pred današnjo etapo je zasedal 14. mesto. 21-letni Polanc (Radenska) je drugi (+0:19). V nedeljo bo še zadnja etapa od Brežic do Novega mesta.
"Vedeli smo, da smo dobri. Na koncu sem odpeljal svojo dirko, nisem se oziral na druge. Dobro sem razporedil moči, tudi ekipa je taktično dobro delovala. Naša taktika je bila, da naredimo etapo težko in da imamo tekmovalce vseskozi v ospredju. Uspelo mi je po toliko vzponih enkrat priti kot prvi na Vršič, kar sem upal pred današnjim štartom. Zelo sem zadovoljen. To je ena izmed najbolj pomembnih letošnjih zmag za ekipo in zame. Vročina mi ustreza, več težav imam, ko je hladno," je po zmagi povedal Rogina.
Hrvaški kolesar si je zmago priboril z napadom pet kilometrov pred ciljem, ko je izskočil iz vodilne skupine, v kateri so bili še Sinkewitz, Polanc, Valjavec in Italijan Angelo Pagani. Sinkewitz, pred dirko za mnoge prvi favorit, je najdlje sledil Rogini, a je porabil preveč moči in moral v zadnjih metrih predse spustiti tudi mladega Polanca.
Fajtu leteča cilja v Kobaridu in Bovcu
Štart 170 km dolge etape je bil v Škofji Loki. Gorski cilj na Sorici je dobil Matej Mugerli, na Livških Ravnah pa je bil prvi nekdanji smučarski skakalec Primož Roglič.

Mugerliju je pripadel tudi leteči cilj v Tolminu, največ točk v Kobaridu in Bovcu pa je pobral Kristjan Fajt.
Že pred vzponom na Sorico je ušlo 11 kolesarjev, med njimi tudi Mugerli, Roglič, Jure Bitenc, Jan Tratnik in Luka Pibernik. Vodilna skupina je v ostrem ritmu in ob vzponu na Livške Ravne začela razpadati, pred vzponom na Vršič pa je glavnina ujela vodilne. Minimalno prednost je imel le Italijan Matteo Rabottini.

Polanc: Dosegli smo več od napovedi
"Ob vzponu na Livek sem imel manjšo krizo, nato mi je uspelo uloviti svoj ritem in na koncu sem prišel do drugega mesta ter imel še nekaj moči. Dosegli smo več, kot smo si upali napovedati. Jutri bom skušal to uvrstitev obdržati. Predvsem bom moral paziti, da ne pride do kakšnega nepotrebnega padca. Danes sem imel dobre noge," je bil v cilju vesel tudi Polanc.
Valjavec razočaran
Manj zadovoljen je bil Valjavec: "Zame je to razočaranje. Zdaj je na vrsti mlada generacija, jaz počasi odhajam. Do štirih kilometrov pred ciljem sem celo verjel, da lahko zmagam, s Sinkewitzem sva bila blizu Rogini, v končnici pa mi je v sekundi zmanjkalo moči."

Tomaž Nose je zmago privoščil Rogini: "Taktika je bila taka, da bo na Vršič napadel Rogina, ki je v res dobri formi. To je ekipni uspeh in seveda sem vesel. Etapa je bila res težka, a kot ekipa smo res dobro dirkali."

Škofja Loka-Vršič, 170 km:
1. R. ROGINA HRV 4:51:11 2. J. POLANC SLO +0:39 3. P. SINKEWITZ NEM 0:43 4. T. VALJAVEC SLO 1:08 5. D. ATAPUMA KOL 1:31 6. A. PAGANI ITA 1:42 7. T. MEJDOS KAZ 2:32 8. J. GOLČER SLO 3:05 9. J. ROMERO KOL 3:18 10. A. RIBAKOV RUS 3:24 ... 12. T. NOSE SLO 4:04 14. P. ROGLIČ SLO isti čas 29. K. FAJT SLO 8:57 33. J. BITENC SLO 12:28 34. M. MOHORIČ SLO 13:29
              
Po 3. etapi: 1. R. ROGINA HRV 9:24:52 2. J. POLANC SLO +0:19 3. P. SINKEWITZ NEM 0:37 4. T. VALJAVEC SLO 1:05 5. A. PAGANI ITA 1:48 6. D. ATAPUMA KOL 2:07 7. J. GOLČER SLO 3:02 8. E. BARBIN ITA 3:22 9. T. MEJDOS KAZ 3:43 10. A. RIBAKOV RUS 3:47 ... 13. T. NOSE SLO 4:06 15. P. ROGLIČ SLO 5:33 26. K. FAJT SLO 12:57 27. M. MOHORIČ SLO 14:10 39. K. ŠTIMULAK SLO 24:34
Polanc novi up slovenskega kolesarstva
Ekipa Adrie Mobila zrežirala zmago Rogine