Eugenia Bujak je zelo dobro opravila z zahtevno progo na Škotskem. Foto: EPA
Eugenia Bujak je zelo dobro opravila z zahtevno progo na Škotskem. Foto: EPA

Dygert je na 36,2 km dolgi trasi v Stirlingu za las ugnala Avstralko Grace Brown. Tretja je bila presenetljivo Avstrijka Christina Schweinberger. Za 26-letno Američanko je to drugi naslov svetovne prvakinje v kronometru po letu 2019, sicer pa je v Glasgowu pred tednom dni slavila še na velodromu na 3000 m. Švicarka Marlen Reusser, prva favoritinja, je odstopila.

Po vseh težavah je Chloe Dygert znova najboljša na svetu. Foto: Reuters
Po vseh težavah je Chloe Dygert znova najboljša na svetu. Foto: Reuters

Na SP-ju v Imoli pred tremi leti je na poti do zlate kolajne v kronometru Dygert grdo padla in zaradi poškodb noge in treh operacij izgubila skoraj dve leti. Lani je zbolela za virusom Epstein-Barr in imela kasneje še težave s srcem ter posledično tudi operativni poseg. Letos je po dolgem času dirkala normalno in v Glasgowu potrdila vlogo ene izmed favoritinj.

Zelo zahtevno, dolgo in razgibano traso je Dygert odpeljala slabih šest sekund hitreje od Grace Brown. Avstralka je bila edina, ki je ogrožala Američanko, a ji na zadnjem klancu ni uspelo ujeti 25 sekund zaostanka z zadnjega vmesnega časa. Tretje mesto je presenetljivo pripadlo Avstrijki Christini Schweinberger (+1:13).

Bujak priborila dodatno mesto na olimpijskih igrah

Nova najboljša slovenska uvrstitev v vožnji na čas za ženske

Eugenia Bujak je z 12. mestom prišla do novega mejnika za slovensko cestno kolesarstvo v vožnji na čas. Pred tem je bila namreč najboljša uvrstitev 13. mesto prav 33-letne Bujak iz Imole 2020. Obenem je s tem dosežkom slovenski ženski ekipi v tej disciplini zagotovila dodatno mesto na olimpijskih igrah v Parizu. To si je namreč zagotovilo deset najboljših držav v končnem seštevku. Pred slovensko predstavnico je bilo 11 kolesark iz osmih različnih držav. Drugo vozovnico bi Slovenija prejela, če bi ob koncu te sezone na lestvici Ucija zasedla mesto med 25 najboljšimi državami. Trenutno je 20.

"Vedela sem, da sem dobro trenirala. Nisem pa vedela, kaj naj pričakujem, saj nisem dirkala cel mesec. Res sem zelo zadovoljna. Morala sem se umiriti in nekoliko manj dirkati, na višini v Livignu pa sem skušala biti čim več na kolesu. Tudi položaj na kolesu so mi izboljšali, boljši je bil kot kadar koli prej. Veliko sem bila na kolesu in upala, da bo to pomagalo," je povedala za RTV Slovenija.

Urško Žigart na progi pičila čebela

Druga slovenska predstavnica je imela nekaj več težav. 26-letno Žigart, sicer državno prvakinjo, je na trasi pičila čebela, zaradi česar je razmišljala celo o odstopu zaradi zatekanja pod čelado: "Približno sem vedela, na katerih odsekih lahko pridobim in kje bom manj izgubila proti močnejšim tekmovalkam. Veter je bil čisto drugačen kot na treningih, zato smo morali malce preračunavati. Ni pa šlo vse po načrtih, mogoče sem pustila nekje 30 sekund na progi, potem ko me je vmes pičila čebela in sem o tem preveč razmišljala, tudi o odstopu zaradi bolečin in zatekanja."

Zupanič 37. na kronometru mladink

V kronometru mladink je na 13,4 km dolgi progi slavila Avstralka Felicity Wilson Haffenden. Srebrno medaljo je osvojila Britanka Isabel Sharp (+16,59), bron pa Italijanka Federica Venturelli (29,30). Edina slovenska predstavnica Neža Zupanič je bila 37. med 42 tekmovalkami. Zaostala je 2:49,15.

Moški kronometer elite bo v petek. Slovenijo bo zastopal Tadej Pogačar.