Tadej Pogačar in Primož Roglič bosta prva zvezdnika cestne dirke svetovnega prvenstva. Foto: AP
Tadej Pogačar in Primož Roglič bosta prva zvezdnika cestne dirke svetovnega prvenstva. Foto: AP

Poleg njiju so v postavi za nedeljsko dirko še Jani Brajkovič, Jan Tratnik, Domen Novak, Jan Polanc, Luka Mezgec in Luka Pibernik. Rezerva je Matej Mohorič, ki še čuti posledice padca na Touru, poleg tega pa je še utrujen. S širšega seznama je odpadel tudi Grega Bole, ki je poškodovan.

Na petkovem kronometru bo od Slovencev nastopil le Tratnik. Pogačar in Roglič sta se še pred Tourom s selektorjem Andrejem Hauptmanom dogovorila, da na SP-ju v vožnji čas ne bosta nastopila.

5.000 višinskih metrov na cestni dirki
Hauptman se dobro zaveda moči ekipe, a opozarja, da se lahko v nedeljo zgodi marsikaj. V Švici, kjer bi moralo biti prvenstvo po prvotnih načrtih, bi bila proga bolj selektivna, v Imoli, kjer bo proga krožna, v vsakem krogu pa bosta dva vzpona - kolesarji bodo skupno morali premagati 5000 metrov višinske razlike -, pa bodo možni vsi scenariji.

Naval na šport ob 17:45

"Ne bi odpisal niti kolesarjev tipa Sagan, možnosti bodo imeli tako specialisti za vzpone kot specialisti za klasike. Trenutno imamo dva najboljša kolesarja na svetu, a to bo enodnevna dirka, na kateri se lahko zgodi marsikaj. Zato se zna zgoditi, da se bo v ospredju lahko znašel tudi kakšen drugi slovenski kolesar, mogoče tudi Mezgec," Hauptman opozarja, da se zna zgoditi, da Pogačarja in Rogliča ne bo v ospredju.

"Čutimo pritisk, a se ga ne bojimo"
"Oči domače in svetovne javnosti bodo uprte v nas. Zagotovo bomo eni od favoritov, vsi bodo pozorni na nas. Vsekakor čutimo nekaj pritiska, nekateri laiki milijo, da moramo spet biti prvi in drugi. A v kolesarstvu ne gre tako. V nedeljo se konča ena dirka, vsi že razmišljajo o naslednji, zmage pa je zelo težko ponavljati. Še posebno na enodnevnih dirkah, kjer se zmagovalci menjajo. Toda naši kolesarji so profesionalci, znajo se spopasti tudi s pritiskom, zato me ta ne skrbi," se pritiska javnosti, ki sta jo minule tri tedne oziroma tudi že prej razvajala Pogačar in Roglič, ne boji nekdanji kolesarski as.

Roglič in Pogačar na prizorišču v četrtek
Na predstavitvi sta bila od kolesarjev prisotna le Tratnik in Brajkovič, četverica, ki je nastopila na Dirki po Franciji, je dobila odmor, Roglič in Pogačar bosta na prizorišče dopotovala v četrtek, neposredno iz Francije oziroma Monaka, kjer začasno prebivata.

Na nedeljski cestni dirki tudi Pogačar in Roglič

"Na svetovnem prvenstvu v Bergnu sem bil odličen deseti, zadnji dve kronometrski preizkušnji pa se nista iztekli po mojih željah. Letos sem motiviran, pripravljen sem tudi dobro. Ravninska proga mi ustreza, a na koncu vedno odločajo noge. Želim biti čim višje, kam se lahko zavihtim, pa ne morem napovedati," je dejal Tratnik.

Prenosi na TV SLO 2 in MMC-ju
Selektor ženske reprezentance Gorazd Penko je za kronometer določil Eugenio Bujak, za cestno dirko pa so na seznamu poleg Bujakove še Urša Pintar, Urška Žigart, Urška Bravec in Špela Kern.

Svetovno prvenstvo si boste lahko od petka do nedelje ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Spored:
Četrtek ob 14.40: Kronometer (Ž)
Petek ob 14.30: Kronometer (M)
Sobota ob 12.35: Cestna dirka (Ž)
Nedelja ob 9.45: Cestna dirka (M)

Na nedeljski cestni dirki tudi Pogačar in Roglič