Matej Mohorič ni bil daleč od drugega uspeha na spomenikih v tej sezoni. Foto: EPA
Matej Mohorič ni bil daleč od drugega uspeha na spomenikih v tej sezoni. Foto: EPA

27-letni kolesar Bahrain Victoriousa, letos že zmagovalec spomenika Milano-San Remo, je bil med najbolj aktivnimi udeleženci severnega pekla. 80 kilometrov je bil v vodilni skupini, poskušal je tudi sam, a se mu je 38 kilometrov pred ciljem predrla guma. Uspelo mu je priključiti vodilni skupini, v kateri so bili Tom Devriendt, Yves Lampaert in poznejši zmagovalec Dylan van Baarle.

Sorodna novica Van Baarleju severni pekel; odličen Mohorič: "Danes bi lahko zmagal"

Tudi tokrat je zahtevna trasa s tlakovci poskrbela za številne zaplete in padce. "V vsem tem kaosu sem imel kar precej sreče. Bil sem v ubežni skupni, kar je bila zame velika prednost," je za cyclingnews povedal Mohorič. A njegova velika dejavnost je terjala davek. "Porabil sem veliko energije, kar ni bilo dobro," je priznal Mohorič.

50 kilometrov pred ciljem je poskušal sam in postal favorit stavnic. Tudi sam se je počutil odlično. "Verjel sem, dokler nisem imel težav z gumo, pa tudi potem upanje ni ugasnilo. Ko sem nato skušal slediti Van Baarleju, sem vedel, da bo težko," je ključne trenutke opisal Mohorič.

Na koncu se mu je izmuznil tudi oder za zmagovalce. "Upal sem, da bosta Küng in Van Aert čakala do zadnjega, a se to ni zgodilo. Na koncu nisem imel nog. Res sem se hotel povzpeti na oder za zmagovalce, toda tako se je izšlo in to je bil moj dnevni maksimum. Ponosen sem nase. Ves dan je bil v mojih mislih Sonny Colbrelli, res mi je bilo žal, da ga danes ni bilo med nami," je še povedal Mohorič.

Colbrelli je dobil lansko dirko, letos pa jo je moral izpustiti, ker okreva po težavah s srcem.

Mohorič je bil namenoma napadalen od samega začetka, saj se je čim bolj skušal izogniti kaosu in padcem, brez katerih v ozadju seveda ni šlo. "Malce manj nevarno je, če se voziš v ospredju. Še nekaj pomembnih krajev moram obiskati letos, tudi na to je treba misliti. Če potegnem črto, je bilo v redu. Imel sem srečo, ampak ne take kot Sonny lansko leto," je zaključil Mohorič.

Počitka zanj ne bo. Že v sredo ga čaka Valonska puščica in v nedeljo nov spomenik, 108. Liege-Bastogne-LIege.

Mohorič s 5. mestom dosegel najboljšo slovensko uvrstitev na peklu severa