Primož Roglič je osvojil 17. skupno zmago na etapnih dirkah, sicer pa je bila to njegova 69. zmaga v karieri. Naslednji izziv bo Katalonija (20.–26. marec), kjer ga čaka generalka za Giro 2023 in tekma z Remcom Evenepoelom. Foto: EPA
Primož Roglič je osvojil 17. skupno zmago na etapnih dirkah, sicer pa je bila to njegova 69. zmaga v karieri. Naslednji izziv bo Katalonija (20.–26. marec), kjer ga čaka generalka za Giro 2023 in tekma z Remcom Evenepoelom. Foto: EPA
Prerez 7. etape, ki govori, da je ustvarjena za sprinterje. Foto: RCS Sport
Prerez 7. etape, ki govori, da je ustvarjena za sprinterje. Foto: RCS Sport
San Benedetto Del Tronto, 154 km:     
  1. J. PHILIPSEN      BEL     3:32:36
  2. D. GROENEWEGEN    NIZ         vsi
  3. A. DAINESE        ITA            
  4. P. BAUHAUS        NEM            
  5. S. CONSONNI       ITA        isti
 ...                                  
 51. P. ROGLIČ         SLO            
 71. L. MEZGEC         SLO         čas

Končni vrstni red:                    
  1. P. ROGLIČ         SLO    28:38:57
  2. J. ALMEIDA        POR       +0:18
  3. T. GEOGHEGAN HART VB         0:23
  4. L. KÄMNA          NEM        0:34
  5. G. CICCONE        ITA        0:37
  6. M. LANDA          ŠPA        0:56
 ...                                  
119. L. MEZGEC         SLO     1:07:04

Roglič je tako še drugič v karieri osvojil dirko dveh morij, prvič po letu 2019. Slovenska prevlada na dirki se tako nadaljuje, prejšnji dve izvedbi je dobil Tadej Pogačar, ki je danes dobil Dirko Pariz–Nica. Edinstveno obdobje slovenskega kolesarstva.

Neptunov trizob si je Kisovčan zagotovil s kar tremi zaporednimi etapnimi zmagami, ko je lomil nasprotnike na ciljnih vzponih. Na koncu se mu je še najbolj približal Portugalec Joao Almeida (UAE Emirates), ki je zaostal za 18 sekund.

Roglič je med drugim s 33 leti in 128 dnevi postal četrti najstarejši skupni zmagovalec na dirki dveh morij. Starejši so bili le Nizozemec Joop Zoetemelk, ki je leta 1985 slavil z 38 leti in 94 dnevi, Italijan Stefano Garzelli, ki je bil leta 2010 najboljši s 36 leti in 237 dnevi, ter Avstralec Cadel Evans, ki je bil leto pozneje prvi s 34 leti in 23 dnevi.

Telemark na odru za zmagovalce – Rogličev zaščitni znak. Foto: EPA
Telemark na odru za zmagovalce – Rogličev zaščitni znak. Foto: EPA

Skupaj s Pogačarjem je zdaj izenačen na drugem mestu večne lestvice po številu skupnih zmag na Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Oba sta slavila po dvakrat. Več zmag ima le Belgijec Roger De Vlaeminck, ki je med letoma 1972 in 1977 Neptunov trizob osvojil kar šestkrat.

154 kilometrov dolga zadnja etapa letošnje Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja se je začela in končala v San Benedettu del Trontu, le da je bil prvi del etape nekoliko bolj razgiban.

Med drugim so morali kolesarji premagati tudi strm kategoriziran vzpon, a zadnjih 80 kilometrov ob Jadranski obali je bilo povsem ravninskih, kar je prinašalo idealno priložnost za šprinterje.

Etapa je sicer minila v znamenju ubežnikov. Osem kolesarjev se je odločilo za pobeg, nabrali so si že lepo prednost pred glavnino, ki pa je v zaključku etape počasi, a vztrajno topila zaostanek.

Roglič: Zmaga potrditev, da se osredotočamo na prave stvari

"Lepo se je vrniti sem. In to na način, kot sem se. Ves teden sem zelo užival, fantje so bili zelo močni. Na koncu dirke bi morali na odru za zmagovalce stati vsi moštveni kolegi, ne samo jaz, saj skupaj zmagujemo. Lepo je proslavljati zmago," je takoj po končni zmagi dejal Roglič in dodal: "Ta teden sem pričakoval, da se bom vrnil v tekmovalni ritem in trpel. Da sem ob tem dosegel lep uspeh, je pika na i. Ta zmaga je potrditev, da se osredotočamo na prave stvari. Vedno se moraš premikati naprej, to bomo poskušali storiti tudi na prihajajočih dirkah."

Ubežnike je vendarle pogoltnila 3,2 kilometra pred ciljem. Začel se je boj za najboljšo postavitev šprinterjev pred zaključnim šprintom. V zadnjih kilometrih se je trasa precej zožila, kar je marsikomu povzročilo veliko težav.

Izoblikovali so se šprinterski vlaki, na koncu je v ciljnem šprintu največ moči pokazal Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin Deceuninck), ki si je v zadnjih metrih privozil odločilno prednost pred Nizozemcem Dylanom Groenewegnom (Jayco AlUla) in domačinom Albertom Dainesejem (DSM). To je bila za 25-letnega Philipsena sicer 25. zmaga v karieri.

Roglič, ki je etapo odpeljal v varnem zavetju svojih moštvenih kolegov, je ciljno črto prečkal na 51. mestu, drugi slovenski predstavnik Luka Mezgec (Jayco AlUla) je bil 71. Oba sta ciljno črto prečkala v času zmagovalca.

Na zaključni prireditvi se je moral Roglič ves čas preoblačiti. Osvojil je majico za končno zmago, zmagal je tudi v točkovnem seštevku, v katerem je imel na vrhu dve točki naskoka pred etapnim zmagovalcem Philipsenom, postal je tudi najboljši hribolazec dirke, osvojil je 25 točk, pet več od drugouvrščenega Italijana Davideja Baisa (EOLO Kometa). Almeida je osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja, moštveno zmago je pobrala ekipa UAE Emirates.

Roglič drugič v karieri osvojil dirko dveh morij

58. TIRRENO–ADRIATICO

7. etapa, San Benedetto del Tronto, 154 km