Začetek kolesarske sezone je zaznamoval novi koronavirus. Foto: EPA
Začetek kolesarske sezone je zaznamoval novi koronavirus. Foto: EPA

Nizozemska ekipa je že prej sporočila, da ne bo nastopila na marčevskih dirkah v Italiji, zdaj pa je po priporočilih zdravniške službe prečrtala tudi francosko klasiko. Že pred tem so se dirki Pariz-Nica odpovedali v Astani, CCC, Ineosu, Mitchelton-Scottu, UAE Team Emirates in Movistarju.

"Takšna odločitev boli, razočarani smo," je dejal direktor moštva Richard Plugge. "To je najboljša odločitev, ki jo lahko sprejmemo v tem trenutku. Kot vodje ekipe imamo odgovornost, da preučimo vse vidike in tveganja. V tem trenutku jih ne moremo ignorirati," je še pristavil.

Roglič novo sezono začenja v nedeljo
Sorodna novica Svetovna serija

V Italiji odpovedali tudi prvi spomenik
Potem ko so že v četrtek organizatorji za nedoločen čas preložili enodnevno kolesarsko klasiko Strade Bianche, je danes enaka usoda doletela še tri italijanske dirke.

Zaradi koronavirusa so prestavili še preizkušnje od Tirenskega do Jadranskega morja (Tirreno-Adriatico), ki bi se morala začeti 11. marca, prvi spomenik sezone Milano-San Remo (22. marca) in Dirko po Siciliji.

Prestavljene dirke oktobra?
Organizatorji, skupina RCS Sport, so že prosili italijansko zvezo, da se na krovni organizaciji pozanima, kdaj bi bilo možno dirke izvesti. Pred dnevi je predsednik UCI-ja David Lappartient dejal, da bi bilo možno odpovedane spomladanske dirke v Italiji izvesti le oktobra, po koncu svetovnega prvenstva, pri čemer bi mogoče lahko razširili program klasik okoli zadnjega spomenika Po Lombardiji, ki je letos predviden za 10. oktobra.

Po odločitvi italijanske vlade bodo vsa športna tekmovanja v Italiji do 3. aprila zaprta za javnost, številne dogodke pa so že prestavili za nedoločen čas.