Annemiek van Vleuten je pri 36 letih postala svetovna prvakinja. Foto: EPA
Annemiek van Vleuten je pri 36 letih postala svetovna prvakinja. Foto: EPA

Na 150 km dolgi sobotni dirki je v Bradfordu štartalo 152 kolesark z vsega sveta, med njimi tudi tri Slovenke. Do cilja je prišla le Eugenia Bujak, bila je 45. Urša Pintar in Urška Žigart sta odstopili.

Zmagovalna trojica. Foto: EPA
Zmagovalna trojica. Foto: EPA

Van Vleutenova si je več kot zasluženo privozila naslov svetovne prvakinje. To je veličastna zmaga za Nizozemko po več kot 100 km samostojne vožnje. Uspel ji je izjemen pobeg, privozila si je veliko prednost, nobeni izmed zasledovalk pa ni uspelo ogroziti njene zmage.

Nizozemsko slavje sta dopolnili van der Breggnova (zaostala je 2:15 minute), ki ji ni uspelo ubraniti naslova iz lanskega Innsbrucka, na koncu je bila druga, in Marianne Vos, ki je bila šesta.

Bujakova edina na cilju od Slovenk
Slovenske barve na cestni dirki najboljših kolesark na svetu so zastopale Eugenia Bujak, Urša Pintar in Urška Žigart. Njihova želja in želja selektorja Gorazda Penka je bila, da izboljšajo 22. mesto Pintarjeve iz Bergna 2017, kar je najboljša slovenska uvrstitev na cestnih dirkah na svetovnih prvenstvih, a jim to ni uspelo.

Eugenia Bujak je zasedla 45. mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Eugenia Bujak je zasedla 45. mesto. Foto: www.alesfevzer.com

Bujakova, 30-letna Poljakinja s slovenskim potnim listom (leta 2013 je v Firencah nastopila za Poljsko, od lani pa kolesari pod zastavo Slovenije), je bila prva adutinja za postavitev novega najboljšega dosežka Slovenk na cestni dirki svetovnih prvenstev. Nekaj časa je kazalo, da bi se lahko vmešala v boj za deseterico, a ni zdržala zadnjega kroga, tako da je na koncu zasedla 45. mesto.

Van Vleutenova postala svetovna prvakinja

"Malo me je zmanjkalo. Zaključni krog je zahteven. Najdaljši klanec na krogu je bilo zelo težek, na njem sem trpela. Zadovoljna sem, da sem sploh tu. Marca nisem vedela, da bom končala sezono tukaj, na SP-ju, saj sem bila poškodovana," je povedala Bujakova. O sklepnih nekaj 100 metrih pa je dejala: "Bila sem spredaj. Skušala sem biti v dobrem položaju. Zmanjkalo je moči. Morda je bil zame en krog preveč. Noge niso bile slabe."

SP v Angliji se bo končal v nedeljo s cestno dirko moških elite. Na štartu bo osmerica Slovencev. Poleg Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja še Matej Mohorič, Jan Tratnik, Grega Bole, Luka Pibernik, Jan Polanc in David Per.

Vrhunec SP-ja je moška cestna dirka

92. SVETOVNO PRVENSTVO - YORKSHIRE 2019

Cestna dirka, elite (Ž), 149 km

Na 150-km dolgi sobotni dirki je štartalo 152 kolesark iz vsega sveta, med njimi tudi tri Slovenke. Foto: Yorkshire 2019
Na 150-km dolgi sobotni dirki je štartalo 152 kolesark iz vsega sveta, med njimi tudi tri Slovenke. Foto: Yorkshire 2019
92. SVETOVNO PRVENSTVO               
YORKSHIRE                            
                                       
Cestna dirka, elite (Ž), 149 km:       
  1. A. VAN VLEUTEN     NIZ    4:06:05 
  2. A. VAN DER BREGGEN NIZ      +2:15 
  3. A. SPRATT          AVS       2:28 
  4. C. DYGERT          ZDA       3:24 
  5. E. LONGO BORGHINI  ITA       4:45 
  6. M. VOS             NIZ       5:20 
  7. M. BASTIANELLI     ITA        vse 
  8. A. MOOLMAN-PASIO   JAR            
  9. L. BRENNAUER       NEM       isti 
 10. C. RIVERA          ZDA        čas 
...                                    
 45. E. BUJAK           SLO       5:46 
                                       
Odstop: Pintar, Žigart (SLO) ...