Najboljša kolesarja sveta v letu 2020: Primož Roglič in Tadej Pogačar. Foto: AP
Najboljša kolesarja sveta v letu 2020: Primož Roglič in Tadej Pogačar. Foto: AP
Sorodna novica UCI-lestvica

Z zaključkom 75. Dirke po Španiji se je zaključila nenavadna pandemska sezona cestnega kolesarstva. Odštele so se lanske točke iz Vuelte in prištele letošnje. Z obranjeno skupno zmago se je Primož Roglič (Jumbo Visma) pričakovano po dveh tednih vrnil na vrh jakostne lestvice Mednarodne kolesarske zveze. S kar 4237 točkami je zasavski orel razred zase in bo na vrhu UCI-lestvice ne samo prezimil, temveč vodil še globoko v naslednjo pomlad, če ne kar do naslednjega Tour de France.

Sorodna novica Svetovna serija

Pogi izgubil lanskih 915 točk
Tadej Pogačar
(UAE Emirates) s 3055 točkami zaseda drugo mesto, potem ko se mu je odštelo 915 točk, ki jih je lani osvojil v Španiji za skupno tretje mesto in tri etapne zmage. Kar je letos seveda več kot nadoknadil in presegel s senzacionalno skupno zmago na največji dirki na svetu - 107. Dirki po Franciji, kjer je kot na lanski Vuelti prav tako dosegel tri etapne zmage.

Kolesarji z največ zmagami v 2020

14 - Arnaud Demare
12 - Primož Roglič
9 - Remco Evenepoel in Tadej Pogačar

Sledita Van Aert in van der Poel
Z 2700 točkami mu sledi Rogličev ekipni sotekmovalec Wout Van Aert, Belgijec vodi v posebni razvrstitvi enodnevnih dirk, medtem ko sta pri etapnih dirkah slovenska šampiona razred zase. Četrtuvrščeni nizozemski zvezdnik Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix) za Pogačarjem zaostaja že za več kot tisoč točk.

Med stoterico najboljših kolesarjev na svetu sta še dva Slovenca: Luka Mezgec, ki ostaja pri Mitcheltonu leto zaključuje na 73. mestu, osmoljenec Vuelte Matej Mohorič (Bahrain McLaren) pa na 86. mestu.

Jumbo Visma je po zaslugi Primoža Rogliča in Wouta Van Aerta prvič zaključila sezono kot najuspešnejša profesionalna ekipa. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / Photogomezspo
Jumbo Visma je po zaslugi Primoža Rogliča in Wouta Van Aerta prvič zaključila sezono kot najuspešnejša profesionalna ekipa. Foto: ASO/Luis Angel Gomez / Photogomezspo

Nizozemci z Rogličem prehiteli Belgijce
S skupno zmago in štirimi etapnimi uspehu na La Vuelti 20 je Roglič tudi odločilno pripomogel, da je nizozemska ekipa Jumbo Visma končala sezono 2020 na vrhu UCI-lestvice. Za slabih 143 točk so rumeno-črne čebele prehitele sicer najuspešnejšo ekipo zadnjih let Deceuninck QuickStep. Belgijska zasedba Patricka Lefevera je sicer bila po kriteriju zmag znova najuspešnejša z 39 zmagami. Na UCI-lestvici tretja ekipa - Pogačarjeva - UAE Emirates je zbrala 33 zmag, medtem ko je Jumbo Visma leto sklenila s 23 zmagami.

Slovenski kontinentalni ekipi - tretji rang svetovnega kolesarstva - sta ob pomanjkanju dirk zaradi protikoronskih ukrepov imeli manj priložnosti. Adria Mobil iz Novega mesta je zasedla 78. mesto, Ljubljana Gusto Santic pa 80.

042 Odgovor na vsa vprašanja - Primož Roglič

Francija na koncu pred Slovenijo
Slovenija je kljub Rogličevemu drugemu zaporednemu uspehu na Vuelti izgubila vodstvo med reprezentancami, saj so se odštele Pogačarjeve točke, sočasno pa so izredno uspešno leto zaključili Francozi. Tako je Francija za 718 točk prehitela Slovenijo, ki pa je sočasno za 294 točk ostala pred Belgijo.

Začetek nove svetovne serije konec februarja
Zaradi zapovedanih karanten in težav ob potovanjih med celinami so že odpovedali prvi dve dirki svetovne serije za 2021: etapno dirko Po Avstraliji in enodnevno klasiko Cadela Evansa. Po objavljenem UCI-koledarju se bo tako svetovna serija začela z etapno dirko Po Združenih arabskih emiratih (21.–27. februar) in tradicionalnim odprtjem evropske sezone Omloop Het Nieuwsblad (27. februarja) v Belgiji.