"Ko so se pojavili prvi obremenilni dokazi, sem tudi jaz zagovarjal, da so bili rezultati v tistem času doseženi legalno. Leta 1999 je navzven zmagal pošteno." Foto: BoBo
Lance Armstrong
Lance Armstrong je sedemkrat v rumeni majici zapeljal na Elizejske poljane. Neverjeten dosežek je sprožal številne pomisleke in zdaj se je izkazalo, da so imeli skeptiki prav. Foto: EPA

Po Armstrongovem priznanju, da je jemal prepovedana poživila, smo poklicali selektorja slovenske reprezentance Martina Hvastijo, ki je z Lanceom Armstrongom tekmoval na Dirki po Franciji: "Nihče ga ni maral. Bil je aroganten, ošaben. Tipičen kavboj. Potem pa je še suvereno zmagoval in so se takoj pojavile govorice. Težava je v tem, ker ga takrat z vsemi kontrolami niso ujeli. Lahko mu zdaj pripišemo moralno krivdo in rečemo, da je goljuf, ne vidim pa smisla črtati rezultate za nazaj. To bi morali takrat preprečiti."

Nima smisla popravljati zgodovine
"Dejstvo je, da je sedemkrat dobil Tour, tudi če to ni več nikjer uradno zapisano. Rumeno majico ima! Seveda bi raje videl, da bi ga ujeli po njegovi prvi zmagi na Touru in potem verjetno ne bi zmagal nikoli več. Zdaj pa se na podlagi nekih pričevanj odkriva za 15 let nazaj. Ne vidim smisla popravljati zgodovine, to je neumno. Že ko so se pojavili prvi obremenilni dokazi, sem tudi jaz zagovarjal, da so bili rezultati v tistem času doseženi legalno. Leta 1999 je navzven zmagal pošteno."

Pokrovitelji se ne sramujejo zaslužka
Martin Hvastija se sprašuje, kakšne posledice bo prineslo Armstrongovo priznanje: "Upam, da se bodo stvari razčistile in da bomo pometli s tem. Zanimivo bo videti, kakšen plaz bo to povzročilo. Očitno je bilo tega veliko, ampak športniki so pripravljeni grehe priznati šele takrat, ko je nujno, ko so pod prisilo, ko drugega izhoda ni več." Ob milijonskih tožbah, ki čakajo Armstronga, Hvastija izpostavlja naslednje: "Vsi sponzorji so zaslužili z njegovimi zmagami. Stokrat več so dobili, kot so mu dali. Tega se očitno ne sramujejo."

Laž ima kratke noge
Pogovarjali smo se tudi z Andrejem Staretom, ki je ob atletskih prenosih na TV Slovenija vedno neusmiljen do vseh dopinških grešnikov. Kaj meni tokrat? "Pravica se je izkazala. Laž ima kratke noge. Vse takšne lažnivce je treba najprej ujeti, potem prisiliti, da priznajo, kar je najtežje, in na koncu kaznovati."

"To je demokracija!"
"Američani so s svojo zakonodajo, posledico ustave, spisane leta 1789, dosegli, da dopinški goljufi vse priznajo in dobijo zasluženo kazen. To je demokracija! Pravila so enaka za vse. Ne pa tako kot pri nas in še marsikje drugje. Čeprav vsi Američanov ne marajo, pa bi se lahko prav na področju antidopinga marsikaj naučili od njih pri odkrivanju in kaznovanju dopinga. Pri nas pa je žal tako, da takšne športnike samo objokujemo."