Mathieu van der Poel je drugič zapored dvignil znamenito granitno kocko. Foto: EPA
Mathieu van der Poel je drugič zapored dvignil znamenito granitno kocko. Foto: EPA

To je bila že šesta zmaga 29-letnika na največjih petih enodnevnih dirkah oz. spomenikih.
Med aktivnimi kolesarji je tako van der Poel na prvem mestu s šestimi zmagami na spomenikih. Na večni lestvici ga to uvršča na deseto mesto, na vrhu pa je še naprej neulovljiv Belgijec Eddy Merckx z 19 zmagami.

Philipsen zaokrožil dvojno zmago ekipe Alpecin Deceuninck
Ekipa Alpecin Deceuninck se je veselila dvojne zmage. V sprintu za drugo mesto je Jasper Philipsen ugnal Madsa Pedersena (Lidl Trek). Četrto mesto je zasedel Nils Politt (UAE Team Emirates). Vsi trije so zaostali točno tri minute.

Odločitev je padla na odseku Orchies približno 60 km pred ciljem, ko je napadel van der Poel. Nizozemec si je hitro privozil okoli deset sekund naskoka.

Nizozemec je osvojil že šesti spomenik in s tem prevzel vodstvo med aktivnimi kolesarji. Foto: EPA
Nizozemec je osvojil že šesti spomenik in s tem prevzel vodstvo med aktivnimi kolesarji. Foto: EPA

Njegova moštvena kolega v skupini, Belgijca Gianni Vermeersch in Philipsen, sta nato pokrivala vse preostale napade, ob pomanjkanju sodelovanja pa je bila van der Poelova prednost hitro neulovljiva. Tekmecem je ostal boj za drugo mesto, medtem ko je van der Poel že nekaj minut na slovitem velodromu slavil 49. zmago v karieri.

Slovencev tokrat ni bilo na startni listi, potem ko je brez nastopa zaradi padca na Dirki po Flandriji preteklo nedeljo ostal Matej Mohorič (Bahrain Victorious).

Na 121. izvedbah prestižne dirke, ki karavano vodi po 260 kilometrov dolgi in zelo zahtevni trasi z odseki slovitih tlakovcev od francoske prestolnice do Roubaixa povsem na sever tik ob belgijsko mejo, je 12 kolesarjem uspelo ubraniti zmago. Šestim po drugi svetovni vojni, zadnjemu Belgijcu Tomu Boonenu pred 15 leti. V zadnjih 15 letih je le Fabian Cancellara kot aktualni zmagovalec dirko končal na odru za zmagovalce.

Van der Poel je postal enajsti kolesar v zgodovini, ki je v eni sezoni dobil dvojček Flandrija-Roubaix, hkrati mu je to uspelo kot svetovnemu prvaku. V vsej zgodovini se lahko s tem dosežkom pohvali le Belgijec Rik Van Looy (1962). Foto: EPA
Van der Poel je postal enajsti kolesar v zgodovini, ki je v eni sezoni dobil dvojček Flandrija-Roubaix, hkrati mu je to uspelo kot svetovnemu prvaku. V vsej zgodovini se lahko s tem dosežkom pohvali le Belgijec Rik Van Looy (1962). Foto: EPA

Van der Poel: Napad od tako daleč ni bil načrtovan
"Kar težko je verjeti, kaj nam je uspelo. Morda smo bili še močnejši kot lani. Zelo ponosen sem na fante in zelo zadovoljen, da sem lahko dokončal njihovo delo. Napad od tako daleč ni bil načrtovan. Želel sem narediti dirko čim bolj težko, saj je to moja odlika. Počutil sem se izjemno dobro, ko sem imel prednost, sem vedel, da mi bo v zadnjem delu trase veter do konca večinoma pomagal. Sem pa res imel dober dan," je priznal van der Poel.

Čeprav so predrte gume na Roubaixu stalnica, je imel zaradi velike prednosti nizozemski šampion ves čas ob sebi ekipni avtomobil. "V nasprotju s prejšnjim tednom sem lahko tokrat bolj užival na cesti, saj sem bil po Flandriji povsem na meji," je dodal.

"O tem nikoli nisem sanjal niti kot otrok. Bil sem zelo motiviran, da se dokažem v mavričasti majici. Vse skupaj presega moja pričakovanja, sem brez besed, a užival bom v tem trenutku," je še o zmagi na Roubaixu kot svetovni prvak sklenil van der Poel.

S Pogačarjem dobila 11 od zadnjih 21 največjih enodnevnih dirk
Kolesar moštva Alpecin Deceuninck je letos že zablestel na Dirki po Flandriji in je zdaj zaokrožil dvojček najprestižnejših klasik. Lani je moral v Flandriji premoč priznati Tadeju Pogačarju. Van der Poel in Pogačar pa sta skupaj dobila kar 11 od zadnjih 21 največjih enodnevnih dirk.

Devet kolesarjev je v enem letu slavilo po Flandriji in v Roubaixu, v zadnjih 20 letih sta to uspela le Boonen in Cancellara. Švicar je bil zadnji leta 2013. Van der Poel je prvi tekmovalec s parom slovitih zmag v istem letu, ki ni iz Belgije ali Švice.

Šestkrat do zdaj je v Roubaix prvi kolesaril aktualni svetovni prvak. Leta 2018 je bil zadnji, ki je v mavrični majici slavil na slovitem velodromu, Peter Sagan. Predtem je to uspelo tudi Eddyju Merckxu, Bernardu Hinaultu in Francescou Moserju.

Van der Poel v velikem slogu dobil prestižno klasiko Pariz-Roubaix

Lotte Kopecky dobila žensko dirko
Žensko različico je v soboto prav tako dobila mavričasta majica. Svetovna prvakinja Belgijka Lotte Kopecky (SD Worx) je v ciljnem sprintu skupine šestih kolesark ugnala Italijanko Eliso Balsamo (Lidl Trek) in Britanko Pfeiffer Georgi (DSM Firmenich PostNL).

Naslednja dirka svetovne serije bo prihodnjo nedeljo, ko bo na vrsti klasika Amstel Gold.