Tadej Pogačar in Primož Roglič sta pokazala, zakaj sta na stavnicah spet prva favorita letošnje Dirke po Franciji. Foto: EPA
Tadej Pogačar in Primož Roglič sta pokazala, zakaj sta na stavnicah spet prva favorita letošnje Dirke po Franciji. Foto: EPA

Pogačar se je v skupnem seštevku prebil na drugo mesto. Za rojakom zaostaja za 20 sekund.

Napad na 20-odstotnem naklonu
Zadnji klanec na Ermualde (478 metrov) je ponudil boj, ki smo si ga Slovenci samo želeli. Vzpon ni bil dolg (3,9 kilometra), a je strmina ‒ nekje je znašala tudi 20 odstotkov ‒ poskrbela za hitro selekcijo. Približno 2,5 kilometra pred ciljem je prav na najstrmejšem delu prvi napadel Pogačar, ki mu je lahko sledil le Roglič. Slovenca sta se odlepila, bila nekaj časa sama, a sta nato (načrtno) popustila, tako da ju je ujela peščica kolesarjev.

Ujeli priključek, a le za kratek čas
Ko je že kazalo, da bo o zmagi odločala skupinica kolesarjev, v kateri so bili poleg Slovencev še Alejandro Valverde, Adam Yates, David Gaudu in Mikel Landa, je v zadnjem kilometru napadel Roglič. Sledil mu je lahko le Pogačar. Najboljša kolesarja na svetu sta za zmago obračunala sama, prestiž pa je tokrat pripadel Pogačarju, ki mu je za etapno zmago pripadlo deset bonifikacijskih sekund. Roglič jih je za drugo mesto dobil šest.

Boj Pogačarja in Rogliča vse do zadnjih metrov

Pogačar: "Na srečo smo šli zjutraj na ogled trase"
"Na srečo smo si šli zjutraj pogledat traso, to je bila mala prednost današnje zmage. Večina ekipe je doma v Baskiji," je za Val 202 povedal Pogačar.

Zadovoljen je bil tudi Roglič. "Super je. Zame je bil danes precej težek dan, še posebno zadnji klanec. Na koncu je bil Tadej bolj spreten in je zasluženo zmagal," je povedal Roglič.

Sedma dvojna zmaga Pogačar-Roglič
To je bila že sedma dvojna zmaga zvezdniškega slovenskega dvojca, ki zaseda tudi vrh lestvice Mednarodne kolesarske zveze.

"Pogi" se je s četrtega mesta prebil na drugo v skupnem seštevku, ki mu od uvodnega kronometra poveljuje Roglič. Prvi zasledovalec Slovencev je McNulty, ki za Rogličem zaostaja za 30 sekund.

Sorodna novica V vseh pogledih gre za zlato kolesarsko obdobje

Sedmerica bežala več kot 120 kilometrov
Tretjo etapo od Amurria do Ermulade v dolžini 167,7 km je pred tem zaznamovala sedmerica ubežnikov. Že po približno 20 kilometrih so ušli Danec Mikkel Frølich Honore, Francoz Theo Delacroix, Avstrijec Felix Gall, Američan Larry Warbasse ter Španci Oier Lazkano, Daniel Navarro in Martin Gotzon. Nabrali so si več kot sedem minut prednosti, a jih je glavnina ujela 15 kilometrov pred ciljem.

V četrtek je na sporedu prav tako hribovita etapa, ki pa ne bo imela ciljnega vzpona.

60. Dirka po Baskiji

3. etapa, Amurrio – Ermualde (167,7 km)

 1. T. POGAČAR    SLO   4:04:51 
 2. P. ROGLIČ    SLO   sti čas 
 3. A. VALVERDE   ŠPA    +0:05 
 4. A. YATES     VB      oba 
 5. M. LANDA     ŠPA   isti čas 
 6. D. GAUDU     FRA     0:08 
 7. J. KNOX     VB     0:16 
 8. J. VINGEGAARD  KOL     oba 
 9. M. VANSEVENANT  BEL   isti čas 
 10. B. McNULTY    ZDA     0:18 
 ...                  
 38. J. POLANC    SLO     2:32 

Vrstni red po 3. etapi

 1. P. ROGLIČ    SLO   8:07:48 
 2. T. POGAČAR    SLO    +0:20 
 3. B. McNULTY    ZDA     0:30 
 4. A. YATES     VB     0:39 
 5. A. VALVERDE   ŠPA     0:50 
 6. J. VINGEGAARD  DAN     0:54 
 7. M. LANDA     ŠPA     1:00 
 8. P. BILBAO    ŠPA     1:08 
 9. M. VANSEVENANT  BEL     1:09 
 10. M. SCHAACHMAN  NEM   isti čas 
 ...                  
 53. J. POLANC    SLO     8:03