Leto 2022 je Tadej Pogačar tekmovalno sklenil v blatu in travi na božičnem ciklokrosu v Stožicah v Ljubljani, leto 2023 pa bo začel na makadamu južnošpanske pokrajine Jaén, kjer bo 13. februarja dirkal na drugi izvedbi španskih
Leto 2022 je Tadej Pogačar tekmovalno sklenil v blatu in travi na božičnem ciklokrosu v Stožicah v Ljubljani, leto 2023 pa bo začel na makadamu južnošpanske pokrajine Jaén, kjer bo 13. februarja dirkal na drugi izvedbi španskih "belih cest". Foto: www.alesfevzer.com

Kolesarke so v Avstraliji že odprle svojo sezono svetovne serije, medtem ko jo bodo kolesarji začeli v torek s prologom Dirke tam spodaj, ki se bo nato končala v nedeljo s 5. etapo. Po dvoletnem premoru so se najboljše ekipe in kolesarji vrnili na avstralske ceste, kjer jih teden dni po etapni dirki čaka še klasika Cadela Evansa.

23. dirka "tam spodaj"

Po treh letih se vrača Santos Tour Down Under s šestimi dnevi dirkanja. Ni več Richieja Porta ne njegove Wilunge, zato pa ekipni prolog in odločilna nedeljska etapa na Mount Lofty (112 km z 2800 višinskimi metri). Na startu od zvenečih imen in kandidatov za zmago prevladujejo Avstralci (Jai Hindley, Jay Vine, Luke Plapp, Ben O'Connor) in Britanci (Geraint Thomas, Ethan Hayter, Simon Yates.

Pogačar premaknil Rogličeve mejnike na lestvici

S tem se bo začela dolga desetmesečna sezona 2023, v kateri je predvidenih 35 dirk svetovne serije: 15 etapnih dirk in 20 enodnevnih dirk. Z novo sezono je Mednarodna kolesarska zveza napovedala spremembe pri točkovanju, pri čemer bodo več vredni dosežki na največjih enodnevnih dirkah – spomenikih in na tritedenskih maratonih, tudi na posameznih etapah Grand Tourov.

Posledično se obetajo novi točkovni rekordi na lestvici, kjer vrh že zadnjih 69 tednov zapovrstjo zaseda Tadej Pogačar. Ob koledarskem letu je Komendčan podrl tudi rekord rojaka Primoža Rogliča (75) po številu tednov kot številka ena. V torek bo Pogačar skupno že 79 tednov preživel na vrhu UCI-lestvice.

Roglič za zdaj z le tremi etapnimi dirkami

Ob statističnih mejnikih, ki sta jih v zadnjih sezonah premikala Pogačar in Roglič, je nenavadno, da v prihajajoči sezoni po objavljenih programih na cesti predvidoma sploh ne bo potekalo soočenje Pogačar – Roglič. A zadnja leta so nas naučila, da se programi veliko spreminjajo, predvsem pa ima prvi slovenski zmagovalec Grand Toura v programu le tri etapne dirke: Po Kataloniji, Po Italiji in Po Španiji. Ne nazadnje bi lahko prej kot merjenje moči potekalo sodelovanje na svetovnem prvenstvu, ki bo med 5. in 13. avgustom v Glasgowu.

Pogačar in Roglič sta s po 12 zmagami na dirkah svetovne serije skupaj s Chrisom Froomom zdaj najuspešnejša kolesarja, ki še tekmujejo. Sezona 2023 obema slovenskima šampionoma ponuja priložnost za rekord, saj se je Alejandro Valverde upokojil s 14 zmagami na dirkah svetovne serije.

Čebele in Roglič predvsem upajo, da bo v dveh mesecih pred tekmovalno vrnitvijo v Kataloniji popolnoma odpravil posledice poškodb in s treningom ujel pripravljenost, ki bi Zasavcu omogočila boj za zmage na etapnih dirkah. Foto: Jumbo Visma/Bram Berkien
Čebele in Roglič predvsem upajo, da bo v dveh mesecih pred tekmovalno vrnitvijo v Kataloniji popolnoma odpravil posledice poškodb in s treningom ujel pripravljenost, ki bi Zasavcu omogočila boj za zmage na etapnih dirkah. Foto: Jumbo Visma/Bram Berkien

Sprememba le na začetku: Pogi na španskem makadamu

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je skopiral lanski tekmovalni program, ki mu je prav na začetku dodal novo špansko dirko na makadamu. 13. februarja bo gorenjski volk sezono odprl na Jaén Parasio Interior, kar bo priprava za obrambo naslova na novodobnem spomeniku Strade Bianche. Že predtem bo skušal še tretjič zapored osvojiti Dirko po Združenih arabskih emiratih (20.–26. februarja).

Glavni cilj pomladi za Pogačarja ne bodo Tirreno–Adriatico (lovi tretjo zaporedno zmago) ali Milano–San Remo, temveč najbolj priljubljen spomenik med vsemi – Po Flandriji. Lani je bil kot debitant na flamskih kockah najmočnejši na vzponih, a se je taktično zapletel in opekel v ciljnem sprintu.

Nova ekipna sotekmovalca Jan Polanc in Domen Novak bosta dirkala kot prva izmed osmerice Slovencev v svetovni seriji. Od 25. do 29. januarja ju z UAE Emirates čaka serija enodnevnih dirk v okviru Izziva Mallorce. Foto: Organizator
Nova ekipna sotekmovalca Jan Polanc in Domen Novak bosta dirkala kot prva izmed osmerice Slovencev v svetovni seriji. Od 25. do 29. januarja ju z UAE Emirates čaka serija enodnevnih dirk v okviru Izziva Mallorce. Foto: Organizator

Pred francoskim znova na slovenski Tour

Po ardenskih klasikah bodo sledile priprave na osrednji cilj sezone – naskok na tretjo zmago na Dirki po Franciji, pred katero bo vnovič za ogrevanje vozil na domači Dirki po Sloveniji. Po dveh zmagah na Touru 2020 in 2021 bo Pogačar izzivalec Jonasa Vingegaarda, s katerim se pred julijem ne bo pomeril na etapnih dirkah, na enodnevnih pa je mogoče soočenje le na Valonski puščici in spomeniku Liege–Bastogne–Liege.

Po poškodbi med Dirko po Španiji, operaciji rame in daljšem okrevanju se bo Primož Roglič na dirke vrnil šele konec marca na Dirki po Kataloniji. Zasavski orel bo imel priložnost, da kot prvi kolesar v zgodovini dobi šesto od sedmih klasičnih enotedenskih dirk.

Roglič z Evenepoelom že v Kataloniji

Rogličev program je sicer še precej prazen, glavni cilj pa je dobro znan in je bil dejansko najbolj odmevna zimska kolesarska novica. Maja se bo namreč vrnil na Dirko po Italiji, s katero ima neporavnane račune iz leta 2019. Rožnato majico bo Roglič lovil med 6. in 28. majem, vrhunec se obeta v soboto, 27. maja, na gorskem kronometru na Svete Višarje.

Glavni tekmec 33-letnega Kisovčana bo zmagovalec lanske Dirke po Španiji in svetovni prvak Remco Evenepoel. Prva favorita za rožnato majico bosta sicer opravila generalko na isti dirki – Po Kataloniji (20.–26. marca). Belgijec bo predtem križal svoje poti s Pogačarjem na UAE Touru in se bo proti njemu znova pomeril v Ardenih, V zadnjem delu sezone Roglič namerava nastopiti še na Dirki po Španiji, kjer bo lovil četrto zmago po letih 2019, 2020 in 2021.

Nova pomočnika slovenskih šampionov

Tako Pogačar kot Roglič gresta v novo sezono z novima slovenskima pomočnikoma. Pri Jumbu Vismi so med številnimi okrepitvami poiskali drugega Slovenca. Jan Tratnik je barve Bahrain Victoriousa zamenjal za dres Jumba Visme. Z novo vlogo je pridobil novo motivacijo, kot je zapisal za svoj blog, v prvi vrsti pa bo Rogličev pomočnik na Giru 2023.

Pri UAE Emirates je poleg Jana Polanca zdaj tudi Domen Novak, ki je prav tako kot Tratnik zapustil Bahrain Victorious. Novaku je namenjena vloga Pogačarjevega pomočnika, saj je v širši ekipi za Dirko po Franciji. Na drugi strani je Polancu izmed tritedenskih dirk namenjena La Vuelta 23.

Na vseh dogodkih in pogovorih ob izteku leta je Matej Mohorič ponavljal, kako se že pripravlja na Pariz–Roubaix, kjer je bil lani peti.
Na vseh dogodkih in pogovorih ob izteku leta je Matej Mohorič ponavljal, kako se že pripravlja na Pariz–Roubaix, kjer je bil lani peti. "Želim si dežja in blata," je njegova vremenska želja za 9. april. Foto: Sportida

Mohorič sanja deževni in zmagoviti Roubaix

Pri Bahrain Victoriousu ostajata dva slovenska kolesarja. Prvo ime je Matej Mohorič, ki je lani v velikem slogu z drznim spustom na vse ali nič osvojil spomenik Milano–San Remo. Profesor iz Podblice bo sredi marca branil prestižno zmago, a to ne bo njegov glavni spomladanski cilj. Mohorič si bolj kot vse želi zmagoslavja na najtežji enodnevni dirki sezone, na severnem peklu od Pariza do Roubaixa. Granitna kocka in ploščica z imenom v starih tuših velodroma v Roubaixu sta še naprej največja motiva lovcev na enodnevne klasike in spomenike. Matevž Govekar bo pri bahrajncih iskal svoje priložnosti.

Luka Mezgec bo sezono začel na Dirki po Savdski Arabiji, kjer je lani z drugim mestom v 4. etapi sicer osvojil svoj najboljši izid sezone. 34-letni Kranjčan bo tudi v novi sezoni ostal predvsem strojevodja sprinterskega vlaka za Dylana Groenewegna. Foto: Twitter/@GreenEDGEteam
Luka Mezgec bo sezono začel na Dirki po Savdski Arabiji, kjer je lani z drugim mestom v 4. etapi sicer osvojil svoj najboljši izid sezone. 34-letni Kranjčan bo tudi v novi sezoni ostal predvsem strojevodja sprinterskega vlaka za Dylana Groenewegna. Foto: Twitter/@GreenEDGEteam

Veteran Mezgec znova na veliko pentljo

Prekaljeni Luka Mezgec ostaja že deveto sezono pri avstralski ekipi, ki se bo letos imenovala Jayco AlUla, pri čemer drugi del imena prispeva savdsko turistično središče. Zato ni naključje, da bo Mezgec sezono začel na Dirki po Savdski Arabiji (30. januar–3. februar), ki se bo sklenila ravno v Al Uli. Osrednji cilj Mezgeca bo znova Dirka po Franciji, kjer bo svoje etapne podvige iskal tudi Mohorič. Na največji dirki na svetu, ki jo boste od 1. do 23. julija lahko spremljali na TV SLO 2, se tako po prvotnih načrtih napoveduje nastop štirih Slovencev.

Dve Slovenki med kolesarsko elito

Ženska svetovna serija, ki se je prav tako začela z etapno dirko "tam spodaj", ima 30 dirk, po novem pa je med elito 15 ekip. Del svetovne serije sta v prihajajoči sezoni Urška Žigart (Jayco AlUla) in Eugenia Bujak (UAE ADQ). V drugem razredu ženskega kolesarstva bo dirkala Špela Kern, ki si obeta, da bo z novo francosko ekipo Cofidis tekmovala na ženski Dirki po Franciji.


UCI SVETOVNA SERIJA

SPORED SEZONE 2023

17.–22. 1.: Dirka "tam spodaj"
29. 1.: Klasika Cadela Evansa
20.–26. 2.: Po ZAE (Pogačar)
25. 2.: Omloop Het Nieuwsblad (Tratnik)
4. 3.: Strade Bianche (Pogačar, Mohorič, Tratnik)
5.–12. 3.: Pariz–Nica
6.–12. 3.: Tirreno–Adriatico (Pogačar, Mohorič)
18. 3.: MILANO–SAN REMO (Pogačar, Mohorič, Tratnik)
20.–26. 3.: Po Kataloniji (Roglič, Tratnik)
22. 3.: Brugge–De Panne
24. 3.: E3 klasika–Harelbeke
26. 3.: Gent-Wevelgem
29. 3.: Skozi Flandrijo (Pogačar)
2. 4.: PO FLANDRIJI (Pogačar, Mohorič)
3.–8. 4.: Po Baskiji
9. 4.: PARIZ–ROUBAIX (Mohorič)
16. 4.: Amstel Gold Race (Mohorič)
19. 4.: Valonska puščica (Pogačar, Mohorič)
23. 4.: LIEGE–BASTOGNE–LIEGE (Pogačar, Mohorič, Tratnik)
25.-30. 4.: Po Romandiji
1. 5.: Eschborn–Frankfurt

Program dirk v Sloveniji

19. 3.: VN Slovenske Istre
23. 3.: VN Goriške in Vipavske doline
26. 3.: VN Adrie Mobil
21. 5.: VN Gorenjske
14.–18. 6.: Dirka po Sloveniji
25. 6.: Državno prvenstvo
23. 7.: VN Kranja

6.–28. 5.: PO ITALIJI (Roglič, Tratnik)
4.–11. 6.: Kriterij Dauphine
11.–18. 6.: Po Švici
1.–23. 7.: PO FRANCIJI (Pogačar, Novak, Mohorič, Mezgec)
29. 7.: Klasika San Sebastian
29. 7.–4. 8.: Po Poljski (Polanc)
20. 8.: Cyclassics Hamburg
23.–27. 8.: Po Beneluksu
26. 8.–17. 9.: PO ŠPANIJI (Roglič, Polanc)
3. 9.: Bretonska klasika
8. 9.: VN Quebeca
10. 9.: VN Montreala
7. 10.: PO LOMBARDIJI (Pogačar)
12.–17. 10.: Dirka po Guanšiju