Tadej Pogačar je bil po zmagi hvaležen generalnemu menedžerju ekipe UAE Emirates Joxeanu Fernandezu Matxinu. Foto: EPA
Tadej Pogačar je bil po zmagi hvaležen generalnemu menedžerju ekipe UAE Emirates Joxeanu Fernandezu Matxinu. Foto: EPA

"Super zadovoljen sem s to zmago. Snovalec te zmage je bil Matxin. Zjutraj smo šli z avtom po zadnjem klancu, kar mi je zelo pomagalo. Vedel sem, da moram priti prvi na vrh klanca, preden se spustiš do cilja. Hvala Matxinu, ker me je usmeril k zmagi. To je bilo izredno pomembno danes," je povedal Pogačar.

Boj Pogačarja in Rogliča vse do zadnjih metrov

Joxean Fernandez Matxin je generalni menedžer Pogačarjeve ekipe UAE Emirates. Bask je natančno vedel, kam mora peljati slovenskega šampiona na poti do tokratnega uspeha.

Pogačar je na 3,9 km dolgem ciljnem vzponu na Ermualde potegnil prvi. Njegovemu napadu 2,5 kilometra pred ciljem je sledil le Primož Roglič. Slovenca so pred vrhom zasledovalci ujeli, nato pa je napadel Roglič. Očitno prehitro, kar je tudi priznal. Kljub izgubi zmage v zadnjih metrih je bil zadovoljen.

Mu je odleglo, ker ni izgubil časa v skupnem seštevku? "Moram biti realen in sem srečen, kako poteka ta dirka. Še tri tedne nazaj sem bil poškodovan in nisem imel pravih priprav za to dirko. Za zdaj gre dobro. Moramo iti naprej dan za dnem. Klanca nisem poznal. Nekje okoli 500 metrov pred ciljem sem napadel, nato sem se ustavil. Tadej je v zadnjih 200 metrih skočil naprej. Bil je nekoliko bolj spreten in je zasluženo zmagal," je povedal Roglič.

Sorodna novica Slovenski šov na griču Baskije: prvi Pogačar, Roglič tik za njim

Pogačar je zmago doživel zelo čustveno. Na Dirki po Baskiji je dirkal leta 2019, ko je bil skupno šesti. Že takrat pa mu je ta del Španije prirasel k srcu. "Že pred dvema letoma sem tekmoval tukaj. Rad sem v Baskiji, navijači so izjemni. Lep občutek je spet boriti se tukaj," je odgovoril Pogačar in se že ozrl naprej. "Pred mano so še trije težki dnevi. Optimistično gremo naprej. Imam dobro ekipo, počutim se dobro, z veseljem pričakujem naslednje dneve," je še dodal.

Roglič je pripravljen na različne scenarije. "Res je težko reči, kakšna bo četrtkova etapa. Morda bo vse skupaj eksplodiralo na zadnjem klancu. Moram biti pripravljen na vse," je dejal Roglič.

V četrtek bo na sporedu nova razgibana etapa od Vitorie do Hondarribie (189,2 km). Kolesarji bodo morali v zadnjem delu etape premagati dva vzpona, drugi na Erlaitz pa bo pred zadnjimi 23 km pravi preizkus za najboljše (4,1 km/10,4 %).