Tadej Valjavec bo med Girom in Tourom nastopil tudi na Dirki po Sloveniji. Foto: AFP
Tadej Valjavec bo med Girom in Tourom nastopil tudi na Dirki po Sloveniji. Foto: AFP
Przemyeslav Niemec
Przemyeslav Niemec, ki je lani dobil Dirko po Sloveniji, bo nastopil tudi letos. Foto: RTV SLO

Na štartu bodo tudi najboljši slovenski kolesarji. V moštvu Lampre bosta vozila Tadej Valjavec in Gorazd Štangelj, za Liquigas bo nastopal Matej Mugerli. Prvič bo na Dirki po Sloveniji nastopilo francosko moštvo (Cofidis). Poleg njih bo na štartu še 12 ekip, slovenske barve bodo branile Perutnina Ptuj, Sava, Radenska Powerbar in Adria Mobil.

Dirka bo dolga 726 km in bo obiskala vse slovenske pokrajine. Začela se bo v Lendavi, cilj pa bo tradicionalno v Novem mestu. Prva etapa od Lendave do Brežic bo z 229 km najdaljša, druga od Medvod do Svete Gore pri Novi Gorici bo dolga 183 km, kraljevska etapa od Nove Gorice do Vršiča 158 kilometrov, zadnja od Grosuplja do Novega mesta pa 156 kilometrov.

"Prva etapa je dolga in razgibana. Čeprav tega nihče ne pričakuje, je prav taka na krajših dirkah lahko odločilna. Sam upam, da tokrat ne bo in da se bo odločila v sprintu glavnine. Meni ustreza vzpon na Sveto Goro, na njem sem že dvakrat osvojil naslov gorskega državnega prvaka. O kraljevski etapi z vzponom na Vršič ni treba izgubljati besed," je glavne etape opisal Valjavec, ki je leta 1999 v dresu Save zasedel drugo mesto, v etapi na Vršič je bil močnejši Tim Jones iz Zimbabveja, ki bo tudi letos na štartu. Prišel bo tudi lanski zmagovalec Poljak Przemyeslav Niemec (Miche).

"Konkurenca bo letos res močna. Sam se z rezultatom ne bom obremenjeval. Seveda si želim zmagati, vozil bom na polno, toda če mi ne uspe, ne bom razočaran. Ker je slovenska pentlja ravno v času med Girom in Tourom, mi bo pomenila predvsem trening za dirko po Franciji, je pa vprašanje, v kakšni formi bom," je še dodal Valjavec, ki že pričakuje Dirko po Romandiji, ki bo od 25. do 30. aprila.