Brez drame pri Rogliču skorajda ne gre, a to je bilo že od njegove prve zmage v dresu novomeške Adrie Mobil naprej. Vseeno je v nedeljo slavil svojo že 84. zmago v profesionalni karieri. Foto: ASO/Billy Ceusters
Brez drame pri Rogliču skorajda ne gre, a to je bilo že od njegove prve zmage v dresu novomeške Adrie Mobil naprej. Vseeno je v nedeljo slavil svojo že 84. zmago v profesionalni karieri. Foto: ASO/Billy Ceusters

Primož Roglič se je z dvema etapnima zmagama in svojo že 21. skupno zmago na etapnih dirkah s 13. mesta povzpel na osmo mesto lestvice Mednarodne kolesarske zveze

Z Dofinejo 2024 je Roglič prišel do desete zmage na eni izmed sedmih najpomembnejših enotedenskih dirk. V zbirki zasavskemu orlu manjka zgolj Dirka po Švici, ki ravnokar poteka. Roglič na nekoč četrti najpomembnejši etapni dirki v letu sploh še ni nastopil, z njeno osvojitvijo pa bi spisal kolesarsko zgodovino, saj tovrstni podvig ni uspel še nobenemu.

Roglič je po novem dvakratni zmagovalec dirk Tirreno–Adriatico, Iztulia/Baskija, Critérium du Dauphiné in Tour de Romandie, po enkrat pa je osvojil Pariz–Nica in Po Kataloniji. Več skupnih zmag na izpostavljenih sedmih enotedenskih dirkah je v kolesarski zgodovini dosegel le Irec Sean Kelly (14!).

Sorodna novica Roglič: Gremo v pravo smer, tudi moštveni kolegi so naredili prave korake

Med uigravanjem ekipe do skupne zmage

Medtem ko je Roglič pred in med Dirko po Dofineji in po njej nenehno ponavljal, da gre predvsem za uigravanje ekipe in generalko za glavni cilj sezone, so se po kolesarskih tujih medijih namnožila ugibanja in ocene, da zaradi tesnega razpleta zadnjega dneva Roglič nima veliko možnosti za osvojitev Dirke po Franciji.

A Rogličeva zgodovina dram, zlasti na zadnjih etapah, je dobro dokumentirana, sočasno pa sami izidi lepo razkrijejo to, da so bile Rogličeve zmage običajno vedno prigarane in tesne, ne pa z večminutnimi prednostmi pred najbližjimi zasledovalci. Če omenjenim desetim skupnim zmagam prištejemo še štiri Rogličeve zmage na tritedenskih dirkah, je trend jasen:

  • štiri zmage je dosegel s prednostjo, manjšo od desetih sekund!
  • kar enajstkrat je slavil z manj kot minuto prednosti
  • le na Dirki po Španiji 2019 in 2021 je imel več kot dve minuti prednosti

Ogromna Pogačarjeva prednost

V napovedih in na stavnicah vloga nespornega prvega favorita za osvojitev Toura 2024 pripada Tadeju Pogačarju. Prvi kolesar sveta ima zdaj na prvem mestu UCI-jeve lestvice neverjetnih 4422 točk prednosti pred Jonasom Vingegaardom.

Vodstvo nizozemske ekipe še naprej zatrjuje, da bo odločitev o nastopu Danca na letošnjem Touru padla šele v zadnjih dneh oziroma en teden pred začetkom v Firencah.

Šefi ostajajo previdni ...

"Najnovejše novice so, da gre vse tako, kot smo upali, a to ne pomeni, da je v enaki formi kot lani. Imamo še nekaj tednov, do odločitve (o nastopu) pa še ni prišlo. Dobro trenira, a lani je osvojil Dofinejo s precejšnjo prednostjo in trenutno ni takšni ravni. Če želimo, da je na Touru tekmovalno konkurenčen, bo še precej zapleteno," je za danski TV2 ob koncu Dofineje povedal glavni športni direktor Grischa Niermann.

Benoot verjame v Vingegaardov nastop

Toda med samo generalko na jugovzhodu Francije sta na koncu drugi Matteo Jorgenson in njegov pomočnik Tiesj Benoot dala vedeti novinarjem, da sama niti malo ne dvomita, da bo Vingegaard branil rumeno majico.

"Včasih se nam oglasijo. Smo tudi v skupinskem klepetu, tako da vsak dan vidimo njihov načrt," je z nasmeškom za dansko televizijo pripovedoval Benoot in nadaljeval: "Trenirajo in vsa sporočila, ki jih slišim, so samo pozitivna. Zato mislim, da se pripravljajo za Tour."

Američan Jorgenson po zmagi na Dirki Pariz–Nica in zdaj skorajšnji zmagi na Dirki po Dofineji postaja pravi sokapetan oziroma drugi adut čebel. A kot pravi Benoot, so sami kolesarji ekipe Visma Lease a Bike prepričani, da bo prvi kapetan kar sam Jonas Vingegaard.

"Slišim samo pozitivne novice. Dobri treningi, dobre številke. Za zdaj je vse v najlepšem redu, bi rekel. Upajmo, da se bodo še naprej izboljševali, da bodo lahko vsi trije nastopili na Touru,“ je za TV2 povedal Benoot.

Razredčene vrste čebel, ki jih smola ne zapusti

Višinske priprave v Tignesu so ključne za Vingegaarda kot za Wouta van Aerta in Christopha Laporta, ki upajo, da bodo nared za veliko kolesarsko pentljo. Nizozemsko ekipo po lanski zgodovinski sezoni, ko je kot prva ekipa v zgodovini osvojila vse tri velike dirke, letos doživlja pravo moro. Nenehne poškodbe, padci in bolezni redčijo vrste čebel. Zadnji žrtvi sta ravno med Dofinejo postala Steven Kruijswijk in Dylan van Baarle, ki sta zaradi poškodb že izločena za Dirko po Franciji, kar krepi pritisk na preostale rezerve pri Vismi. Za nameček je zbolel še Sepp Kuss, brez katerega si je težko predstavljati skupne zmage Nizozemcev. S tem je tudi vse bolj verjetno, da bo Jan Tratnik znova podporni član čebel na Touru.


UCI-lestvica, 11. junija 2024: Slovenci zdaj pred Danci

Tadej Pogačar je na vrhu UCI-lestvice že 142 tednov zapovrstjo, skupaj pa 152. Pri ekipah je Pogačarjev UAE Emirates razred zase, četudi so tudi sami imeli kopico padcev in odstopov na Dirki po Dofineji. Reprezentančno pa je Slovenija (16.861) po Rogličevi zaslugi na drugem mestu prehitela Dansko (15.737), medtem ko še naprej premočno vodi Belgija (22.573).