Nasmejani najhitrejši Slovenci na kolesu. Srebrni Jan Polanc, zlati Jan Tratnik in bronasti Tadej Pogačar. Pričakovani dobitniki medalj, a vseeno presenetljiv vrstni red. Foto: www.alesfevzer.com
Nasmejani najhitrejši Slovenci na kolesu. Srebrni Jan Polanc, zlati Jan Tratnik in bronasti Tadej Pogačar. Pričakovani dobitniki medalj, a vseeno presenetljiv vrstni red. Foto: www.alesfevzer.com

Po prvem krogu je v kar hudi vročini vodil Pogačar (UAE Team Emirates), ki je imel pet sekund prednosti pred Tratnikom (Bahrain Victorious) in devet pred Polancem (UAE Team Emirates). V drugem krogu je Tratnik stopnjeval ritem in bil osem sekund pred Pogačarjem in Polancem. Zmagovalec lanske Dirke po Franciji, kjer je slavil po izjemni predstavi na kronometru v predzadnji etapi, je v zadnjem krogu popustil in precej zaostal, tako da je bil pred množico navijačev najbolj nasmejan 31-letni Idrijčan. Njegova povprečna hitrost je bila 50,92 km/h.

Tratnik: Ta majica mi pomeni največ

"Izjemno sem vesel, gotovo mi ta majica zaradi konkurence pomeni največ. V zadnjih desetih kilometrih ni bilo ravno luštno, ne bi se pritoževal, če bi bila trasa kakšen kilometer krajša. V zadnjih dveh krogih nisem bil ravno 100-odstoten, a sem videl, da me Tadej in Jan nista dohitevala, kar mi je dalo dodatno energijo, da zdržim do konca in ohranim prednost. Bil sem seznanjen z vsemi časi," je za TV Slovenija povedal Tratnik, ki pogreša nekaj počitka, saj že dolgo ni bil doma. "Od marca skačem levo in desno. Bolj moram spočiti glavo kot noge," je poudaril.

Jan Tratnik je bil tretje zmage na kronometrih za državno prvenstvo zelo vesel. Foto: MMC RTV SLO
Jan Tratnik je bil tretje zmage na kronometrih za državno prvenstvo zelo vesel. Foto: MMC RTV SLO

Ni pričakoval zmage, zaradi preveč nihanj forme
"Po pravici povedano, tega res nisem pričakoval. Na DP sem prišel po dolgem tekmovalnem obdobju. V zadnjih štirih mesecih sem res veliko dirkal. Tudi na Giru in Dirki po Sloveniji sem imel dvige in padce forme. Danes je bila loterija, ali bo prava dnevna forma,"
je bil odkrit Tratnik, ki je nato še hitro zanaliziral svojo predstavo in presenetil s svojo oceno: "Z vožnjo nisem ravno zadovoljen. Sem odpeljal tudi že boljše kronometre. Prvi krog sem se izjemno počutil, nato pa sem čutil, da me je začelo pobirati. A je tudi Jana in Tadeja začelo pobirati."

Odločala tudi glava v zadnjem krogu
Kolesar Bahrain Victoriousa, ki ga je iz spremljevalnega vozila vodil Gorazd Štangelj, je obrazložil tudi samo mentalno bitko vožnje na čas: "Vedel sem, da smo bili prva dva kroga z Janom in Tadejem zelo skupaj. Moje mnenje je, da sem prvi krog odpeljal zelo hitro, preostala dva pa konstantno, ne tako hitro kot prvega, a mi je uspelo ohraniti to minimalno prednost. Se je splačalo zadnjih 10 km še malo 'pomatrati'. Ko sem izvedel, da vodim po drugem krogu, sem še malo stisnil. Bil sem že na limitu. Odločala je glava. 'Še dobrih 10 minut in bo konec 'matranja' ter bolečin.' Uspelo mi je to, kar mi je prineslo zmago."

Dobre volje v cilju pred bazenom na Bonifiki v Kopru ni manjkalo, vsi trije so imeli svoje zveste in glasne navijače, katerim so pripravili nov zanimiv kolesarski dan. Foto: www.alesfevzer.com
Dobre volje v cilju pred bazenom na Bonifiki v Kopru ni manjkalo, vsi trije so imeli svoje zveste in glasne navijače, katerim so pripravili nov zanimiv kolesarski dan. Foto: www.alesfevzer.com

Vročina največja ovira – glava je kuhala
Privlačna trasa po stari obalni cesti med Koprom in Izolo in nazaj je bil pravi poligon za boj z uro. "Proga je bila za čisti kronometer. Še največja težava je bila vročina. Posebej pod temi kronometrskimi čeladami, ki so popolnoma aerodinamične in pod njimi ni nobenega zračenja. Glavo kar kuha notri. Z vročino sem imel največ težav, a je bilo za prav vse isto. Na koncu je štoparica pokazala, kdo je bil boljši," je priljubljeni Sjuk izpostavil vročino kot največjo zunanjo spremenljivko, pri čemer pa so imeli člani vseeno boljše pogoje kot amaterji in mlajše kategorije. Med 15. in 18. uro je bilo še bolj vroče (okoli 30 stopinj Celzija), hkrati pa je med vožnjo proti Izoli pihal občuten veter v prsi.

Letos si je sam zaželel raje na Vuelto kot Tour
Pred Tratnikom je še nedeljska cestna dirka, kjer bodo slovenski Bahrajnci skupaj z Matejem Mohoričem in Domnom Novakom šli še po drugi naslov državnega prvaka za sezono 2021. Nato sledi za Idrijčana zasluženi predah. "Čutim, da sem utrujen od Gira, zato je res odločala dnevna forma. Včeraj na treningu sem se tako slabo počutil, da če bi me kdo vprašal, danes ne bi niti štartal. Ni smiselno. Že od Strade Bianche skačem z dirke na dirko. Bil na Giru in na Dirki po Sloveniji. V načrtu imam še Vuelto, ki je bila tudi moja želja, da grem raje na Dirko po Španiji kot Tour de France. To se mi zdi najbolj optimalni program zame, da ne pride do preutrujenosti, po čemer pa vem, da se dolgo ne moreš vrniti."

O zadovoljstvu, da je premagal zadnjega zmagovalca Dirke po Franciji, ki je končno rumeno majico osvojil ravno z vožnjo na čas. "To v Kopru je bil čisti ravninski kronometer. To je enodnevna dirka. Ne more se zares primerjati s tritedensko dirko, kot je Tour. Sem pa zelo vesel, da mi je uspelo premagati zmagovalca Dirke po Franciji," je odvrnil Tratnik, ki bo tudi v nedeljo krojil razplet cestne dirke, ni pa izdal, v kakšni taktični vlogi.

Pogačar ugasnil v tretjem krogu, Tratnik tretjič prvak v kronometru

Pogačar: V zadnjem krogu sem nekako ugasnil

Svojo vožnjo je opisal tudi Pogačar: "Rezultatsko ni super, seveda sem želel več, a danes sta bila oba Jana močnejša od mene. Mogoče sem se malo zakalkuliral, vseeno pa je dobre pol minute zaostanka kar soliden izid. V prvem krogu sem imel najboljši čas, v drugem nisem več našel pravega ritma, v zadnjem krogu pa sem nekako ugasnil. Mislim, da sem prehitro štartal. Trenutno sem na višinskih pripravah v Planici, te številke mi bodo kar prav prišle na Touru. Ne sekiram se, to je zelo dobra šola, sploh za prvi kronometer, ki bo v peti etapi (30. junija, op. a.)."

Atraktivna proga

Najboljši slovenski kolesarji v vožnji na čas so se merili na progi s tremi krogi, skupaj so opravili 31,5 kilometra in 147 višinskih metrov. Štart je bil v središču Kopra na Kopališkem nabrežju, kronometrski krog pa se je po stari in zdaj za motorni promet zaprti obalni cesti vil vse do začetka Izole, kjer je bil obrat, pot pa je kolesarje vodila nazaj v Koper v cilj pred bazenom na Bonifiki.

Na štartu v kategoriji elite je bilo 18 nastopajočih. Od osmerice slovenskih kolesarskih profesionalcev iz prvih dveh kolesarskih lig je bila prijavljena le omenjena trojica, ki si je tudi razdelila odličja.

Lani je bil na Pokljuki državni prvak Pogačar, ki je slavil tudi leta 2019, leto prej pa je bil srebrn. Polanc je bil državni prvak v kronometru leta 2017, lani pa bronast.

Eugenia Bujak minuto pred tekmicami

V ženski konkurenci si je na 21,2 km dolgi trasi prav tako tretji naslov državne prvakinje privozila Eugenia Bujak. Drugo mesto je zasedla Urša Pintar (+1:03; Ale BTC Ljubljana), tretje pa lanska prvakinja Urška Žigart (+1:12; Team Bikeexchange). Bujak je bila najboljša že v letih 2018 in 2019.

V nedeljo bo v Kopru še cestna dirka za DP. Štart dirke članov in mlajših članov bo ob 14.00, čaka pa jih deset krogov v dolžini 172 km. Prenos na MMC TV se bo začel ob 16.30, v neposrednem prenosu se bo tako videlo vsaj zadnje tri kroge.

Moški, 31,5 km:                       
 1. J. TRATNIK   Bahrain Victor. 37:07
 2. J. POLANC    UAE Emirates    +0:09
 3. T. POGAČAR   UAE Emirates     0:34
 4. M. MUGERLI   Hrinkow          2:19
 5. A. SKOK      Lj. Gusto Santic 2:53
 6. N. ČEMAŽAR   Kranj            3:00
 7. D. PER       Adria Mobil      3:10
 8. G. GLIVAR    Adria Mobil      3:17
 9. M. PAVLIČ    Meblojogi        4:31
10. M. ŠTAJNAR   Meblojogi        4:32
                                      
Ženske, 21,2 km:                      
 1. E. BUJAK     Ale BTC Lj.     28:37
 2. U. PINTAR    Ale BTC Lj.     +1:03
 3. U. ŽIGART    Bikeexchange     1:12
 4. U. BRAVEC    Ale BTC Lj.      1:45
 5. E. JESENKO   Top Girls Fassa  2:56

Foto: www.alesfevzer.com