Večina je prepričana, da bo Miro Alilović, podobno kot pred leti Gašper Okorn, Union Olimpijo vodil le do konca sezone, potem pa bo v klub prišel nov trener. Foto: MMC RTV SLO
Večina je prepričana, da bo Miro Alilović, podobno kot pred leti Gašper Okorn, Union Olimpijo vodil le do konca sezone, potem pa bo v klub prišel nov trener. Foto: MMC RTV SLO
Union Olimpija - Krka
Lani je v finalu državnega prvenstva zmago slavila Krka, ki je v tej sezoni igra odlično, vendar Alilović pravi, da se Olimpija nikogar ne boji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miro Alilović in  Zoran Dragić
Miro Alilović je pustil velik pečat na Slovanu in med drugim košarkarske veščine učil tudi Zorana Dragića. Foto: MMC RTV SLO
Ko je bil Alilović pomočnik (na fotografiji prvi z leve), je v miru analiziral tekmece, zdaj pa nosi vso odgovornost za predstave moštva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jure Zdovc
Jure Zdovc je po zaključnem turnirju Lige NLB, na katerem je Union Olimpija v finalu izgubila proti Partizanu, nepričakovano odstopil. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

kot prej, o tem, ali bo po sezoni ostal trener, ne razmišlja.

Alilović si je trenersko ime ustvaril pri Slovanu, kjer je odlično delal z mladimi in vzgojil veliko odličnih košarkarjev, med drugim tudi brata Dragić. Pred lansko sezono ga je direktor Uniona Olimpije Janez Rajgelj zvabil v Stožice. Postal je pomočnik Jureta Zdovca in s svojimi analizami tekmecev veliko pripomogel, da so jeseni Ljubljano sklonjenih glav zapuščali tudi takšni velikani, kot je evropski prvak Panathinaikos. Pred enim mesecem je Zdovc nepričakovano odstopil in priložnost je dobil Alilović.


Porazi v državnem prvenstvu, zlasti tisti proti Mariboru, ko ste bili že vi glavni trener, so odmevali, večina je prepričana, da je Union Olimpija ob koncu sicer uspešne sezone v krizi. Kaj menite?
Vsi preveč omenjate to tekmo in pozabljate, da smo tudi prej v Ligi NLB doživljali visoke poraze, na primer proti Cedeviti, pa smo se vseeno pobrali. Verjamem v sadove trdega dela. Še vedno smo pravi čas pokazali karakter in ga bomo tudi zdaj.

Vseeno - zakaj se to dogaja? Kaj je bilo narobe ob porazu v Mariboru?
Ne bi si smeli privoščiti, da smo imeli 35 metov za tri točke in da je Maribor dobil skok. Imeli so celo 10 skokov več. Lahkih tekem ni, le s pravim pristopom, z borbeno igro in s popolno koncentracijo lahko zmaguješ.

Na zadnjih dveh tekmah ste bili verjetno že bolj zadovoljni s pristopom, kajne?
Ne smemo si dovoliti padcev, kot se je zgodil v Mariboru. V glavi moramo izhajati iz obrambe. Na zadnjih dveh tekmah smo dobili le okrog 50 točk! Ko fantje razmišljajo o obrambi, lahko steče tudi v obrambi. Za zdaj sicer z igro v napadu še nisem zadovoljen.

Kako ste sprejeli novico, da Jure Zdovc zapušča klub?
Zame je bil to gotovo šok. Novica je udarila kot strela z jasnega neba. Prej mi ni nič namignil, tisti dan je prišel in sporočil svojo odločitev. Poznam ga, vem, da ko se enkrat odloči, ga ne more prav nihče prepričati, da spremeni odločitev. Ko Jure reče ne, je to dokončno ne.

Je bil za igralce to tudi šok? Se vaša filozofija košarkarske igre v čem razlikuje od njegove?
Pristop je drugačen. Igralci so me vso sezono gledali kot pomočnika, zdaj pa sem glavni in morajo preklopiti. Že takoj sem jim povedal: spreminjal ne bom nič, nadaljujemo isto delo. Tudi sam verjamem v tisto, kar je delal Jure.

Imate dovolj avtoritete?
Niti na tekmah niti na treningih nimam težav. Avtoriteto poskušam graditi predvsem s strokovnim delom.

Navzven delujete mirno. Ali kdaj zavpijete nad igralci?
Normalno, tudi to je treba. Kot vsak trener pač. Znam zavpiti na glas, brez skrbi.

Še močneje kot Zdovc?
O tem ne bi govoril. Z njim sem preživljal lepe čase tako v reprezentanci kot pri Olimpiji in o njem vse naj naj. Od mene ne boste slišali slabe besede.

Že prej ste vedno analizirali tekmeca in pomagali Zdovcu. V čem je glavna razlika, ko se iz pomočnika preleviš v glavnega trenerja?
Kot pomočnik imaš mir, ko si glavni trener, pa nosiš vso odgovornost. Stojiš za uspehi in porazi. Pritisk je ogromen.

In kako občutite ta pritisk? Navijači Uniona Olimpije ne prenašajo porazov na domačem prizorišču!
Pomembno je, kako imaš vse urejeno v glavi. Ko se odločiš za ta poklic, moraš vedeti, kaj te čaka. Zavedati se moraš vseh posledic. Predvsem moraš ohraniti mirnost. Razmišljati moraš le o treningih, tekmah, igralcih. Ne smeš se obremenjevati z malenkostmi.

Berete zapise v medijih in spletne forume?
Ne! Niti prej jih nisem. Vse misli in vso koncentracijo usmerjam v ekipo. Enega pravila sem se naučil od mentorja Toma Mahoriča: ko si trener, ne beri časopisov.

Mislite, da boste tudi v naslednji sezoni trener Uniona Olimpije?
Ne vem. Za zdaj sem glavni trener in vse moram narediti, da uresničimo cilj: naslov državnega prvaka.

Kaj pa je rekel direktor kluba Janez Rajgelj, ko je odšel Zdovc in ste vi postali glavni trener?
Pogovarjala sva se o tem, da mora delo v klubu še naprej normalno funkcionirati. O prihodnosti ni bilo govora.

Verjetno slišite mnenje "ulice", da naj bi bili kandidati za trenerja Maljković, Pipan, Urlep ...
Nekdo mi je to omenil in sem rekel: "Kaj res, samo toliko kandidatov je? Verjamem, da jih je še precej več v vrsti." Res, s tem se ne obremenjujem. Zakulisne igrice me ne zanimajo. Če si pošteno opravljaš svoje delo, se ti vse slej ko prej vrne.

Se je vaša plača povečala, ko ste postali glavni trener?
Ne, vse je isto, sploh se nismo pogovarjali o tem.

Vas klub plačuje redno? So kakšne zamude?
Morda je le kakšen dan ali dva zamude. Vse je urejeno.

Če ne bo presenečenja, boste v finalu državnega prvenstva igrali proti Krki, ki bo imela prednost domačega igrišča. Se jo vsaj malo bojite?
Ne, ne bojimo se nikogar, komaj čakamo na ta obračun. Že prej smo se zavedali, da moramo pač eno tekmo v gosteh zmagati in se ne obremenjujemo.