Maximilian Schachmann je lani slavil šest posamičnih zmag, najvidnejši dosežek pa mu je uspel s tretjim mestom na spomeniku Liege–Bastogne–Liege. Foto: www.alesfevzer.com
Maximilian Schachmann je lani slavil šest posamičnih zmag, najvidnejši dosežek pa mu je uspel s tretjim mestom na spomeniku Liege–Bastogne–Liege. Foto: www.alesfevzer.com

Nemec Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe) je zmagovalec prve etape osemdnevne Dirke proti soncu. Na 154 kilometrov dolgi etapi s startom in ciljem v Plaisirju, mestu na zahodnem obrobju Pariza, je prvak Nemčije v zaključnem šprintu ugnal oba Belgijca Dylana Teunsa (Bahrain-McLaren) in Tiesja Benoota (Sunweb).

Alaphilippe naredil dirko
Četrti je bil z zaostankom treh sekund Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), ki je prvi napravil selekcijo med vodilnimi, potem ko je 47 km pred ciljem pospešil in zaradi bočnega vetra zakrivil, da je glavnina razpadla na posamezne skupine – ešelone. 30 km do cilja je sledil nov napad Alaphilippa, ki mu je sledil le Benoot, za njima je prišlo do močnega osipa. Francoski superzvezdnik je dobil dva leteča cilja in s tem šest bonifikacijskih sekund.

Dva kilometra pred ciljem je naveza Teuns in Schachmann ujela ubežnika in nato se je kvartet v močnem dežju ter mrazu na ulicah Plaisirja udaril za etapno zmago in začetno vodstvo na dirki Pariz–Nica. Alaphilippe je pokrival napade, a za šprint mu je zmanjkalo moči, najbolj prekanjen pa je bil 26-letnik iz Berlina.

V Poreču Kastrašnik 2., Finkšt 3.

Kolesarska sezona za kontinentalne ekipe se nemoteno odvija vsaj v Istri. Po trofeji Umaga je tudi trofejo Poreča v šprintu dobil mladi Nizozemec Olav Kooij, član razvojne ekipe Jumbo Visme. Na 31. izvedbi dirke v Poreču sta drugo in tretje mesto odnesla Slovenca: Gašper Katrašnik (Adria Mobil) 2., Tilen Finkšt (Ljubljana Gusto Santic) 3.


Med deseterico so bili še 5. Andi Bajc (Felbermayr - Simplon Weis), 6. Luka Cotar (KK Kranj) in Žiga Jerman (Groupama - FDJ). V četrtek se začne štiridnevna etapna dirka Istrska pomlad.

Deseta zmaga za Schachmanna
"Prva prva dirka sezone zame. Noge so me že pošteno bolele, v težkih razmerah me je enkrat rešil Peter Sagan, na koncu pa mi je položaj odlično pripravil Felix Grossschartner. Odlično ekipno delo. Ko sem proti koncu pogledal, sem videl, da ostali mogoče še bolj trpijo. Z Dylanom Teunsom je nama uspelo prečiti do vodilnega dvojca. Zadnji ovinek je bil res zahteven, zaradi otoka na njem sem zdrsnil na zadnje mesto, a očitno imel vseeno največ moči,"
se je v cilju ob jubilejni deseti zmagi smejalo Schachmannu, ki bo prvi adut nemške ekipe Bora - HansGrohe za skupno razvrstitev.

Barguil po padcu do cilja, a diskvalificiran
S 15 sekundami zaostanka je v cilj prišla močno okrnjena glavnina s 26 kolesarji, med katerimi so od favoritov za končno slavje v Nici prišli Sergio Higuita, Pello Bilbao, Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot in papirnati prvi favorit Nairo Quintana. V razburljivi uvodni etapi Course au soleil je bilo že nekaj vidnih poražencev: s skoraj triminutnim zaostankom sta v cilj prišla Romain Bardet in Richie Porte. Ker se je po padcu močno potolčeni Warren Barguil vozil v zavetrju avtomobilov ekipe Arkee Samsic, so komisarji po koncu etape francoskega prvaka izključili iz dirke.

Na dirki zaradi novega koronavirusa ne nastopajo številne najboljše ekipe, med drugimi tudi Jumbo-Visma in UAE Team Emirates, za kateri kolesarita Primož Roglič oziroma Tadej Pogačar, ki bi bila med glavnimi favoriti za skupno zmago. Manjkajo tudi ekipe Mitchelton-Scott, Ineos, Astana in še nekatere druge. Od Slovencev v vlogi pomočnikov pri Bahrain - McLarnu dirkata Domen Novak in Jan Tratnik.

V ponedeljek bo na sporedu ravninska druga etapa od Chevreusa do Chalette-sur-Loinga (166,5 km).


KOLESARSTVO - SVETOVNA SERIJA 2020

78. DIRKA PARIZ–NICA

Plaisir–Plaisir, 154 km:

  1. M. SCHACHMANN    NEM/BOH  3:32:19
  2. D. TEUNS         BEL/TBM      oba
  3. T. BENOOT        BEL/SUN isti čas
  4. J. ALAPHILIPPE   FRA/DCQ    +0:03
  5. C. BOL           NIZ/SUN     0:15
  6. N. POLITT        NEM/ISN isti čas
 99. J. TRATNIK       SLO/TBM     9:33
109. D. NOVAK         SLO/TBM    10:51

Skupni vrstni red (1/8):

  1. M. SCHACHMANN    NEM/BOH  3:32:09
  2. D. TEUNS         BEL/TBM    +0:02
  3. T. BENOOT        BEL/SUN     0:04
  4. J. ALAPHILIPPE   FRA/DCQ     0:07
  5. P. BILBAO        ŠPA/TBM     0:24
  6. R. MORALD        FRA/GFC     0:24
 99. D. NOVAK         SLO/TBM     9:43
109. J. TRATNIK       SLO/TBM    11:01
Zaključek prve etape osrečil nemškega prvaka