Šesta etapa se je začela v mestu Hauterives, po 174,1 km pa se je končala s ciljnim vzponom ekstrakategorije na Le Collet d'Allevard (11,2 km z 8,1 %). Vzpon, ki je po dolžini in naklonih skorajda identičen znanemu Joux Planu. Čez dan sta kolesarje čakala še dva uradna vzpona, prvi 4. kategorije je bil zanemarljiv, napornejši je bil prelaz Granier (8,9 km s 5,4 %), ki je bil na trasi umeščen 45 km pred ciljem. Skupaj 3145 višinskih metrov za pravi klančarski preizkus kapetanov, ki pa jih še težji etapi čakata v soboto in nedeljo.

Ubežniki, ki jih je uspešno vodil Magnus Cort Nielsen (Uno-X Mobility), so bili večji del etape v begu, prikolesarili so si že dobrih šest minut naskoka, a prednost pred glavnino se je začela na drugem kategoriziranem klancu dneva – Col du Granier – počasi, a vztrajno topiti. Po spustu je bila prepolovljena na slabe tri minute. Za nameček je skupina petih ubežnikov (Cort Nielsen, Roman Gregoire, Thibaut Guernalec, Arjen Livyns in Alessandro Fancellu) zavila s trase, tako da je izgubila dodatne pol minute.

Pred sklepnim vzponom – Le Collet d'Allevard (prelaz ekstrakategorije, kjer so morali kolesarji premagati 11,1 km ob 8,1-odstotnem povprečnem naklonu) – sta v skupini ubežnikov napadla Cort Nielsen in Gregoire in si hitro nabrala 15 sekund naskoka. Glavnina je pred začetkom zaključnega vzpenjanja zaostajala dobro minuto (+1:12). Vse je bilo pripravljeno za veliki finiš etape!

Kmalu zatem je glavnina, ki jo je navkreber vlekel Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), pogoltnila prvo zasledovalno skupinico in začela lov na preostala ubežnika. 4,9 km pred ciljem je orožje položil Cort Nielsen, istočasno je napadel Laurens De Plus (Ineos Grenadiers), napad je pokril zgolj Aleksandr Vlasov (BORA hansgrohe), drugi so ostali zadaj. 3,9 km pred ciljem je bil ujet še zadnji ubežnik Gregoire.

3,5 km pred ciljem je iz glavnine 'skočila' še skupina štirih kolesarjev, med katerimi je bil Roglič, ne pa tudi Remco Evenepoel. Sprva ji kaj več kot nekaj sekund prednosti ni uspelo napraskati, a zaostanek glavnine se je do vrha začel počasi večati. V zadnjih dveh kilometrih je Roglič izdatno pospešil, po nekaj stotih metrih je ujel De Plusa in Vlasova, sledil je le še zaključek etape.

Roglič, Vlasov in Guilio Ciccone (Lidl Trek) so se odlepili od Mattea Jorgensona (Visma Lease a bike) in druščine, ostali so edini kandidati za etapno zmago. Ciccone se je mučil, da je ostal v Rogličevem zavetrju, a za etapno zmago mu je zmanjkalo moči, Roglič je bil preprosto premočan. 300 metrov pred ciljem se je Vlasov, ki je odlično opravil svojo vlogo, umaknil in pripravil teren za novo zmago Kisovčana.

To je bila njegova druga zmaga za novo moštvo Bora Hansgrohe, prva po kronometru na letošnji Dirki po Baskiji. To je bila sicer tudi 275. zmaga za njegovo moštvo, prva po 3. etapi letošnje Dirke po Norveški.

Pa Evenepoel? Belgijcu je zmanjkalo moči v zaključku etape. Že predtem ni mogel slediti skoku Rogliča in še treh kolesarjev, na koncu je sicer pritisnil na pedale v zadnjih 500 metrih, želel je rešiti, kar se je dalo, a zaostanek je bil prevelik (+0:42), da bi zadržal majico vodilnega.

V skupnem seštevku za Rogličem zdaj na drugem mestu zaostaja za 19 sekund. Tretji je Jorgenson z zaostankom minute in dveh sekund, četrti je Kanadčan Derek Gee (Israel Premier Tech), ki zaostaja 1:07.

"Končno sem zmagal na dirki, minilo je kar nekaj časa. Celotna ekipa, fantje so pokazali svojo predanost od samega začetka, od prvega dne. Včeraj nas je vse kar precej dotolklo, a danes smo spet pokazali odlično predstavo. Lahko uživamo," je po etapni zmagi dejal Roglič.

Primož Roglič na čelu svoje ekipe med 5. etapo pred množičnim padcem, v katerem je končalo na tleh vseh sedem kolesarjev nemške ekipe. Pri UAE-ju so padli vsi razen Solerja, pri Bahrainu vsi razen Haiga, na tleh je bilo pet od sedmih članov Decathlona in Movistarja, štirje kolesarji od sedmih iz ekip Cofidis in Groupama ... Foto: ASO/Billy Ceusters
Primož Roglič na čelu svoje ekipe med 5. etapo pred množičnim padcem, v katerem je končalo na tleh vseh sedem kolesarjev nemške ekipe. Pri UAE-ju so padli vsi razen Solerja, pri Bahrainu vsi razen Haiga, na tleh je bilo pet od sedmih članov Decathlona in Movistarja, štirje kolesarji od sedmih iz ekip Cofidis in Groupama ... Foto: ASO/Billy Ceusters

Čebele za Tour ostale brez dveh Nizozemcev
Razgibane etape letošnje Dirke po Dofineji so se sklenile z množičnim padcem na pravcati drsalnici 20 kilometrov pred ciljem 5. etape. Etapa je bil nevtralizirana, precej je bilo poškodb, zaradi njih pa je takoj odstopilo osem kolesarjev.

Med njimi sta jo najhuje skupila Dylan van Baarle in Steven Kruijswijk, oba kolesarja ekipe Visma Lease a Bike, ki je že potrdila, da Nizozemca izpuščata julijsko Dirko po Franciji, kjer bi morala biti pomočnika Jonasa Vingegaarda.

Ayuso med osmerico, ki ni startala
Med kandidati za najvišja mesta na tokratni enotedenski generalki za vrhunec sezone je ob vodilnem Evenepoelu in Rogliču močan udarec prejel tudi Juan Ayuso, ki so mu zdravniki dovolili, da dirko nadaljuje, a se je mladi Španec z ekipo UAE Emirates odločil, da ne začne šeste etape. Podobno je storilo še sedem kolesarjev, torej je četrtkov padec zahteval odstop 16 tekmovalcev.

"Rama, s katero sem v preteklosti imel precej težav, je kolikor toliko ostala na mestu. Zjutraj smo jo slikali, notri je neka tekočina ... O. K., gremo dan za dnem in bomo videli," je sam Roglič ob skomigu z rameni nakazal, da so tudi zanj posledice padca še neznanka.

Roglič z zmago na 6. etapi oblekel rumeno majico na Dirki po Dofineji