Primož Roglič je dokazal, da je v izjemni formi in da lahko z veseljem pričakujemo Dirko po Franciji, ki se bo začela konec avgusta. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Primož Roglič je dokazal, da je v izjemni formi in da lahko z veseljem pričakujemo Dirko po Franciji, ki se bo začela konec avgusta. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
DRŽAVNO PRVENSTVO, CESTNA DIRKA        
                                       
Cerklje na Gorenjskem-Ambrož pod Krvav-
cem, 146 km:                           
  1. P. ROGLIČ         SLO     3:30:54 
  2. T. POGAČAR        SLO       +0:10 
  3. M. MOHORIČ        SLO        0:39 
  4. J. BRAJKOVIČ      SLO        0:53 
  5. D. NOVAK          SLO        1:13 
  6. J. POLANC         SLO        1:34 
  7. N. ČEMAŽAR        SLO        1:39 
  8. J. TRATNIK        SLO        2:17 
  9. M. MUGERLI        SLO        2:27 
 10. G. BOLE           SLO        2:54 
 ...                                   

To je bila prava poslastica in obračun najboljših slovenskih kolesarjev, ki so si ga želeli vsi ljubitelji športa. Na 146 kilometrov dolgi trasi od Cerkelj do Ambroža je vse kazalo na prepričljiv uspeh Rogliča (Jumbo Visma), ki je prvi silovito potegnil na sklepnem vzponu s povprečnim naklonom 7,9 odstotka. Kratek čas je bil v ospredju sam, a se je Pogačarju (UAE Emirates) uspelo priključiti. Nato sta nekaj kilometrov vozila drug ob drugem, taktizirala in čakala na sam finiš. Odločitev je padla v zadnjih 500 metrih, ko se je prvemu na svetovni lestvici Rogli le uspelo otresti mlajšega tekmeca. V cilj je prišel z desetimi sekundami prednosti.

"S Tadejem sva imela boj celoten klanec, na koncu pa je odločil šprint, ki se je k sreči izšel v mojo korist," je dejal 30-letni Kisovčan, ki je na zmagovalnem odru poziral s sinom Levom, ki je v petek praznoval prvi rojstni dan.

Tretji je bil Matej Mohorič (+0:39; Bahrain McLaren), peterico pa sta sklenila Jani Brajkovič (0:53) in branilec naslova Domen Novak (1:13).

Na štartu vsi najboljši Slovenci
Izpod Jenkove lipe v Dvorju je na 30. državnem prvenstvu štartalo 71 prijavljenih najboljših slovenskih kolesarjev z licenco in se podalo na 146 km dolgo dirko, kjer jih je najprej čakalo sedem krogov v dolžini dobrih 19 km med Cerkljami in Komendo.

Beg četverice kmalu po štartu
Že v prvem krogu je pobegnila četverica Jan Tratnik (Bahrain McLaren), Žiga Horvat (Adria Mobil), Matic Grošelj (Ljubljana Gusto Santic) in Nik Čemažar (Kranj), ki si je po tretjem krogu privozila tri minute in pol naskoka.

Tratnik in Čemažar padla šele na vzponu
Po četrtem krogu je prednost ubežnikov padla na dve minuti in 20 sekund, po petem na dve minuti. Vmes je odpadel Horvat, tako da je bila v begu še trojica. Po šestih od sedmih krogov je bil zaostanek glavnine le še minuto in pol. Moči je zmanjkalo tudi Grošlju in v vodstvu sta ostala le še Tratnik in Čemažar. Na začetku vzpona sta imela prednost 40 sekund.

Družina Roglič na cilju pod Krvavcem. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Družina Roglič na cilju pod Krvavcem. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Hitra selekcija na klancu izluščila peterico
Že takrat je bilo jasno, da bo krona pripadla enemu izmed specialistov za vzpon. Ta je v prvem, strmejšem delu (povprečni naklon 9,7 odstotka) potekal do Raven, drugi, petkilometrski odsek (osem odstotkov), pa do cilja na Ambrož pod Krvavcem. Klanec je hitro naredil selekcijo. Presenetljivo je že na začetku prvi popustil Jan Polanc, moštveni kolega Pogačarja, s čimer je 21-letnik hitro ostal brez pomočnika v boju za prvi naslov. V ospredju so ostali Roglič, Pogačar, Novak, Brajkovič in Mohorič. Nekje na polovici je potegnil Roglič, ki mu je lahko sledil le Pogačar. Tako so ljubitelji dobili dvoboj, ki so si ga želeli. 30-letni Roglič pa je unovčil izkušnje in le ugnal devet let mlajšega trdoživega Pogačarja.

Pintarjeva prvič državna prvakinja
V ženski konkurenci je prvič na državnem prvenstvu slavila Urša Pintar (Ale BTC Ljubljana), ki je bila na vzponu močnejša od Špele Kern (Lviv Cycling Team). Tretja pa je bila Urška Žigart (Ale BTC Ljubljana). Lanska zmagovalka Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana) je zasedla četrto mesto.

Prva UCI-dirka na svetu po koronavirusu
To je bila sploh prva uradna dirka pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (UCI) po dolgih 97 dneh, odkar je pandemija covida-19 ohromila svet. Za zmago je Roglič prejel sto točk, s čimer je še povečal vodstvo pred drugouvrščenim Jakobom Fuglsangom.

Roglič pod Krvavcem do naslova prvaka

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.