Padci in poškodbe nekaterih najboljših kolesarjev na svetu v zadnjih tednih so močno premešali razmerje moči pred nadaljevanjem sezone. Letošnji Tour naj bi bil prvi, na katerem bi se med seboj pomerili veliki štirje, toda zdaj ni jasno, ali bodo vsi tekmovali v Franciji. V zadnjih tednih jo je brez prask odnesel le Pogačar. Roglič je dvakrat padel v Baskiji, a se ni huje poškodoval v nasprotju z Evenepoelom in Jonasom Vingegaardom. Evenepoel si je zlomil ključnico in lopatico, Vingegaard pa ključnico in rebra. Oba sta že bila uspešno operirana. Če so poškodbe Belgijca klasične kolesarske in gre pričakovati njegovo hitro vrnitev na kolo, pa bi lahko bila vrnitev Vingegaarda počasnejša, saj si je Danec prebodel pljuča.

Tadej Pogačar. Foto: EPA
Tadej Pogačar. Foto: EPA

Bogdan Fink v najnovejšem podkastu Tour 202 meni, da so možnosti, da bo Danec tekmoval na letošnjem Touru, majhne. Z njim se strinja tudi stalni član podkasta in osrednji radijski kolesarski reporter Igor Tominec. "Letos bi skorajda prečrtal Vingegaarda za Dirko po Franciji, a puščam nekaj odstotkov možnosti, da bo na Touru, ker sem bil v zadnjih letih že večkrat presenečen, kakšne nenormalno hitro korake dela medicina. Prav pri vrhunskih športnikih prihaja do neverjetno hitrih okrevanj," meni Tominec. Lahko bi se zgodil obraten scenarij kot lani, ko je Tadej Pogačar aprila staknil poškodbo in moral zaradi tega okrniti svoje priprave na francoski vrhunec. Športni direktor UAE-ja Andrej Hauptman je za Tour 202 pred tedni rekel, da se marsikateri drug kolesar, ki bi bil lani v Tadejevi koži, na Tour sploh ne bi podal.

Fink meni, da bo Pogačar na Dirki po Franciji prvi favorit, tudi če Vingegaard začne dirko, čeprav prizna, da tako razmišlja, ker je Pogačar Slovenec in zanj seveda navija. Nekateri strokovnjaki so namigovali, da bi bilo zdaj morda bolje, glede na poškodbo Vingegaarda, da se Pogačar povsem osredotoči na Tour in se celo odpove Dirki po Italiji, toda Fink se s tem ne strinja. 'Gotovo ne. Takega asa pustiš, da tekmuje. Letos tudi tekmuje manj kot v zadnjih letih. V ekipi UAE so že prilagodili svoj program. Lani je po svetovnem prvenstvu napovedal umik, ker je bil utrujen in rekel, da ne more več. Pa smo se vsi spraševali, koliko tednov, ne mesecev, bo to trajalo. Mislim, da ga na koncu ni bilo tri tedne. On si želi dirkati, zato takšne poteze, da se odpove Giru, nimajo smisla,' meni Fink. Opozarja pa, da je do Dirke po Franciji še veliko dirk, najpomembneje pa bo, da prideta oba slovenska aduta zdrava na začetek Toura v Firence.

Vedno več je tveganja, kolesarstvo pa se ne bo upočasnilo