Jan Tratnik je prejšnji teden na lestvici UCI-ja napredoval za 247 mest, zdaj pa jih je pridobil še 92. Foto: Jumbo Visma
Jan Tratnik je prejšnji teden na lestvici UCI-ja napredoval za 247 mest, zdaj pa jih je pridobil še 92. Foto: Jumbo Visma

“Kaj naj rečem, izjemen začetek sezone. Že preden sem odpotoval na prve dirke, sem vedel, da sem dobro pripravljen, saj so bile številke na treningih izjemne. Lahko tudi rečem, da to ni bil načrt, ampak forma je samodejno prišla. Treniral sem, ampak nisem pretiraval. Tako da sem zaradi tega še bolj vesel. Obe enodnevni dirki, Murcia in Jean, sta bili zelo zahtevni. Dal sem svoj maksimum in več ni bilo dosegljivo, še posebej na Jean, kjer so tehnične težave Wouta malo spremenile taktiko v zaključku. Izničili smo škodo in vseeno prišli na stopničke,” je Idrijčan po najboljšem startu v sezono v karieri zapisal na svoji spletni strani.

Na prvi enodnevni dirki po Murcii je zasedel drugo mesto. Na vzponu pred ciljem je napadel iz manjše skupine in se podal v lov za Benom O’Connorjem (AG2R), ki je ciljno črto prečkal slabo minuto pred njim. Sledila je še klasika Jean s številnimi makadamskimi odseki, na kateri je slavil Oier Lazkano (Movistar), Tratnik pa je v cilj prikolesaril na tretjem mestu.

Sorodna novica Tratnik Dirko po Algarvu končal le za Evenepoelom in Martinezom

Nato je nastopil na prvi etapni dirki v sezoni. Po Algarvu je dobil priložnost za dirkanje na skupno razvrstitev. Razgibana dirka s ciljnimi vzponi, kronometrom in sprinterskimi zaključki je ponujala veliko možnosti za uspeh. Syuk se je tudi na Portugalskem dobro odrezal in v skupnem seštevku zasedel tretje mesto za Remcom Evenepoelom (Soudal Quick Step) in Danielom Martinezom (Bora Hansgrohe). Tako je osvojil prve stopničke v skupni razvrstitvi na etapni dirki po letu 2018, ko je še vozil za poljsko ekipo CCC v drugi ligi.

“Na Dirki po Algarvu mi je ekipa pustila proste roke, da poskušam z dobro uvrstitvijo v skupni razvrstitvi. Nihče ni ničesar pričakoval, tudi sam ne, saj je minilo že nekaj let, odkar sem dirkal na splošno razvrstitev. Ampak sem že po drugi etapi videl, da lahko posežem visoko. Ključen je bil kronometer, kjer ni bilo prostora za napake in izgubo časa. Verjetno sem odpeljal enega boljših v karieri. Tudi to mi je dalo veliko motivacije, da obdržim tretje mesto oziroma da poskušamo v zadnji etapi z napadi oslabiti druge ekipe,“ je zapisal.

“Wout se je žrtvoval in opravil izjemno delo, saj je s svojim napadom druge ekipe postavil pod pritisk. V ozadju so se morali kar dobro potruditi, da so beg ulovili. Na zadnjem klancu pa je bilo vse odvisno od mene. Sepp je opravil odlično delo, da je ostal z mano in izničil napade drugih kolesarjev. Zadnjih 300 metrov nisem mogel odgovoriti na napad Remca in Martineza. Sam s sabo sem se boril do cilja,“ je še dodal.

UCI WORLD TOUR
SVETOVNA LESTVICA UCI, 20. februarja

 1. T. POGAČAR    SLO/UAD  7.291
 2. J. VINGEGAARD  DAN/TVL  6.304
 3. R. EVENEPOEL   BEL/SOQ  6.027
 4. P. ROGLIČ    SLO/BOH  5.603
 5. M. PEDERSEN   DAN/LTK  4.918
 6. W. VAN AERT   BEL/TVL  4.877
 7. A. YATES     VB/UAD  4.228
 8. M. VAN DER POEL NIZ/ADC  4.163
 9. J. PHILIPSEN   BEL/ADC  3.912
 10. J. ALMEIDA    POR/UAD  2.998
 11. S. YATES     VB/JAY  2.861
...                  
 19. M. MOHORIČ    SLO/TBV  2.255
220. J. TRATNIK    SLO/TVL   428
270. L. MEZGEC    SLO/JAY   343
359. G. GLIVAR    SLO/UAZ   252
504. M. GOVEKAR    SLO/TBV   162
585. T. FINKŠT    SLO/ADR   134