Zelo verjetno je, da bomo v zadnjih kilometrih cestne dirke DP-ja gledali dvoboj Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, ki sta blestela na lanski Dirki po Španiji. Foto: www.alesfevzer.com
Zelo verjetno je, da bomo v zadnjih kilometrih cestne dirke DP-ja gledali dvoboj Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, ki sta blestela na lanski Dirki po Španiji. Foto: www.alesfevzer.com

Potem ko je podatek razkril že Primož Roglič v pogovoru za TV Slovenija, je podpredsednik Kolesarske zveze Slovenije Martin Hvastija za MMC le še potrdil, da bo cilj dirke 1097 metrov nad morjem, na Ambrožu pod Krvavcem. "Narediti hočemo zahtevno dirko. Kolesarji bodo najprej naredili 140 km oziroma sedem krogov okoli Komende, Komendske dobrave in Cerkelj, na koncu pa jih bo čakal vzpon na Ambroža."

Prva tekma sezone za Rogliča: DP na Ambrožu

Kje točno bo potekala trasa, še ni popolnoma določeno, razveseljivo pa je, da se bodo za majico državnega prvaka borili vsi najboljši na čelu s Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem. Oba se pripravljata na Dirko po Franciji (začela se bo 29. avgusta) in bosta zelo motivirana, da največjo dirko odpeljeta v majici državnega prvaka (še bolje je seveda, če bosta tam oblekla rumeno majico). Nihče izmed njiju še nima lovorike s cestne dirke SP-ja. Naslov bo branil Domen Novak.

Zagotovo bo kar nekaj ljubiteljev kolesarstva želelo spremljati sklepni vzpon in si predvsem ogledati dvoboj Roglič – Pogačar. Ker še vedno velja omejitev, da se lahko zbere največ do 200 ljudi, še ni jasno, kako bodo prireditelji nadzorovali število gledalcev ob cesti.

"Super štart. Nikjer si ne bi bolj želel začeti kot doma. Veselim se, da bom spet štartal. Dobro sem pripravljen, tudi kar zadeva kilograme. Glavno je, da nimam petih kilogramov preveč, ker potem bi imel dodatno skrb," je za TV Slovenija povedal Primož Roglič, ki letos nima še niti enega dne dirkanja. Zdaj ga čakajo intenzivni treningi pred odhodom na višinske priprave: "Spet se bom vozil z drugimi v grupi, tudi za motorjem bom poskušal dobiti vsiljen ritem."

Prva dirka v Sloveniji (in predvidoma tudi v Evropi) po epidemiji bo sicer že dva dni prej, ko bo na sporedu kriterij Tadeja Pogačarja. Kakšna bo udeležba, še ni znano, Roglič, kot kaže, ne bo nastopil.

Po prvotnem koledarju bi morala biti cestna dirka državnega prvenstva v Lenartu, a je koronavirus poskrbel za spremembo. Večina držav bo DP izpeljala avgusta (pred Tourom), pri KZS-ju pa so pohiteli, saj se zavedajo, da v avgustovskem terminu nekaterih najboljših ne bi bilo.