Na zadnji etapi od Fara do Alto de Malhaa, ki se je končala s strmim vzponom (2,5 km/9,8 %), je Tratnik končal na petem mestu, za zmagovalcem pa je zaostal sedem sekund.

V Luksemburgu je leta 2018 zasedel drugo mesto. Ima tudi še nekaj zmag in uvrstitev na oder za zmagovalce na dirkah nižje ravni. Kolesar, ki večino zadnjih let opravlja vlogo pomočnika za zvezdnike svojih ekip, je na svoj račun prišel po odličnem začetku sezone.

Pred dobrim tednom dni je bil na Dirki po Murcii drugi, dva dni zatem pa na makadamski klasiki Jaen tretji. Na Dirki po Algarvu je zasedel peto mesto v razgibani drugi etapi, v vožnji na čas je bil v soboto deseti, danes pa znova peti na najzahtevnejši trasi letošnje dirke.

V skupnem seštevku je bil boljši tudi od moštvenih kolegov pri Vismi Lease a Biku, Belgijca Wouta van Aerta in Američana Seppa Kussa, ki sta končala na sedmem oz. osmem mestu.

Tratnik: Ekipa je bila fantastična
"Dirko smo skušali narediti atraktivno. Van Aert je opravil fantastično delo, po napadu je prišel daleč, a so ga ujeli tik pred koncem. S Kussom sva se dobro počutila v skupini najboljših po njegovem napadu, druge ekipe pa so morale delati in ujeti van Aerta. Kot ekipa smo bili fantastični, sam pa sem zadovoljen z izidom in tretjim mestom v skupnem seštevku," je povedal Tratnik.

Martinez dobil zadnjo etapo
Skupna zmaga je pripadla Evenepoelu. 23-letnik je v soboto prepričljivo dobil vožnjo na čas in se v skupnem seštevku odlepil od najbližjih tekmecev, danes pa je na zaključku navkreber znova zasedel drugo mesto. Tako kot v drugi etapi ga je ugnal Kolumbijec Daniel Martinez (Bora Hansgrohe). Martinez je na koncu v skupnem seštevku zaostal 43 sekund, Tratnik pa minuto in 25 sekund.

Evenepoel je števec zmag v poklicni karieri pomaknil na 53, naslednjič pa bo tekmoval na dirki Pariz–Nica. Na njej bo predvidoma sezono začel Primož Roglič.

Tratnika zdaj čakajo nastopi na belgijskih klasikah. Od 24. februarja do konca marca bo dejaven vsaj na petih, vključno z vrhuncem spomladanske sezone na Dirki po Flandriji (31. marec).