34-letni Britanec Chris Froome je štirikratni zmagovalec Toura. Letos je nameraval napasti peto zmago, s čimer bi se izenačil z Jacquesom Anquetilom, Eddyjem Merckxom, Bernardom Hinaultom in Miguelom Indurainom. Foto: EPA
34-letni Britanec Chris Froome je štirikratni zmagovalec Toura. Letos je nameraval napasti peto zmago, s čimer bi se izenačil z Jacquesom Anquetilom, Eddyjem Merckxom, Bernardom Hinaultom in Miguelom Indurainom. Foto: EPA

Kot je pojasnil vodja moštva Ineos Dave Brailsford, je Froome padel v Roannu na ogrevanju pred kronometrom.

Kar nekaj časa bo trajalo, preden bo spet dirkal
"Padel je pri spustu s klanca pri hitrosti približno 60 km/h in treščil v zid. Zdravniška pomoč je prišla hitro. Gre za zelo resno nesrečo. Trajalo bo kar nekaj časa, preden bo znova dirkal, zagotovo pa ga ne bo na štartu Toura,"
je pojasnil Brailsford.

Brailsford: Froome se je hudo poškodoval, ima več zlomov

Brailsford: Bil je v fantastični formi za Tour
"Chris je neverjetno trdo garal, da se je vrnil v fantastično formo, bil je na dobri poti za Tour, ki ga bo moral zdaj izpustiti. Čeprav se zavedamo in poznamo tveganja, ki jih prinaša naš šport, pa je vedno zelo travmatično, ko kolesar pade in se poškoduje. Ena od vrlin, ki krasijo Chrisa, je, mentalna trdnost, pa tudi odpornost - podpirali ga bomo skozi okrevanje in mu pomagali uresničiti nadaljnje cilje in ambicije," je dejal Brailsford.

S helikopterjem ga bodo prepeljali v St. Etienne
Zdravnik moštva Richard Usher je dejal, da so Frooma nemudoma po nesreči odpeljali v bolnišnico v Roannu, kjer so potrdili, da ima številne resne poškodbe, med njimi zlomljeno desno stegnenico in desni komolec.

"Ob tem ima tudi zlomljena rebra. Zdaj ga bodo s helikopterjem prepeljali v univerzitetno bolnišnico v St. Etiennu na nadaljnje zdravljenje," je dejal Usher.

Lani se mu je izmuznila peta zmaga na Dirki po Franciji
Froome je bil pred današnjim kronometrom na osmem mestu v skupnem seštevku kriterija Dauphine. Na tej dirki se je pripravljal za Tour, kjer bi lovil peto zmago. Najboljši je bil v letih 2013, 2015, 2016 in 2017. Lani je zmagal na Giru, nato pa je bil preveč utrujen na francoskih cestah. Zmagal je njegov moštveni kolega Geraint Thomas pred Tomom Dumoulinom. Ekipa Ineos bo zdaj vse stavila na Thomasa.

Tudi nastop na svetovnem prvenstvu malo verjeten
Froome je celotno sezono podredil Touru. Aprila se je pripravljal na Tenerifih. Septembra je želel nastopiti na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru, a je zdaj zanj sezone zelo verjetno že konec.

Pred nekaj dnevi je udeležbo na dirki odpovedal slovenski as Primož Roglič, tretji na letošnji Dirki po Italiji.