Tanja Žakelj je ubranila zmago z lanskega evropskega prvenstva v Bernu. Foto: Grega Stopar
Tanja Žakelj je ubranila zmago z lanskega evropskega prvenstva v Bernu. Foto: Grega Stopar
Dvojna zmaga Žakljeve in Klemenčičeve

Bron je v Nemčiji osvojila Poljakinja Maja Wloszczowska. Na dirki v olimpijskem krosu so bile tekmovalke po prvem krogu povsem skupaj, drugega pa je na prvem mestu končala Žakljeva. V igri za najvišja mesta so bile še Wloszczowska, Klemenčičeva in Švedinja Alexandra Engen. Po koncu tretjega kroga se je na čelo prebila Klemenčičeva in si prikolesarila 14 sekund prednosti. To je na vzponu še povečala, takrat pa je šla v lov za reprezentančno kolegico pa Tanja Žakelj. Po četrtem krogu sta bili že povsem skupaj, preostalim gorskim kolesarkam pa je ostal le še boj za tretje mesto, saj so zaostajale že za 34 sekund.

Na koncu je imela največ moči in pri spustu tudi poguma 25-letna Tanja Žakelj, ki je ciljno črto prečkala z 19 sekundami prednosti. To je že njena šesta medalja na evropskih prvenstvih stare celine, če upoštevamo vse starostne kategorije.

"Nisem skočila, šla sem svoj ritem"
"Dirka mi je polepšala dan in življenje. Na začetku mi ni bilo všeč, da smo vozile v večji skupini. Nisem našla pravega položaja, zato sem že drugi krog šla naprej. Ostale smo štiri tekmovalke, kar je bilo že bolje. Imela sem manjšo krizo, nisem se najbolje počutila. Blaža je šla precej naprej, v klanec je bila močnejša. Trudila sem, da sem šla po svojih močeh. V zadnjem krogu sem bila močna. Ko sva bili z Blažo skupaj, nisem imela posebne taktike. Ko smo se vrnili v gozd, sem šla naprej. Nisem skočila, šla sem svoj ritem. Očitno je bil dovolj močan, da sem naredila razliko," je povedala prvakinja, ki je med drugim tudi lanskoletna zmagovalka svetovnega pokala.

Končno medalja tudi za Blažo Klemenčič
Dobre volje je bila tudi izkušenejša Klemenčičeva: "Zelo sem zadovoljna. Končno sem dobila medaljo tudi v krosu na velikih tekmovanjih. Končno mi je uspelo," je najprej zadovoljno razložila 34-letnica in nadaljevala: "Ko sem šla v torek na progo, mi je bila takoj všeč. To je proga za star način dirkanja, dolg krog, nič kaj tehničen, tudi vročina mi ustreza. Bila sem dobro pripravljena. To sem videla med tednom, ko sem en krog odpeljala v tekmovalnem ritmu. Ko je bila v petek štafeta sem primerjala čas z ostalimi ženskami in vedela sem, da sem šla dobro."

Dvojna zmaga Žakljeve in Klemenčičeve