Bo Tadej Pogačar v novi sezoni nastopil na Giru in Touru? Foto: EPA
Bo Tadej Pogačar v novi sezoni nastopil na Giru in Touru? Foto: EPA

Dirko na koncu naredijo kolesarji ne glede na zahtevnost trase in kdor bi naslednje leto imel za seboj težek majski boj na italijanskih cestah, ne bi mogel biti optimalno pripravljen in dovolj spočit za osrednji spektakel leta – julijsko Dirko po Franciji, se strinjajo sogovorniki v najnovejši epizodi podkasta Tour 202.

Dejstvo je, da je Tadej dobil dva Toura in dosegel še številne etapne zmage. Vedno ko se je pojavil na startu, je bil eden glavnih akterjev. Kolesar, proti kateremu so vsi dirkali. Ta dirka mu je preprosto všeč, in dokler bo tako, bo Tadej verjetno dirkal na Touru.

Andrej Hauptman, športni direktor moštva UAE Emirates

Tokrat so bili v studiu valovskega podkasta Gorazd Penko, odličen poznavalec slovenskega kolesarstva, ki pozna ustroj v tem športu tako iz vloge moškega kot ženskega selektorja, radijski poročevalec Igor Tominec in voditelj Dare Rupar, po telefonu pa se je v oddajo oglasil tudi športni direktor najuspešnejšega moštva na svetu UAE Team Emirates Andrej Hauptman.

Hauptman: Program za leto 2024 še ni znan
“S strokovnim vodstvom ekipe smo že imeli prvi sestanek, vendar je prezgodaj govoriti o tem, kakšen bo naslednje leto program Tadeja Pogačarja. Sestavili ga bomo tako, da bo dosegel svoje cilje. Dejstvo je, da je Tadej dobil dva Toura in dosegel še številne etapne zmage. Vedno ko se je pojavil na startu, je bil eden glavnih akterjev. Kolesar, proti kateremu so vsi dirkali. Ta dirka mu je preprosto všeč, in dokler bo tako, bo Tadej verjetno dirkal na Touru. Vendar program za leto 2024 še ni znan. Znan bo decembra, ko se bo moštvo dobilo skupaj. Osrednji trening bomo imeli v Španiji od 12. do 22. decembra,”
je povedal športni direktor UAE-ja, ki bo tudi svoj program vodenja ekipe v naslednjem letu izvedel na pripravljalnem taboru decembra v Španiji.

Pogačarju sezono krojila poškodba zapestja
V pravkar končani sezoni se je v določenem obdobju zdelo, da je bil program Tadeja Pogačarja kar preveč natrpan. V zadnjem tednu Dirke po Franciji je bil prvi kolesar sveta videti zdravstveno načet, popolnoma uničen je bil na koncu svetovnega prvenstva v Glasgowu, tudi v Lombardiji so ga pestili krči, ki jih že dolgo ni bil vajen. Hauptman razlog za te znake izčrpanosti vidi v spomladanski poškodbi zapestja: “Za Tadejem je še ena izjemno uspešna sezona. Fantastičen je bil na spomladanskih klasikah, v nadaljevanju pa se moramo zavedati, da je bil resno poškodovan. Po taki poškodbi priti nazaj tako hitro je neverjetno, ampak nekje plačaš davek. Priprave na Dirko po Franciji niso bile optimalne, ampak tako pač je v vrhunskem športu, treba se je prilagajati. Pomembno je, da smo naredili največ, kar se je v danem trenutku dalo. Z medaljo na svetovnem prvenstvu in zmago v Lombardiji je Tadej dokazal, da lahko zmaguje vse leto. Vedno tudi rad nastopa za reprezentanco in letošnja proga na svetovnem prvenstvu mu je bila všeč. Zaradi tega mu je tam vmes po Touru zmanjkalo 14 dni počitka.”

Primož Roglič in Tadej Pogačar v zadnjih letih krojita svetovni kolesarski vrh. Kar gre marsikomu iz velikih kolesarskih narodov na živce, meni Gorazd Penko. Foto: ASO
Primož Roglič in Tadej Pogačar v zadnjih letih krojita svetovni kolesarski vrh. Kar gre marsikomu iz velikih kolesarskih narodov na živce, meni Gorazd Penko. Foto: ASO

Penko: Slovenska asa gresta nekaterim malo na živce
Penko je komentiral dejstvo, da je Tadej Pogačar v nedavnem izboru za zlato kolo Velo d'Or osvojil šele tretje mesto: “Poznam ozadje. Naša dva junaka gresta ljudem iz teh velikih kolesarskih narodov malo na … kako bi lepo rekel … na živce. Rezultati podelitve zlatega kolesa so taki, kot bi v smučanju najboljšega v sezoni razglasili na podlagi ene ali dveh pomembnih tekem, ne pa na podlagi tega, koliko točk je nekdo zbral v vsej sezoni. Za zlato kolo v Sloveniji imamo bolj objektivno merilo. Dobitnik je tisti, ki ima največ točk na svetovni lestvici.”

Kot kaže, bomo imeli na Touru poker asov: Vingegaard, Pogačar, Roglič, Evenepoel. Dva od teh sta vsaj v določenih razmišljanjih v igri za dvojček Giro-Tour. O tem namreč razmišlja Remco, Pogačarja pa si nadvse želijo italijanski organizatorji, saj je težko spregledati, kakšno vzdušje na italijanski dirki ustvarijo slovenski navijači. /.../ Težki tekmeci ti lahko krepko zagrenijo življenje na Dirki po Italiji in če potem razmišljaš še o Dirki po Franciji in še o olimpijskih igrah, je hitro vsega preveč.

Igor Tominec

Tominec: Hitro je vsega preveč
Radijski poročevalec Igor Tominec je takole razmišljal o tem, da bi bil za kogar koli, ki meri na zmago na francoski pentlji, nastop na Dirki po Italiji nehvaležna naloga: “Kot kaže, bomo imeli na Dirki po Franciji poker asov: Vingegaard, Pogačar, Roglič, Evenepoel. Dva od teh sta vsaj v določenih razmišljanjih v igri za dvojček Giro-Tour. O tem namreč razmišlja Remco, Pogačarja pa si nadvse želijo italijanski organizatorji, saj je težko spregledati, kakšno vzdušje na italijanski dirki ustvarijo slovenski navijači. Vendar se bo težko odločiti za kombinacijo dirk po Italiji in Franciji. Na italijanski dirki so sicer zmanjšali število višinskih metrov, da bi bila dirka videti lažja, vendar na koncu moraš pogledati, kdo vse je prijavljen na startnem seznamu. Težki tekmeci ti lahko krepko zagrenijo življenje na Dirki po Italiji, in če potem razmišljaš še o Dirki po Franciji in še o olimpijskih igrah, je hitro vsega preveč.”

Ker najboljši kolesarji na azijskih kriterijih še vedno dirkajo in ker se počasi bližajo pripravljalni tabori in moštveni sestanki vseh glavnih akterjev svetovnega kolesarstva, očitno kolesarskih tem ne bo zmanjkalo tudi v nekoliko bolj mrtvi sezoni.

Podkastu lahko prisluhnete spodaj:

Tour 202: Višinski metri in profili niso vse, opozarja Hauptman