Dirka po Romandiji je zadnji dve leti pripadla Primožu Rogliču, ki letos ni nameraval dirkati po francosko govorečem delu Švice. Foto: EPA
Dirka po Romandiji je zadnji dve leti pripadla Primožu Rogliču, ki letos ni nameraval dirkati po francosko govorečem delu Švice. Foto: EPA

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je v nedeljo sporočila, da so odpovedane oziroma prestavljene prav vse dirke do 3. aprila. Na koledarju elitne svetovne serije so prečrtali še Dirko po Baskiji. Na Itzulii bi moral sezono začeti Primož Roglič in jo nadaljevati Tadej Pogačar, a glede na razvoj dogodkov v Španiji je bilo pričakovati, da bodo po Kataloniji naredili križ še čez Baskijo.

Sorodna novica Svetovna serija

V pričakovanju odpovedi severnega pekla
V dnevu ali dveh se pričakuje še odpoved oz. vsaj prestavitev največje enodnevne kolesarske cestne dirke na svetu Pariz–Roubaix, ki je na sporedu kot običajno drugo nedeljo v aprilu, teden dni po Flandriji. Na Nizozemskem prav tako priznavajo, da skorajda ni možnosti, da bi nato tretjo nedeljo v aprilu lahko izvedli njihovo najpomembnejšo klasiko Amstel Gold. Železni repertoar spomladanskih klasik se konča v Ardenih z Valonsko puščico in četrtim spomenikom Liege–Bastogne–Liege, na obeh sta imela svoje načrte tudi najboljša slovenska kolesarja. Tudi omenjeni klasiki sta pod vprašanjem, če ne bo naglega izboljšanja pri pandemiji v Beneluksu.

Po Romandiji nesojena generalka za SP 2020
V Švici so ustavili številna tako državna kot mednarodna tekmovanja globoko v spomladanske mesece, v nevarnosti pa je tudi izvedba hokejskega svetovnega prvenstva elitne divizije. O hokejskem SP-ju 2020 se bo odločalo v torek, potem ko bo vlada sprejela nove oz. podaljšala zdajšnje omejitve za množične prireditve.

Naslednja v vrsti odpovedi je Dirka po Romandiji. Organizatorji kolesarske Dirke po Romandiji so sporočili, da so zaradi omejevanja širitve novega koronavirusa brez možnosti poznejše izvedbe odpovedali preizkušnjo, ki bi morala potekati od 28. aprila do 3. maja. Mestom, kjer bi morali biti zaključki letošnjih etap, so že ponudili možnost, da etape organizirajo prihodnje leto. Zadnji dve izvedbi dirke v letih 2018 in 2019 je dobil slovenski kolesarski as Primož Roglič, v sezoni 2010 pa je skupno zmago v Švici slavil Simon Špilak.

Letošnja izvedba Dirke po Romandiji sicer ni bila v načrtih najboljših slovenskih kolesarjev, a po prvih odpovedih bi se načrti hitro spremenili. Zlasti bi bila letošnja izvedba zanimiva, ker bi med drugo etapo izvedli generalko za septembrski SP in dejansko prevozili zaključni del proge, ki bo jeseni dala novega svetovnega prvaka v kolesarstvu.

V Italiji so odpovedali še etapno dirko Po Alpah, ki je bila predvidena med 20. in 24. aprilom in velja za ogrevalno gorsko dirko pred Dirko po Italiji. Giro 2020 so medtem že prestavili oz. upajo, da bodo lahko aprila postregli z novim datumom in prilagojeno traso.