Tadej Pogačar s priznanjem za najboljšega kolesarja leta v Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com
Tadej Pogačar s priznanjem za najboljšega kolesarja leta v Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com

Pogačar je po sijajni sezoni, v kateri je med februarjem in oktobrom skupaj slavil na 16 dirkah, kolesar leta še tretjič zapored. Leta 2020 je bil za nagrado izbran skupaj s Primožem Rogličem. "Lepi spomini na sezono, fenomenalna je bila. Če bi izpostavil eno etapo, bi bila to sedma etapa na Touru, ker smo ob zmagi zagnali fundacijo za boj proti raku. Zato je bil to lep dan," je na podelitvi kot vrhunec sezone izpostavil Pogačar.

V ženski konkurenci ni bilo posebej izstopajoče tekmovalke, je pa nov naziv najboljše kolesarke prejela Eugenia Bujak. Letos je osvojila srebrno kolajno na sredozemskih igrah, postala je državna prvakinja na cestni dirki, obenem pa je sezono končala kot najvišje uvrščena Slovenka na lestvici UCI-ja. Bujakove na prireditvi ni bilo.

Večer zvezd: slovenski kolesar leta je Tadej Pogačar

Najboljša v kategoriji gorskih kolesarjev sta postala Monika Hrastnik in Luka Berginc. Monika Hrastnik je še drugič zapored v Mariboru postala evropska prvakinja, na svetovnem prvenstvu v Les Getsu v Franciji pa je zasedla peto mesto, še šestič pa je bila državna prvakinja. Berginc je blestel predvsem v evropskem pokalu.

"Sezona se ni začela dobro, zato sem se veliko naučila, predvsem kako vztrajati in se pobrati, ko ne gre po načrtu. Zato sem na koncu lahko bila zadovoljna s sezono," je na podelitvi dejala najboljša gorska kolesarka.

Priznanje za posebne dosežke sta prejela še gorski kolesar Jakob Klemenčič, evropski prvak med mladinci v disciplini eliminator oziroma dirkanje na izpadanje, in Matej Mohorič, ki je postal tretji Slovenec z zmago na enem od petih spomenikov, slavil je na dirki Milano–Sanremo. "Bolje ne delati tega," je dejal Mohorič ob posnetkih vratolomnega spusta s Poggia ob zmagi v Sanremu.

Vsi nagrajeni Večera zvezd 2022

Najboljši cestni kolesar:
Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)
Najboljša cestna kolesarka:
Eugenia Bujak (UAE Team ADQ)

Najboljši gorski kolesar:
Luka Berginc

Najboljša gorska kolesarka:
Monika Hrastnik

Priznanja za prispevek kolesarstvu:
Damjan Kalčič, Turizem Dolina Soče, Radoje Milić

Priznanje za življenjsko delo:
Brane Ralijan, Aleš Čerin

Priznanje ob 50. obletnici delovanja:
Kolesarski klub Adria mobil

Priznanje za posebne dosežke:
Jakob Klemenčič, Matej Mohorič

Najboljši mladi cestni kolesar:
Žak Eržen

Najboljša mlada cestna kolesarka:
Nika Bobnar

Najboljša mlada gorska kolesarka:
Maruša Tereza Šarkezi

Najboljša amaterska kolesarka:
Laura Šimenc