Primož Roglič si je v karieri že večkrat izpahnil ramo in si jo je tudi običajno kar sam namestil nazaj. Zdaj bo poškodovani sklep, ki ga je nazadnje izpahnil v 5. etapi letošnjega Toura, saniral z operacijo. Foto: EPA
Primož Roglič si je v karieri že večkrat izpahnil ramo in si jo je tudi običajno kar sam namestil nazaj. Zdaj bo poškodovani sklep, ki ga je nazadnje izpahnil v 5. etapi letošnjega Toura, saniral z operacijo. Foto: EPA

Predsednik Slovenije Borut Pahor bo v ponedeljek ob 10.30 na posebni slovesnosti v predsedniški palači v Ljubljani vročil zasavskemu orlu državno odlikovanje.

V obrazložitvi je Urad predsednika Republike Slovenije zapisal, da Primož Roglič prejme zlati red za zasluge za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem.

Operacija rame, ki se je prehitro izpahnila

Po slovesnosti čaka 32-letnika iz Strahovelj pri Kisovcu operacija desne rame, ki si jo je po izpahu nazadnje sam namestil po razvpitem padcu prek slamnate bale v 5. etapi letošnje Dirke po Franciji. V nedeljo je Rogličeva fundacija pripravila tako imenovani zlati krog po Podravju, kjer so lahko običajni kolesarji v zameno za dobrodelni prispevek kolesarili z Rogličem.

Ob tej priložnosti se je slovenski šampion v Mariboru pogovoril tudi z mediji, kjer je v pogovoru z Igorjem Tomincem za Val 202 razkril več podrobnosti operacije in kaj vse to prinaša pri načrtovanju za prihodnjo sezono, katero bo zagotovo oddirkal v dresu Jumbo Visme.

"To ramo, za katero ni več skrivnost, da imam za seboj že več izpahov, moramo 'zrihtati'. Jutri popoldne bom operiran, da bo fiksirano. Kaj to pomeni, ne želim ravno zdaj razmišljati o tem, a ni mala stvar. Odrežejo ti delček kosti in jo prestavijo tja, kjer se dogaja izpah. Ob tem se napne še mišica oz. tetiva. Gre za operacijo, po kateri ostane roka fiksirana, mislim da šest ali osem tednov. Potem pa sledi šele pasivno razgibavanje," je Roglič podrobno pojasnil operativni poseg, ki ga čaka in kakšni so prvi predpisani koraki okrevanja.

Na kolo šele po končanem okrevanju

"Na srečo nismo ravno maja ali junija. Prišel sem do meje, kjer moram te stvari urediti, da sem še lahko močnejši in se začnem pripravljati na nove izzive v novi sezoni. Moram spoštovati, kar mi rečejo. Vse fiksirajo z dvema vijakoma. Človek bi rekel, da bo to stabilno, a ni to kar nekaj, da bi se lahko naslednji dan šel vozit. Moram spoštovati rehabilitacijski čas. Zagotovo bomo vse naredili, da bom čim hitreje nazaj na kolesu," je še izčrpno opisal zdravstveno izhodišče poškodovane desne rame Roglič.

Za kolesarskim zvezdnikom in ljubljencem slovenskih navijačev je sezona polna vzponov in padcev, tudi dobesednih. Po težavah z narastiščem mišice za kolenom Po Baskiji sta sledila dva grda padca na Dirki po Franciji in Dirki po Španiji, ki jih zaradi poškodb nato ni mogel dokončati.

Nekaj najlepšega, kar se je lahko zgodilo, kar smo uspeli organizirati. Toliko ljudi, podpore, donacij, ki smo jih zbrali. Kolesarstvo je ekipni šport, brez vas ni nas, drug drugega podpiramo, skupaj lahko ustvarjamo super zgodbe.

Primož Roglič o svojem dobrodelnem zlatem krogu.

Pet zmag v sezoni 2022

Posledično je v sezoni 2022 slavil "le" pet zmag, medtem ko jih je v prejšnjih treh sezonah slavil po 13 oziroma 12.

"Sezona? Vedno lahko gledaš, da bi bila boljša, lahko bi bila pa tudi veliko slabša. Iz nje se skušaš kaj naučiti in ob koncu potegniti ven pozitivne stvari. Bilo je kar nekaj uspehov in zmag na dirkah. Tudi na zadnji dirki sem bil tam, kjer bi moral biti. S temi občutki tudi odhajam na dopust oziroma v mojem primeru na rehabilitacijo po moji jutrišnji operaciji," se je na minulo sezono, v kateri je vseeno zbral 58 dirkalnih dni, ozrl vodja ekipe Jumbo Visme.

Roglič pričakuje, da bo pri Jumbo Vismi imel še naprej kapetansko vlogo, ki mu bo omogočala nove zmage. Foto: Organizator/Team Jumbo Visma
Roglič pričakuje, da bo pri Jumbo Vismi imel še naprej kapetansko vlogo, ki mu bo omogočala nove zmage. Foto: Organizator/Team Jumbo Visma

V sezoni 2023 zagotovo v dresu Jumbo Visme

Že po odstopu s Toura 2022 in še bolj po odstopu z La Vuelte 22 so se v kolesarskih krogih razširile vztrajne govorice iz različnih vetrov, da bi lahko Roglič zapustil nizozemsko ekipo, s katero je leta 2016 vstopil v svetovno serijo. Potem ko je govorice zanikalo vodstvo Jumbo Visme in Rogličev zastopnik, jih je ovrgel še sam slovenski kolesar.

"Vedno so govorice. Takšne ali drugačne. Definitivno se bom začel pripravljati na naslednjo sezono v dresu Jumbo Visme, v kateri sem maksimalno podprt." Z nizozemsko ekipo ima Roglič podpisano pogodbo do konca sezone 2025.

Pet Rogličevih zmag v 2022

12. marca: 7. etapa Pariz–Nica
13. marca: skupna zmaga Pariz–Nica
4. aprila: 1. etapa (kronometer) Po Baskiji
12. junija: skupna zmaga Po Dofineji
23. avgusta: 4. etapa Po Španiji

Najprej zdravje, nato načrtovanje za novo leto

S tem se odpira tudi vprašanje, kaj bo glavni cilj prihodnje sezone za Rogliča, potem ko je Jonas Vingegaard uspel izpolniti veliki cilj Jumbo Visme in za čebele osvojil Dirko po Franciji. Bo Tour de France 2023 vseeno glavni Rogličev cilj?

"Neodgovorno in precej daleč je. Kot sem prej rekel, najprej operacija, nato vse stvari, kako bo šlo nazaj. Najbolj pošteno tudi do mene, da si izbiram cilje in stvari, ki imajo en smisel. Mogoče moram pogledati, da naslednje leto ni moja zadnja sezona in da bi moral zmagati Giro, Tour in Vuelto. Ampak mogoče izberem en ali dva cilja. Zastaviti si moram en sistem in načrtovati. A najprej moram urediti zdravje in sebe, da ko začnem, da sem lahko res 100-odstoten in najboljši," je Roglič podčrtal, da najprej zdravje in vrnitev na kolo ter šele nato pravo načrtovanje naslednje kolesarske sezone.

Roglič mora na operacijo ramena, priprave na novo sezono bodo nemotene