Bradley Wiggins je v knjigi Ikone med 21 legend kolesarstva uvrstil tudi Lanca Armstronga, ki je ostal brez vseh največjih zmag, potem ko so mu dokazali jemanje dopinga (pozneje je to priznal tudi sam). Tudi Wigginsu očitajo, da je z uporabo steroida triamcinolona med Tourom 2012 vsaj prekoračil
Bradley Wiggins je v knjigi Ikone med 21 legend kolesarstva uvrstil tudi Lanca Armstronga, ki je ostal brez vseh največjih zmag, potem ko so mu dokazali jemanje dopinga (pozneje je to priznal tudi sam). Tudi Wigginsu očitajo, da je z uporabo steroida triamcinolona med Tourom 2012 vsaj prekoračil "etično mejo". Foto: Reuters

Wiggins, ki je leta 2012 zmagal na Touru, osvojil pa je tudi pet zlatih olimpijskih medalj (na stezi), je zaradi svoje nove knjige Ikone (Icons) v zadnjem času zelo oblegan. V knjigi opisuje 21 kolesarskih legend, med njimi tudi Lanca Armstronga, ki so mu zaradi dopinga vzeli vseh sedem zmag na Dirki po Franciji in mu za vedno prepovedali ukvarjanje s profesionalnim športom.

Wiggins je v četrtek po ekshibicijski dirki Rouleur Classic v Londonu izjavil, da ga je prav Armstrong navdahnil, da je postal vrhunski kolesar, z njim pa je še vedno v dobrih odnosih. Prepričan je, da ga kljub njegovi preteklosti ne smemo stigmatizirati, saj se sicer lahko konča tako klavrno, kot se je pri Janu Ullrichu ali celo Marcu Pantaniju, kar, kot pravi Wiggins, ni način, da dobiš vojno.

Armstrongovih dejanj Wiggins ne opravičuje, da ga prišteva med kolesarske ikone pa je precej zmotilo predvsem Davida Lappartienta, ki je od lanskega septembra predsednik Mednarodne kolesarske zveze: "Bradley Wiggins je Bradley Wiggins in včasih izjavi kaj nenavadnega. A zame je nesprejemljivo, da nekdanji zmagovalec Dirke po Franciji in olimpijski prvak poudarja, da Armstronga, ki je dobil dosmrtno prepoved zaradi goljufanja, podpira in ga šteje med ikone."

Wiggins je šel po tej izjavi takoj v "protinapad": "Dovolj imam tega, da mi ljudje, ki nikoli niso kolesarili, razlagajo, kako naj razmišljam o športu. O tem se bom odločil sam."