Primož Roglič se je na 106. Dirki po Emiliji veselil že tretje zmage na tej preizkušnji. Na vzponu San Luca je bil poleg tega najboljši še na kronometru na uvodni etapi Dirke po Italiji leta 2019, ko je prvič oblekel rožnato majico. Foto: EPA
Primož Roglič se je na 106. Dirki po Emiliji veselil že tretje zmage na tej preizkušnji. Na vzponu San Luca je bil poleg tega najboljši še na kronometru na uvodni etapi Dirke po Italiji leta 2019, ko je prvič oblekel rožnato majico. Foto: EPA

Dirka se je začela v Carpiju, po 204 km pa se je končala z vzponom na San Luco nad Bologno, ki so ga kolesarji v sklepnem delu razgibane dirke prevozili kar petkrat (2,1 km s povprečnim naklonom 10 odstotkov). V zadnji kilometer je skupaj prišla skupina devetih kolesarjev, potem ko je glavnina že več kot 10 kilometrov pred ciljem ujela zadnje ubežnike.

Zasavski orel je napadel ob koncu zadnjega klanca približno 300 metrov pred ciljem. "Pogiju", ki je skupaj z zelo dejavnim Richardom Carapazom na najstrmejšem delu najprej vozil na čelu skupine pred Rogličem, ni uspelo priključiti in zaostal je nekaj metrov. "Rogla" je prednost obdržal do cilja, tretje mesto je zasedel Simon Yates (Jayco AlUla). S Pogačarjem sta zaostala eno sekundo. Zadnji od deveterice v ospredju je v cilj prišel Pogačarjev pomočnik pri ekipi UAE Emirates Adam Yates (+0:43).

Roglič: Lepo je, če se za zmago borimo Slovenci

"Zelo vesel sem te zmage. Dirka je legendarna, rad imam vzpon na San Luco. Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo na tem klancu, saj vsakič pedale vrtimo hitro, kolikor se da. Tu je vedno lepo zmagati. Bilo je zelo težko, Tadej je ob koncu narekoval res hud ritem. Potem sem napadel in ostalo mi je še dovolj moči, da mi je uspelo. Neverjetno! Zmago posvečam družini, ki me vedno podpira, v dobrih in predvsem slabih časih. Danes je sicer ni tu, ampak čutim podporo. Na pol se počutim kot doma. Lepo je, če se za zmago borimo Slovenci, to so sladke skrbi za navijače. Od konca Vuelte nisem veliko treniral, zato je bila manjša uganka, kako mi bo šlo," je po 80. zmagi v karieri dejal Roglič.

"V zadnjem kilometru sem poskusil z napadom, a to ni bilo dovolj. Potem sem se poskušal osredotočiti na sprint, toda Primož je prišel od zadaj z veliko večjo hitrostjo in nisem ga mogel 'prijeti'. Lepo je, da sva na vrhu dva Slovenca. Mislim, da smo bili vsi kar utrujeni, že v predzadnjem krogu smo šli res hitro gor. Primož je imel danes v zadnjih 300 metrih največ moči. Mogoče bi bilo bolje, če bi malo počakal z napadom," je za Val 202 povedal Pogačar.

Sorodna novica Po 438 dneh slovenska šampiona na isti dirki in že spet prva favorita

V torek Varese, prihodnjo soboto Lombardija

33-letni Kisovčan, ki je pred startom dirke uradno sporočil, da po sezoni zapušča ekipo Jumbo Visma, je to preizkušnjo dobil tretjič, saj je tu zmagal že v letih 2019 in 2021.

Pogačar (UAE Emirates) je že na lanski Dirki po Emiliji zasedel drugo mesto, ko je zmagal Španec Enric Mas (Movistar). Ta je bil tokrat četrti (+0:04).

Pogačar in Roglič sta predtem nazadnje na isti dirki nastopila na 14. etapi lanske Dirke po Franciji.

Trilogija spopadov med najboljšima slovenskima kolesarjema se bo nadaljevala v torek na Dirki po treh dolinah Vareseja, sklenila pa prihodnjo soboto na Dirki po Lombardiji, ki spada med pet največjih klasik, t. i. spomenikov.

Roglič in Pogačar znova navdušila, Roglič potrdil odhod
Roglič najprej napovedal odhod iz Jumba, nato pa še zmagal
Profil 106. Dirke po Emiliji. Foto: Organizator
Profil 106. Dirke po Emiliji. Foto: Organizator