Trenutek zmagoslavja: Primož Roglič dobi ciljni šprint proti Giuliu Cicconeju. Foto: EPA
Trenutek zmagoslavja: Primož Roglič dobi ciljni šprint proti Giuliu Cicconeju. Foto: EPA
Profil pete etape Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja. Foto: Organizator
Profil pete etape Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja. Foto: Organizator
Morro d'Oro-Sassotetto, 166 km:       
  1. P. ROGLIČ         SLO     4:38:32
  2. G. CICCONE        ITA         vsi
  3. T. GEOGHEGAN HART VB             
  4. J. HINDLEY        AVS            
  5. L. KÄMNA          NEM        isti
  6. A. VLASOV         RUS         čas
 ...                                  
147. L. MEZGEC         SLO      +23:15

Skupni vrstni red po 4. etapi:        
  1. P. ROGLIČ         SLO    20:17:14
  2. L. KÄMNA          NEM       +0:04
  3. J. ALMEIDA        POR        0:12
  4. B. McNULTY        ZDA        0:17
  5. W. KELDERMAN      NIZ        0:19
  6. T. GEOGHEGAN HART VB     isti čas
 ...                                  
128. L. MEZGEC         SLO       41:55

Večji del 5. etape Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja med Morro d'Orom in Sassotettom je potekala v lovu na ubežnike, ki jih je glavnina vendarle pogoltnila 31 km pred ciljem.

Na čelu glavnine so tempo navijali kolesarji Ineosa Grenadiersa, Movistarja, tudi Bore Hansgroheja, medtem ko je moštvo Jumbo Visma, ki je lepo ščitilo Rogliča, ubralo konservativnejši pristop in je nekoliko v ozadju le mirno nadziralo dogajanje.

Etapa se je, pričakovano, odločila na ciljnem vzponu, ki je bil zaradi premočnega vetra nekoliko skrajšan. Sunki vetra so dosegli več kot 60 km/h, kar je številnim kolesarjem povzročalo preglavice. 4,5 km pred ciljem je silovito napadel Damiano Caruso (Bahrain Victorious), ki si je privozil že 20 sekund naskoka pred glavnino, ta se je v zadnjih kilometrih precej raztegnila.

A Italijan ni imel sreče, dobrih 500 metrov pred ciljem so ga ujeli vsi favoriti za etapno zmago: moštveni kolega Mikel Landa, Enric Mas (Movistar), Giulio Ciccone (Trek Segafredo), tudi Hugh Carty (Education Easy Post), Wilco Kelderman in Roglič (oba Jumbo Visma). Boj za zmago je bil srdit, smetano pa je pobral Roglič, ki je napadel iz zavetrja in si v zadnjih metrih priboril odločilno prednost pred Cicconejem.

Izjemna etapna zmaga Kisovčana, ki si je z zmago tudi zagotovil majico vodilnega. Pred etapo je za Nemcem Lennardom Kämno (Bora Hansgrohe) zaostajal za šest sekund, zdaj ima v skupnem seštevku zaradi 10 bonifikacijskih sekund pred njim štiri sekunde naskoka. Tretji je Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates), ki zaostaja za 12 sekund. Obenem je prevzel vodstvo tudi v točkovanju, kjer ima 24 točk, dve več od drugouvrščenega Belgijca Jasperja Philipsena (Alpecin Deceuninck). Luka Mezgec (Team Jayco AlUla) je etapo končal na 147. mestu (+23:15), v skupnem seštevku je 128. (+41:55).

Roglič na skrajšani etapi prevzel skupno vodstvo

Seveda je noro. Ko se vrneš nazaj in imaš dve etapni zmagi, je res super. Zdaj smo lahko bolj sproščeni, že včeraj smo lahko bili, danes pa še bolj. Dosegel sem več, kot sem upal, da bom tukaj dosegel. S fanti, ki jih imamo, se bomo tudi jutri potrudili po najboljših močeh.

Primož Roglič

Roglič: Zabavam se!
"Noro, še ena zmaga. Lepo je, zabavam se," je v prvi izjavi po dirki na novinarski konferenci dejal Roglič. "Odlično je. Samo uživam in sem tudi presenečen. Seveda je noro. Ko se vrneš nazaj in imaš dve etapni zmagi, je res super. Zdaj smo lahko bolj sproščeni, že včeraj smo lahko bili, danes pa še bolj. Dosegel sem več, kot sem upal, da bom tukaj dosegel. S fanti, ki jih imamo, se bomo tudi jutri potrudili po najboljših močeh," je novinarjem še dodal 33-letni Kisovčan.

Foto: EPA
Foto: EPA

Veter preprečil etapo v Franciji

Skupni vrstni red po 5. etapi:        
  1. T. POGAČAR        SLO    17:14:52
  2. D. GAUDU          FRA       +0:06
  3. J. VINGEGAARD     DAN        0:46
  4. S. YATES           VB        0:58
  5. G. MÄDER          ŠVI        1:21
 ...                                  
 23. J. TRATNIK        SLO        3:02
 77. D. NOVAK          SLO       20:07

Šesta etapa Dirke Pariz–Nica, ki naj bi povezala Tourves z La Colle-sur-Loupom, je bila odpovedana zaradi izjemno močnega vetra, so sporočili organizatorji v izjavi za javnost. Skupno vodstvo na dirki je v rokah slovenskega asa Tadeja Pogačarja, na dirki nastopata še Jan Tratnik (Jumbo Visma) in Domen Novak (UAE Team Emirates).

Organizatorji so sprva skušali etapo skrajšati in jo zamakniti, čakali so na izboljšanje vremenskih razmer, pozneje pa so se zaradi varnosti kolesarjev odločili, da etapo odpovejo. "Veter je danes v regiji povzročil več padcev dreves, zato je bila danes odpoved etape neizogibna," so zapisali. Dirka se bo v soboto nadaljevala s 7. etapo od Nice proti Col de la Couillole.