Zoran Dragić je v končnici tekme zadel zelo pomembno trojko, s prostima metoma pa dokončno odločil tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić je v končnici tekme zadel zelo pomembno trojko, s prostima metoma pa dokončno odločil tekmo. Foto: www.alesfevzer.com

Drugič zapored so v finalu Ljubljančani in Domžalčani, ki so se letos pomerili že v finalu pokala in superpokalu. Vse lovorike vključno z dvojno lansko domačo krono so osvojili zmaji, ki so nesporni favoriti, naskakujejo pa že 20. naslov slovenskega prvaka. Tretjič jim v finalu nasproti stoji Helios, ki je bil najboljši v državi do zdaj dvakrat. Druga tekma bo v soboto v Stožicah, tretja, ki že lahko ponudi prvaka, pa prihodnji četrtek, 8. junija, znova v Domžalah. Prednost domačega terena ima Helios, saj se je Olimpija državnemu prvenstvu priključila šele v končnici.

Branilci naslova so v izjemno napornem ritmu, saj so v nedeljo gostovali v Beogradu, v torek pa v Stožicah ugnali Partizan. Tretja tekma polfinala Lige ABA jih čaka v torek, še prej pa torej dva obračuna finala. Pošteno jih je Helios namučil, ves čas držal korak z njimi in v zadnji četrtini celo povedel za štiri. Na koncu so vendarle od izraza prišle izkušnje in kakovost zmajev. S 17 točkami je bil prvi strelec Olimpije Yogi Ferrell, ki je zbral še šest podaj. Alen Omić je 16 točkam dodal 11 skokov, Zoran Dragić pa je prispeval 15 točk. Prvi strelec tekme je bil Heliosov Niko Bačvić z 18 točkami, 17 jih je dodal Lovro Buljević, 14 pa Tibor Mirtič, ki je ujel tudi deset odbitih žog.

Velike težave je Olimpiji povzročal Niko Bačvić. Foto: www.alesfevzer.com
Velike težave je Olimpiji povzročal Niko Bačvić. Foto: www.alesfevzer.com

Na polovici prve četrtine je Dejan Jakara posredoval z minuto odmora, ko je Olimpija povedla z 18:13. Deset točk je do tedaj dosegel Dragić. Domžalčani so po zaslugi odličnega meta izza črte – v prvih desetih minutah 6/12, Buljević 3/3 – izenačili, zmaji pa so četrtino dobili z 28:24. V drugi so gostitelji ves čas držali korak z Ljubljančani, ki jim je veliko težav z devetimi točkami povzročal Bačvić. Pri aktualnih prvakih, ki so ob odmoru vodili s 47:44, sta v prvem delu dvomestno število točk poleg Dragića dosegla še Ferrell in Omić.

Alen Omić je bil najzaslužnejši za dobljen skok Olimpije (33:44). Foto: www.alesfevzer.com
Alen Omić je bil najzaslužnejši za dobljen skok Olimpije (33:44). Foto: www.alesfevzer.com

Na začetku drugega polčasa je Helios takoj izenačil, Olimpija pa je nato po zaporednih dveh izgubljenih žogah Blaža Mahkovica povedla za šest. 13 minut pred koncem je domači kapetan zadel izza črte za izenačenje na 59. Predtem je bil za tri uspešen Austin Luke. Ameriški organizator domžalske igre je nato zgrešil dve trojki za vodstvo Heliosa, ki pa je le povedel 30 sekund pred koncem tretje četrtine s prostim metom Dennisa Tunstalla. Mirtič je za las prehitel sireno za vodstvo gostiteljev pred zadnjimi desetimi minutami (65:64).

Obetavni krilni center je na začetku zadnje četrtine pobegnil Amarju Alibegoviću za +3. Na drugi strani je bil tedaj povsem nepovezan napad, ki ga je skoraj polovico četrtine vodil Matic Rebec, Helios pa je izkoriščal tudi slabo obrambo zmajev in šest minut pred koncem povedel za štiri. Ko je Miro Alilović na parket vrnil prvo peterko, je ljubljanska obramba bolje delovala, stekel pa je potem tudi napad. Ferrell je tri minute pred koncem s črte prostih metov izenačil, Marko Jeremić takoj zatem povedel, Dragić pa je zadel trojko za 82:77. Ko je ostalo še 40 sekund, je Luke s prostima metoma znižal na -2. Zmaji so potem lepo izigrali domačo obrambo, prodor pa je uspešno zaključil Edo Murić. Jeremić je po košu Mirtiča nato zadel le en prosti met, prav tako na drugi strani Buljević, dvakrat pa je bil natančen Dragić, ki je potrdil zmago Olimpije.

Cedevita Olimpija v končnici dobila uvodno finalno tekmo v Domžalah

LIGA NOVA KBM, finale, prva tekma:
HELIOS SUNS – CEDEVITA OLIMPIJA 0:1
84:88 (24:28, 20:19, 21:17, 19:24)
1500; Bačvić 18, Buljević 17, Mirtič 14 in 10 skokov, Mahkovic 13, Luke 11, Tunstall 5, Ferme 4, Oman 2; Ferrell 17, Omić 16 in 11 skokov, Dragić 15, Alibegović 10, Murić in Jeremić po 8, Matković 7, Rebec 4, Radović 3.

Druga tekma, sobota ob 20.00:
CEDEVITA OLIMPIJA – HELIOS SUNS

Tretja tekma, četrtek, 8. junija, ob 20.30:
HELIOS SUNS – CEDEVITA OLIMPIJA

V krepkem tisku je izid v zmagah; igrajo na tri zmage.