Peter Sagan redno zmaguje in serijsko osvaja zeleno majico Toura, sočasno pa zabava občinstvo in predvsem sam uživa na kolesu,. Foto: Reuters
Peter Sagan redno zmaguje in serijsko osvaja zeleno majico Toura, sočasno pa zabava občinstvo in predvsem sam uživa na kolesu,. Foto: Reuters

Francoski športni dnevnik L'Equipe je v sredo objavil lestvico 20 najbolje plačanih kolesarjev na svetu, največji portal za cestno kolesarstvo Cyclingnews pa je dopolnil njihovo lestvico ravno z najnovejšim podatkom, da tudi mladi slovenski biser Tadej Pogačar spada v Top20, kjer je najmlajši med kolesarskimi milijonarji.

Sorodna novica Na UCI-jevem seznamu 91 dirk, začetek sezone julija

Sagan pred Froomom in Thomasom
Peter Sagan
(Bora-Hansgrohe) že vrsto let kraljuje na vrhu kolesarskih zaslužkarjev, kar si je najprej zgradil s številnimi zmagami, utrdil pa s svojo osebnostjo, zaradi česar je ljubljenec gledalcev po vsem svetu, posledično pa tudi magnet za pokrovitelje nemške ekipe, pri čemer je tudi prvi obraz največjega proizvajalca koles iz ZDA. L'Equipe je Slovakovo plačo ocenil na 5 milijonov evrov neto, a po Cyclingnewsu odnese 30-letnik iz Žiline še malce več – 5,5 milijona evrov.

Najbližje mu je Chris Fromme s 4,5 milijona evrov letne plače, ravno višina le-te pa je tudi največja ovira, da bo štirikratni zmagovalec Dirke po Franciji težko zamenjal ekipo že avgusta, da bi nato kot nesporni kapetan ekipe v septembru naskakoval tako želeno peto rumeno majico.

Ineos na lestvici potrjuje status najbogatejše ekipe, saj kenijsko-južnoafriškemu Britancu sledi njegov rojak po potnem listu Valežan Geraint Thomas (3,5 milijona), v prvi deseterici pa je kar pet kolesarjev Ineosa.

Bogato plačani Aru še brez zmage za emirate
Pravo presenečenje med najbolje plačanimi kolesarji je le Fabio Aru, ki ga je UAE Emirates leta zvabil za izdatno plačilo. A zmagovalec Vuelte 2015 pri Emiratih nikakor ni upravičil vložka, saj za ekipo, ki ga plačuje 2,6 milijona evrov letno, ni prikolesaril niti ene zmage, pri čemer so Aruju ponagajale tudi resne zdravstvene težave.

Pogačar je po lanskem meteorskem vzponu med elito že ujel Rogliča po plačilu, medtem ko v ekipi UAE Emirates še gleda v hrbet Fabiu Aruju. Foto: EPA
Pogačar je po lanskem meteorskem vzponu med elito že ujel Rogliča po plačilu, medtem ko v ekipi UAE Emirates še gleda v hrbet Fabiu Aruju. Foto: EPA
Sorodna novica Pogačar bo do konca leta 2024 dirkal za UAE Team Emirates

Pogi po novem enako plačan kot Rogla
Tekmovalno je Tadej Pogačar v lanski in tudi letošnji sezoni popolnoma zasenčil papirnatega kapetana za etapne dirke, kar se po novem pozna tudi pri plačilu. Na L'Equipovi lestvici Pogačarja še ni, a ker je 21-letnik iz Klanca pri Komendi pred tremi tedni z UAE Emirates sklenil novo izboljšano in podaljšano pogodbo, se je to spremenilo. Po Cyclingnewsu Pogačar zdaj prejema 2 milijona evrov letne plače.

S tem se je gorenjski volk že izenačil z zasavskim orlom, saj tudi Primož Roglič po lanskem podaljšanju pogodbe pri Jumbo Vismi prejema letno dva milijona evrov. Vodilni kolesar UCI-lestvice, ki je trenutno zaradi pandemije zamrznjena, še čaka na prvi nastop v sezoni 2020, ki se bo na najvišji ravni svetovne serije nadaljevala predvidoma 1. avgusta z novodobno klasiko Strade Bianche v Sieni.


Najbolje plačani kolesarji v sezoni 2020

Sorodna novica Svetovna serija

1. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) 5,5 milijona evrov
2. Chris Froome (Team Ineos) 4,5 milijona evrov
3. Geraint Thomas (Team Ineos) 3,5 milijona evrov
4. Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) 3 milijona evrov
5. Egan Bernal (Team Ineos) 2,7 milijona evrov
6. Fabio Aru (UAE Team Emirates) 2,6 milijona evrov
7. Michał Kwiatkowski (Team Ineos) 2,5 milijona evrov
8. Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) 2,3 milijona evrov
9. Alejandro Valverde (Movistar) 2,2 milijona evrov
10. Richard Carapaz (Team Ineos) 2,1 milijona evrov
11. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) 2 milijona evrov
12. Primož Roglič (Team Jumbo-Visma) 2 milijona evrov
13. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) 2 milijona evrov
14. Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) 1,9 milijona evrov
15. Tom Dumoulin (Team Jumbo-Visma) 1,8 milijona evrov
16. Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) 1,8 milijona evrov
17. Romain Bardet (Groupama-FDJ) 1,7 milijona evrov
18. Greg Van Avermaet (CCC Team) 1,6 milijona evrov
19. Elia Viviani (Cofidis) 1,5 milijona evrov
20. Miguel Ángel López (Astana Pro Team) 1,5 milijona evrov

Kolumbijci prosijo državo, da jih izpusti na Tour

Egan Bernal, Nairo Quintana, Rigoberto Uran in drugi najboljši kolumbijski kolesarji so hitro začeli lobirati, da jim država dopusti odhod iz Kolumbije, kjer so ravnokar izredno stanje in s tem zaprtje meja podaljšali kar do 31. avgusta.

"Ni drugega, kot da upamo, da bodo dobili posebno vladno dovoljenje. Verjamem, da bo vlada razumela položaj, konec koncev kolesarji skrbijo za promocijo države. Dirke so njihov posel," je dejal vplivni Giuseppe Acquadro, agent številnih kolumbijskih kolesarjev.

Po črki zakona bi branilec lanske zmage in druga dva velika ljubljenca Kolumbijcev ostala doma, medtem ko se naj bi 29. avgusta v Nici začela prestavljena Dirka po Franciji. A glede na status nacionalnih junakov in statusa nacionalnega športa, je maloverjetno, da bi si predsednik Ivan Duque upiral želji kolesarjev, da se jim odprejo vrata za vrnitev k njihovim ekipam in na dirke. Nenazadnje so si poklicni kolesarji že izprosili izjemo, da lahko trenirajo na prostem, medtem ko so preostali Kolumbijci bolj ali manj zaprti v svojih domovih. Elitna svetovna serija se naj bi nadaljevala 1. avgusta z belimi cestami v Toskani.